ingefara2

Upphetta ingefära till max 60 grader om du vill behålla de aktiva ämnena…

säger Fredrik Paulún. Ingefära tillhör kategorin superfood och är bra för hjärta, hjärna, mage och leder. Mitt blogginlägg den 1/10 om den nyttiga frukostshoten med ingefära har intresserat väldigt många och jag har fått många tips och frågor, bl.a. om ingefära påverkas av upphettning och kokning. Jag rådfrågade näringsfysiolog Fredrik Paulun och Livsmedelsverket och… Ja, det gör den 😉 därför har jag tagit fram ett nytt förbättrat recept! så att du får i dig alla de verksamma och nyttiga ämnena i shoten.

I originalreceptet (som kommer från det gröna skafferiet) kokas ingefära i 20 minuter och blandas sedan med honung och citron. Frågor och tips dök upp angående om de aktiva ämnena i ingredienserna påverkades av upphettning och kokning. Och ja, det gör de. C-vitamin förstörs vid högre temperaturer, ingefära kan upphettas till max 60 grader och honung till max 40 grader enligt den information jag fått. Därför har jag experimenterat fram ett nytt förbättrat recept. Varsågod 🙂

Lenas Ingefärsshot

375 g färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 dl honung
2 citroner, saften

Skölj ingefäran noga och riv den grovt med ett rivjärn.  Ingefäran behöver inte skalas. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och värm under omrörning till max 60 grader. Passa noga och mät med termometer.

Låt dra under lock tills blandningen är max 40 grader. Blanda ner honungen. Låt dra i yterligare 2-3 timmar. Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) Blanda ner citronsaften när blandningen svalnat till rumstemperatur.

Sila av med en finmaskig sil. Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta. Ta ca 30 ml till en shot och kickstarta dagen.

Svar från Livsmedelsverket och Fredrik Paulun

Min fråga: I förra veckan skrev jag ett inlägg om en frukostshot bestående av ingefära, honung och citron som lästs och kommenterats av väldigt många personer. En fråga som kommit upp är om nyttigheterna i ingefära förändras vid upphettning och kokning. Intressant fråga som jag själv undrar över och inte kan svara på. (i receptet så kokas den rivna ingefäran i 20 min) Nu vet inte jag exakt vilka ämnen som är verksamma i ingefära och hur de påverkas, men hittar detta på webben: Aktiva växtämnen i Ingefära är Eterisk olja zingiberen, zingiberol, zingerol, gingerol, mineralerna kalcium, kalium och magnesium samt vitaminer B6, E och C.

Hej Lena! Vad helst som kokas länge eller steks vid höga temperaturer påverkas. Vi har inget specifikt om hur ingefära förstörs/inaktiveras men generellt så gäller det att vitaminer som vit C förstörs först. Även folat, tiamin och riboflavin inaktiveras. De antioxidanter som finns i livsmedel är ju per definition reaktiva och inaktiveras tidigt. Kan du inte lägga i ingefäran tillsammans med citronsaften och honungen?

Monika Pearson, Livsmedelsverket

Hej Lena! Jag tycker att du har fått ett bra svar i frågan. Det enda jag kan tillägga är att de aktiva ämnena i ingefära bryts ned vid kokning och att man helst ska använda vatten som är max ca 60 grader. Det borde räcka för att få ut de aktiva ämnena, speciellt om du river den först.

MVH Fredrik Paulún

Här hittar du det första inlägget om frukostshoten och alla kommentarer.

ingefarashot1

33 Comments

  • Ja kanske, Men jag tänker att det behövs lite värme för att dra ur de aktiva ämnena ur ingefäran….jag ökade också mängden ingefära i det nya receptet mot ursprungsreceptet.

   • admin Reply

    Jag har inte testat men det borde gå bra 🙂 Frågan är snarare varför man vill göra det? Gör så mycket som går åt och drick upp 😉 Halvera satsen om det är för mycket…

 1. Helene Granholm Reply

  jag shottar med gamla receptet varje morgon! Hals ont går också över!
  Skall göra även det nya receptet! ❤️

  • Ja, jag kände också av halsont och ökade på med shot även på kvällen i tre dagar. Det halsonda försvann. Berätta gärna vad du tycker om nya receptet när du provat.

 2. Pingback: Ingefärashot | binjuredagboken

 3. Pingback: Frukostshot | Mot ett sundare liv – LCHF och Löpning

 4. Jag har alltid druckit en ”häxbrygd” av dessa ingredienser, med te och lite svartpeppar… hett alltså, för att få förkylningar att backa, och om de ändå brutit ut, så lindrar denna brygd. Detta innebär att en shot i kvällsteet tillsammans med några varv svartpeppar (och ev lite gurkmeja) borde vara bra och underbart gott. Sedan så kan man ta det ”rent” på morgonen.

