kosttillskott vid artros

– Kan rätt kost och kosttillskott hjälpa vid artros?

Att äta bra och näringsrikt är bra för både kropp och knopp oavsett artros eller inte. Vi behöver äta för att orka röra på oss, träna, hålla humöret uppe och må bra. Bra protein, frukt, grönt, bra kolhydrater och fetter som t.ex. olivolja.

Övervikt är däremot något man bör försöka ta tag i om man har artros i knän och höfter, för varje extrakilo man blir av med kan smärtan minska och rörligheten öka.

artros träna

Låggradiga inflammationer

Just nu pågår också mycket diskussioner om låggradiga inflammationer i kroppen och nyttan av att äta antiinflammatorisk kost och vilken påverkan det har på kroppen och t.e.x lederna. Det kan vara värt att testa att dra ner på socker, vitt mjöl och kanske även att utesluta mejeriprodukter en tid för att se om det gör någon skillnad. Jag har inte själv testat men vet att en del upplever att de har fått en positiv inverkan på artrosen, så att testa skadar inte. Grunden till en god hälsa är att äta bra mat. Kosttillskott kan man använda om man vet att man slarvar lite eller utesluter vissa livsmedel t.ex.

artros träna

– Finns det några specifika tips på kosttillskott vid artros

Ja, det finns en del man kan testa och det är troligen individuellt hur och om man får någon effekt på artrosen av olika tillskott. Jag har testat en hel del, t.ex. nyponpulver och glukosamin, men det tyckte inte jag att jag fick någon effekt av. Tillskott av Gurkmeja vet jag att många tycker fungerar bra. Grönläppad mussla i pulverform är ett annat tips jag fått men inte testat.

kosttillskott vid artros

Kollagentillskott och hormoner fungerar bra för mig

Jag har haft bra effekt av kollagen som jag använder dagligen och det tillsammans med de bioidentiska hormoner jag använder sedan några år tillbaka mot klimakteriesymptom påverkar även mina leder på ett mycket positivt sätt. Det är väldigt stor skillnad! Att du dessutom får en possitiv föryngringseffekt på huden är ett extra plus.

kosttillskott vid artros
kosttillskott vid artros

BioCell Collagen + Hyaluronsyra

Det finns studier som faktiskt visar att Collagen faktiskt har effekt på artros. Den sort som nämns ovan är från Great Earth och du hittar den här. Den innehåller alltså kollagen typ 2 som är den sort som är bäst för leder.

Källa:https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf205295u,https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22956862/

Ingefära och övriga kosttillskott jag använder

En ingefärsshot varje morgon tillhör också mina rutiner, Ingefära är ytterligare ett livsmedel/tillskott som sägs vara effektivt vid artros. Sen använder jag ytterligare ett antal kosttillskott för allmänmåendet som t.ex. Omega 3, D-vitamin, MSM, zink och magnesiumLäs mer om dem HÄR. (och kom ihåg koden: TRANING40 om du vill handla – den ger dig 20% rabatt) Du får helt enkelt prova dig fram och se om kosttillskott ger effekt för just dig.

Läs mer om artros och träning

Att träna med artros är för många begränsande. Här gäller det att se möjligheterna och hitta träning som man kan göra istället för att gräma sig över den träning man inte längre klarar av att genomföra. Det kan göra ont att träna med artros men den smärtan är inte farlig, om man inte har mycket ondare efter träningen dag två så är det bara att köra på. Det här går lite emot våra instinkter, vi uppfattar smärta som att något är ”fel” i det vi gör. Här behöver vi lära oss att skilja på den smärtan som signalerar att något är fel, träningsvärk och artrossmärta. En värktablett kan vara befogad. Jag gillar inte att ta värktabletter men innan jag opererade mig så knaprade jag både alvedon och ipren ganska friskt för att kunna träna effektivt.Artros kommer också i skov så det varierar hur ont du har och hur smidig du känner dig.

Det sämsta du kan göra…..

Det finns också en vanlig missuppfattning om artros och det är att leden är nedsliten och därför ska man ”ta det lugnt” och inte slita ner den ännu mer. Det här stämmer alltså inte och det sämsta du kan göra för din artros är att vara inaktiv. Så försök att hålla igång trots smärta och stelhet, det är inte farligt. Det ska mycket till för att du ska skada dina leder genom att röra på dig. Läs mer om att träna med artos.

Write A Comment

Close