raw food bollarRaw food bollar är det perfekta mellanmålet och just dessa hälsobollar är pefekta efter din träning. Raw food bollar är ett lite nyttigare alternativ till den traditionella chokladbollen och annat godis, och också ett bra alternativ till många bars. De innehåller en hel del kalorier och socker från dadlar MEN massor av bra saker som protein, fibrer och nyttigheter som antioxidanter, kalium, järn, magnesium mm. Du slipper transfetter (inte alls bra och något jag försöker undvika), som finns i t.ex. Delicato bollar, när du gör egna bollar det är ersatt med kokosolja i mitt recept.

raw food bollarRECEPT på hälsobollar

Som sagt en hel del kalorier, men nyttiga sådana! Absolut ett bra alternativ, perfekta efter träning. Du förstår varför när du läser om ingredienserna här nedan. Varsågod, mitt recept på riktiga hälsobollar.

raw food bollarRaw food bollar med aprikos, citron & Ingefära

  • 2 dl Havregryn
  • 16 st Färska dadlar, (ett lager i en ask)
  • 2 dl Cashewnötter
  • ½ rågad dl Kokosolja
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 msk vatten

Smaksättning

  • 12 st Aprikoser – hackade
  • ca 25 g färsk riven ingefära
  • Rivet skal från 1 citron
  • Kokosflingor

raw food bollarMixer eller mixerstav

Du kan använda mixer eller mixerstav när du gör Raw food bollarna. Mixer är enklast och går snabbast men det är svårt att få ut allt ur kannan. Mixerstav funkar bra men du får peta ur den då och då, det som är bra är att all massa blir kvar i skålen.

raw food bollarGör så här:

Mixa havregryn och cashewnötter. Tillsätt de urkärnade dadlarna i bitar, salt, vatten och kokosolja. Mixa till en massa. (Tillsätt mer vatten om det blir för torrt) Riv det gula från citronen, Riv färsk ingefära, hacka aprikoserna och tillsätt dem. Ställ kallt en stund om det behövs. Rulla sedan till bollar och rulla dem i kokosflingor. Förvara i en burk i kylen.

raw food bollar

Aprikos

Innehåller mycket antioxidanter som motverkar fria radikaler och stärker immunförsvaret. Aprikoser en bra källa till vitamin A (betakaroten) som stärker hår och hy. Innehåller mycket kalium som är viktig för hjärtat, och sänker blodtrycket, samt järn.raw food bollar

Ingefära

Har hälsoegenskaper som kan lindra muskelvärk till följd av träning, boosta immunförsvaret, sänka blodtrycket, är bra för matsmältningen och bidrar till viktnedgång. Läs mer om Ingefära i inlägget Ingefära för immunförsvar och leder missa inte heller min Raw food Ingefärshotraw food bollar

Citron

Citron är gott och innehåller C-vitamin, men visste du att mycket av det nyttiga sitter i skalet. De eteriska oljorna som finns i citronskal vidgar blodkärlen och kan lindra ledvärk genom att producera en antiinflammatorisk effekt.ingefära

Havregryn

Havregryn kan sänka kolesterolen eftersom det innehåller betaglukan,  en vattenlöslig fiber. Havregryn innehåller också massor av magnesium, som kopplas ihop med god hjärthälsa. Magnesium främjar blodflödet och håller blodtrycket på en bra nivå vilket bidrar till att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Läs mer om havregryn i inlägget Hypade Havregryn!

Kokosolja

Kokosolja innehåller såväl vitaminer och mineraler, antioxidanter och bra fettsyror. Kokosoljans fetter har goda effekter som ökar det goda kolesterolet (HDL) och minskar det dåliga (LDL). Läs mer om kokosolja i inläggen Kokosolja ger bra energi och Vitare tänder med Kokosolja. Kokosoljans nyttigheter har debatterats rejält i media den sista tiden. nyttigt eller onyttigt? Läs vad Dr Sanna Ehdin tycker.oil pulling

 Cashewnötter

Innehåller protein, fibrer och omättat fett. Magnesium, fosfor, järn och E-vitamin. E-vitamin bidar till fin hy, skyddar mot blodproppar och förbättrar glykogenförråden i musklerna och ökar därför prestationsförmågan och uthålligheten. Järn syresätter blodet ökar koncentrationen och motverkar stress.

raw food bollar

2 Comments

Write A Comment

Close