Spinning är verkligen något som delar träningsintresserade i två läger, de flesta antingen älskar eller hatar det. Få personer jag känner är neutrala utan antingen så gillar man spinning eller så gör man det inte helt enkelt. Jag har höftartros och har nu blivit ”ordinerad” två till tre pass spinning i veckan av min sjukgymnast. Tur att jag är en av dem som faktiskt tycker spinning är ganska kul.

spinning

Cykling i Norditalien eller Australien

Idag körde jag ett avancerat bergspass på 30 min i Norditalienska alperna, kändes väldigt verkligt, ha ha. Tänker att det skulle vara häftigt att få uppleva det på riktigt… Fördelen med spinning är att man inte riskerar att köra omkull eller bli påkörd, nackdelen är att man är inomhus, i alla fall en solig dag men idag var det kallt och regnigt så ingen nackdel alls alltså.

spinning

Vad är spinning

Spinning är cykling på en träningscykel inomhus efter instruktioner med ledare i grupp, eller ensam eller i grupp till en video. Första gången jag var med på ett spinningpass fattade jag inte särskilt mycket, det var instruktioner om olika RPM och 70% och 80% hit och dit. Viktigt att veta är hur du bromsar – alltså stannar pedalerna. Mitt på cykeln finns en stor knapp du kan trycka på för att bromsa. Det är också viktigt att ställa in cykeln rätt, rätt höjd på sadel och styre, och avståndet till styret. Fötterna har du antingen på vanliga pedaler med ”korgar” över tårna eller så vänder du på tramporna och klickar fast särskilda cykelskor (se bild nedan).

spinningRPM och RPE vad är det….

Sen behöver du lära dig lite om RPM och RPE, dvs. i vilken takt du cyklar/drar runt pedalerna (RPM) varierar mellan ca 50 – 120 på videon ser du en mätare som visar takten och en liten plupp som snurrar runt vilken motsvarar tramptagen, känns det lite krångligt så är det bara att försöka cykla i takt med musiken. Du reglerar dessutom motståndet med en spak motsvarande växlar på en vanlig cykel, vilket avgör hur jobbigt det blir. RPE visar hur mycket av din maxkapacitet det är tänkt att du ska använda på en skala 1-10, där 1 = ingen ansträngning alls och 10 = i princip muskelkollaps, här kan du bara ligga en mycket kort tid. Du varierar också cyklingen mellan att stå upp och att sitta ner när du cyklar och även placeringen av dina händer på styret varierar. Men du cyklar som du vill och avgör alltså själv hur jobbigt just DITT spinningpass ska vara. Det är bra!

Utrustning

Svetthanduk och vattenflaska är ett måste! Du kommer att behöva dem. Ha inte för varma träningskläder på dig du blir jättevarm. Cykelbyxor och cykelskor kan vara roligt och bra om du tränar mycket spinning.

spinning

Olika pass

På det gym som jag tränar på finns det färdiga videor att cykla till som är 36 eller 56 minuter långa. De allra flesta gymkedjor erbjuder olika ledarledda pass på 30 eller 60 min och det finns massor av olika roliga pass att välja mellan som t.ex. discospinning (en del anläggningar har discolampor) Schlagerspinning, Intervaller, Fokus på styrka, fart och/eller uthållighet.

spinning

Effektiv Cardioträning

Har du aldrig testat spinning så tycker jag absolut att du ska göra det. Det är jättebra cardioträning, särskilt för dig som har problem med knän eller höfter och har svårt att springa eller powerwalka. Eller som variation till löpningen. Här kan du få upp pulsen rejält på ett för knän och höfter skonsamt sätt.

Write A Comment

Close