bodybikeLicensierad spinninginstruktör Bodybike

Nu är jag licensierad spinninginstruktör. Yippiee! För tre veckor sedan var jag och fem av mina instruktörskollegor från anläggningen Motionsform på en heldags utbildning för spinninginstruktörer. Vilken toppendag vi hade! Tillsammans med ett gäng andra instruktörer körde vi två spinningklasser och massor av teori.

bodybike

Bodybike

På schemat stod allt från hur man ställer in cykeln optimalt, grunderna i spinning/cykling och olika tekniker. Vi pratade om rollen som instruktör och hur man bäst motiverar, hjälper och peppar sina deltagare. Vi gick också igenom olika sätt att bygga ett pass och en del anatomi, muskler, metabolism och skador.

bodybike

Pulsbaserad träning

Spinningpassen vi körde leddes av Kia Vornanen, som även var vår teorilärare för dagen. Vi cyklade med pulsklocka och jobbade alltså med pulsbaserad träning. Cyklarna är utrustade med en display som visar pulsslag, rpm och watt. Urkul och skitjobbigt! Men jag gillar ju att köra skiten ur mig ibland och är grymt nöjd med min prestation på passen. Men svettigt var det..

bodybike

Spinningpass 1

Det första (45 min) passet var ett högintensivt konditionspass där man ska utmana kroppen i den högre zonen av den aeroba kapaciteten, pulsen ska ligga mellan 75% – 90% av maxpuls. På sista låten körde vi tabata, dvs tokjobba 20 sek och vila 10 sek, repetera åtta gånger. Man ska orka hela passet, hela vägen… just saying.

bodybike

Spinningpass 2

I det sista (45 min) passet jobbade vi med extensiva intervaller, dvs. långa intervaller med vila mellan. Fem stycken intervaller på 4 min med 2 minuters vila mellan intervallerna. För varje intervall steg pulsen och det gällde att orka hela vägen och alla intervallerna, för att närma oss maxpuls på slutet. Uppvärmning innan i ca 10 min. och nedvarvning.

bodybike

Maxpuls

Jag har aldrig testat min maxpuls och vet alltså inte vad den är. Men jag knappade in 170, vilket är en ca uppskattning efter min ålder. Jag kom upp i 172 efter sista intervallen, 2 slag över maxpuls ha ha.  Maxpuls är individuellt och inget man kan träna upp till skillnad mot vilopuls. Läs mer om max puls i mitt tidigare inlägg Träna med Borgskalan och uppskatta din maxpuls

bodybikeMera spinning…

Några tidigare inlägg jag skrivit om spinning. Spinning – en träningsform för dig?, Lunchspinning och att träna på fredagar, Spinningpass – Eye of the tiger med spellista,

Concept i Jönköping– vilken anläggning!

Gymmet där jag är instruktör, köper all sin utrustning härifrån, kolla in bilderna!

bodybike

bodybikebodybike

bodybike

bodybikebodybike

Save

Save

2 Comments

  1. Heeej! Kul att hitta din sida 🙂 Jag försökte maila dig, men lyckas inte komma fram på lena@traning40.se Är det mitt mailprogram som strular eller är det något annat knas tror du?

    Ha det gott!!

    /Anna

    • admin Reply

      Hej Anna 🙂 Ja kul att träffas och att du hittade min sida. Tack för tipset om att min mailadress inte funkar, det är jag som skrivit fel. är väl därför jag får så lite mail till den adressen :))) Ska vara lena@traning40plus.se. Ha det fint, Lena

Write A Comment

Close