
Nu finns det gott om rabarber och det är dags att skörda en del av dem nu när de är som godast. Du får ett superenkelt och gott recept på rabarbersyrup på rå rabarber. Rå rabarber har en mycket friskare och godare smak än tillagad. Du gör syrupen i mixern och den kräver minimal insats i köket. Syrupen kan du t.ex. använda till drinkar, smoothies, glass. Jag har gjort en alldeles egen drink som blev supergod! Den måste du testa.

Rabarbersyrup på rå rabarber
- 200 gr rabarber
- 3 dl socker
- 1,5 dl vatten
Lägg rabarber socker och vatten i en mixer och kör tills det blir en finfördelad massa. Om du använder späd rabarber behöver den inte skalas innan, och blandningen blir då också rödare i färgen. Sila av vätskan genom en finmaskig sil och häll upp i en flaska. Förvara i kylskåp, blandningen håller sig ca 1 vecka.

Rabarber 666
- 1 glas
- 6 cl Hendricks Gin
- 6 cl färskpressad citronsaft
- 6 cl Raw rabarbersyrup (se recept)
- Äggvita (1 äggvita till 2 drinkar)
Blanda alla ingredienser I en shaker och skaka med is i ca 1 min, håll upp i fina cocktailglas. Lägg gärna glasen i frysen en liten stund innan du häller upp drinken så blir glasen kalla och vackert immiga och frostiga. Garnera med citronmeliss blad.

Rabarber
Rabarber är faktiskt en grönsak och inte en frukt. Den innehåller en hel del oxalsyra och bör därför ätas med måtta av mindre barn och personer med njurproblem. Det är främst bladen som har en hög halt av oxalsyra, de är giftiga och ska inte ätas. Men det krävs en ganska stor mängd blad för att det ska vara farligt. Att odla rabarber är superlätt, bara köp en liten planta och gräv ner. Den sköter sig själv och blir större för varje år. Skörda aldrig mer än 2/3 av plantan.
