kondition är färskvaraKondition och starka muskler är färskvara – så håll igång!

Du har säker hört att kondition är färskvara och att det här med grundkondition därför inte existerar. Att vi behöver vila och återhämta oss mellan träningspassen  för att tillgodogöra oss träningen och kunna prestera bättre, vet du kanske också.  Det gäller alltså att hitta en lagom balans mellan träning och vila. Inte träna för lite och inte träna för mycket…

Jag fick nyligen en riktig aha upplevelse av ovanstående. Efter ett par dagar utan träning gick jag min snabbaste powerwalk runda någonsin, jag hade vilat mig i form, både psykiskt och fysiskt och kände mig stark och glad.

På det följde några lediga dagar med familjen utan träning följt av en överdjävlig nackspärr vilket resulterade i 2 veckor utan träning. Då är det dags att leda mitt gympapass igen, oj vad jobbigt … jag var stel och kände inte riktigt igen min kroppskontroll, och jag fick  jobba på ordentligt för att orka båda konditionsmässigt och styrkemässigt. Grym träningsvärk följde på detta. Hallå liksom – tappar man så mycket av sin form på bara 2 veckor!

Det positiva är att kondition och muskler snabbt kan tränas upp igen.

Så håll igång och tänk att lite är bättre än ingenting, eller hur. Blir du sjuk eller kommer av dig i träningen av någon annan orsak. Tappa inte sugen, ta nya tag igen och gå ut lugnt så är du snart tillbaka där du var innan träningsuppehållet.

Kom ihåg att träning ska vara roligt, inte ett krav eller måste. Och du ska träna lagom mycket. 30 minuter om dagen är vad som krävs…minst. Men… träna inte för mycket. När vi tränar bryter vi faktiskt ner musklerna och det är när vi vilar som vi bygger upp dem igen. Tränar du för hårt utan återhämtning uteblir de goda resultaten, och orken blir sämre och träningen allt tyngre. Så fundera på vad just du vill uppnå med din träning.  Välj en motionsform som passar dig och som du verkligen gillar. Våga testa nya motionsformer….

 Vad är lagom? – Se tidigare blogginlägg ”Lagom är balans”

 Läs mer på: Karolinska Institutet, Vårdguiden

Write A Comment

Close