Vad är målet med din träning?

Mitt mål är att hålla mig i lagom bra form för att orka i vardagen och må bra. Jag försöker träna 1 timme om dagen oavsett vad jag gör. Gruppträning, ridning, powerwalk, skidor, simmning eller kanske ”bara” en promenad. Vissa dagar blir det ingen träning alls och vissa dagar/perioder blir det mer än 1 timme.

Målet med din träningLagom = Balans

Jag har länge  tyckt att ordet ”Lagom” låter så tråkigt, vem vill vara lagom?  Jag vill, nu som 40+ har jag insett att LAGOM = BALANS. Balans i livet helt enkel, harmoni.  Lagom intag av lagom olika matvaror är bra, en dos lagom motion mår vi bra av, lagom med jobb, lagom med utmaningar, ni förstår vad jag menar..

Det handlar om att hitta en balans i tillvaron där man mår bra och känner jag sig nöjd med sig själv.  Så lägg ribban på en lagom nivå – innan du hoppar!

Vad säger forskningen?

Ny svensk forskning visar att långvarig högintensiv träning ökar risken för rubbningar i hjärtrytmen, något som ger sämre livskvalitet och risk för stroke. En studie från Uppsala universitet och Karolinska institutet har följt 47 000 manliga Vasaloppsåkare i upp till tio år. 881 av dem drabbades av störningar som förmaksflimmer.

– Risken ökade också markant för varje Vasalopp man kört, säger Kasper Andersen, hjärtläkare och doktorand vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han understryker att gemene vardagstränare inte ska skrämmas av resultaten, men Stina Karlsson, hälsopedagog och idrottspsykolog, menar att forskarnas larm är en varningsklocka även för medelmotionären.

– Många, särskilt män, har en tendens att gå från noll till 500 procent efter semestern. De vill gå ner i vikt och komma i form på några veckor, men blir i stället sjuka och skadade, säger Stina Karlsson.

Så fundera över vad målet med din träning är och kom ihåg – Lagom är bra! Lagom är balans! I livet och för att hålla i många år.

Källa: AB, Läs hela artikeln  ”Motionshetsen farlig för hjärtat”  

Skriv en kommentar

Close