  • Robert Forslund Reply

   Nancy . Svartpepparn har endast effekt på Gurkmejan ! Jag river ca 200 gr Ingefära + 50 gr färsk Gurkmeja ( eftersom jag endast hittar en liten brick med 50 gr på Willy’s) Saften får en klart trevligare färg av Gurkmejan, MEN använd plasthandskar när Du hanterar den, då man annars får så gula fingrar så man tror att det är resultat av 30 års intensivt rökande av cigg utan filter 🙂

 5. Jag kokade detta i kväll, tog det som man silar av, körde det lite med mixerstaven och kokade upp. Silade det i en annan flaska med lite mera honung och citron, fungerade perfekt som ”krydda” till kvällsteet 🙂

  • Robert Forslund Reply

   Ingefärashotten ska man ta på morgonen, på fastande mage, då gör den mest nytta och hjälper även upp magen (IBS). Vitaminer på morgonen och mineraler på kvällen säger experterna.

 6. Hej!
  Har gjort denna tidigare och tycker den är super. Man blir dessutom pigg när man tar sig en shot på morgonkvisten 🙂 En sak som jag undrar är om hållbarheten fortfarande är en månad trots att man inte kokat blandningen? Vet du det?

  • Hej, jag gissar att hållbarheten kan bli något kortare om man inte kokar blandningen eftersom risken finns att bakterier som kan växa till sig kan kommea med vid tillagning, dessa dör vid kokning. Den okokta varianten har jag gjort flera gånger och den håller sig i 2 veckor garanterat. Receptet är lagom för 2 veckors användning för 2 personer. Vill man så går det ju bra att halvera receptet som då räcker till 1pers i 2 veckor. Jag rekomenderar det istället för att satsa på hållbarhet i 1 mån. //Lena

  • Man kan absolut hoppa över honungen om man vill, men det kan bli lite väl surt kanske… Shoten smakar inte sött. Det är en så liten mängd honung som enbart väger upp det sura lite. Prova… om det blir för surt går det ju att tillsätta honung efteråt.

 7. Mats Andersson Reply

  Jag byter ut honung mot Stevia och tillsätter lite vitlöksklyftor.

 8. Pingback: Frukostshot med ingefära, honung & citron - LIFESTYLE and INTERIOR by SessanLIFESTYLE and INTERIOR by Sessan

 9. Du hade svar på mina funderingar ang detta med att bevara godsakerna i råvaran, så jag tillät mig att dela ditt recept hos mig, med link till din sida så klart.

  På förhand tack
  //Sessan

 10. Har en liten undran???? Det blev väldigt starkt!
  men jag rev 200g färsk ingefära kan det va riktigt! Eller ska det vara 375 riven? huj

  • Ja den är stark 😉 Jag brukar ta ca 375 gr, men du kan ju så klart anpassa själv. Sen tror jag att det kan vara skillnad på ingefära och ingefära, alltså att den kan variera i styrka.

 11. Pingback: Supersnabb Ingefärsshot | Träning 40+

 12. Gjorde efter det ”uppdaterade” receptet igår men har inte haft i citron än. Nu har kastrullen med ingefära, vatten och honung stått i kylskåpet närmare ett dygn. Min fråga: kan ingefäran dra för länge? Eller är det bara att köra på med citron, sila och hälla upp på flaska?

 13. Olivera Pobra Reply

  Jag brukar äta riven färsk ingefära (skalad dock) med honung och citron på morgonen ibland. Är det lika bra? Det är mindre pyssel och allt är färsk och raw…

  • admin Reply

   Ja det är såklart ett jättebra alternativ om man gillar det. Jag tycker att det är enklast att få i sig ingefäran i form av en shot varje morgon, har blivit en rutin nu.

 14. anette eriksson Reply

  Jag river den och häller på 1 liter kallt vatten, låter det stå i kylen. Håller flera dagar och det blir ju mer styrka när den fått stå över natten ex.vis.
  Blandar i honung och citron ibland. Annars bara ingefärsvatten i glas blandas med lite vatten så blir det inte starkt att dricka. Jag tror nyttigheterna blir kvar bäst så här.

 15. Pingback: Hälsa i ett shotglas. | Svart nonsens och prunkande rappakalja

  • admin Reply

   Hej Rakel, tack för feedback 🙂 Blir så full i skratt för det är ju jag som skrivit frågan till Kurera :))) Vet att jag fick ett mail med en länk om att de svarat men den funkade inte. det är ju ett tag sen. Men jag tolkar det inte riktigt som att det är max 40 grader som gäller. Det mest verksamma ämnet är gingerol som tydligen omvandlas, men oklart vid vilken temeperatur och om det påverkar något annat än smaken? En del livsmedel får bättre näringsväde av upphettning och en del sämre. Jag kör på Fredrik Pauluns svar om 60 grader. Sen vet jag att en del gör mitt recept utan att upphetta det, alltså helt raw. Det har jag inte provat själv däremot. Tänker att det aldrig är fel att även äta färsk ingefära, kan ju rivas över youghurt eller i en smoothie. Eller ätas som den är. Ha det fint! Hälsningar Lena

Write A Comment

Close