vad är kollagen

Kollagen för ökad rörlighet och mindre rynkor

För oss som är över 40 år är kollagen bra för att bibehålla ledernas smidighet för att kunna träna mer samt hålla oss rörliga högt upp i ålder. Kollagen är också mitt bästa antiage tips, eftersom det bidrar till att stärka huden och minska rynkorna inifrån. Vår hud består till 70% av kollagen. Jag använder två olika sorters kollagen i kapsel, och ett pulver ibland, och märker en tydlig förbättring i mina leder. Jag är mycket smidigare och har inte ont alls av den artros jag vet att jag har i min icke opererade höft. Och jag märker en synlig förbättring på hud och hår, lite mindre rynkor och inte så torr hud längre. Det tackar jag främst mina kollagen tillskott och mina bioidentiska hormoner för.

vad är kollagen

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein och utgör minst 25% av allt protein vi har i kroppen och hela 70% av vår hud består av kollagen. Det behövs för bindväven, benvävnad och brosk och är viktig för uppbyggnaden av hud, hår och naglar. När vi är unga har vi gott om kollagen men från cirka trettio års ålder börjar det brytas ner i kroppen och huden blir slappare och rynkigare. Och vi blir stelare och mer orörliga.

collagen

Pulver eller kapslar?

Om du väljer pulver eller kapsel spelar egentligen ingen roll utan det handlar mer om vad du föredrar. Jag tycker det är enklare att svälja kapslar än att använda pulver. Men om du vill blanda kollagen i mat eller dryck så är såklart pulver bäst. Det smakar ingenting och du kan blanda det i smoothies eller kaffe t.ex. eller som i det här receptet på Kollagenglass – Nicecream med kokos, körsbär och kollagen. Kapslar blir också dyrare än pulver  i förhållande till mängden kollagen du får i produkten.

kollagenglass

kollagenglass

Det här kollagenet använder jag

Great Earth är ett av mina favoritmärken, de har en mycket hög kvalitet på alla sina produkter och produkterna är både säkra och effektiva. Mycket för pengarna alltså, det är nämligen skillnad på kosttillskott och kosttillskott. Deras BioCell Collagen II med hyaluronsyraär en riktig kvalitetsprodukt som fått många fina recensioner och utmärkelser. Jag tar en kapsel BioCell Collagen + Hyaluronsyra från Great Earth varje morgon och 3 kapslar Genacol varje kväll, som även den är en toppenprodukt och storfavorit. Men där rekommenderas en högre dos på 3 tabletter om dagen, så BioCell känns mer prisvärt och innehåller dessutom hyaluronsyra som boostar hy och leder lite extra. Hyaluronsyra finns naturligt både i huden och i brosket,  det tillverkas av kroppen men produktionen avtar med åren även här vilket leder till ökad torrhet i huden, slappare hud, fina linjer och rynkor.

kollagen

collagen

Testa också pulvret Collagen premium+ som är ett lätt och helt smaklöst pulver som du blandar i lite valfri vätska, en smoothie, eller juice t.ex. och dricker. Det är väldigt lätt att få i sig och smakar alltså ingenting. Doseringen är ca 1 msk per dag. Det innehåller 100% kollagen och är gjort av fiskskinn.

kollagen

Kollagen ger bäst effekt tillsammans med C-vitamin och MSM

Vill du få ut mesta möjliga av ditt tillskott så kombinera det gärna med C-vitamin och MSM. C-vitamin behövs för att omvandla kollagenet till de byggstenar som kan tas upp av kroppen. Blanda pulver med juice eller ta dina kapslar med lite juice. MSM är organiskt svavel som hjälper kroppen att producera mer och bibehålla befintligt kollagen. Great Earths MSM + C-vitamin är ett  perfekt komplement. Läs mer om MSM i inlägget: MSM skönhetsmineralen….. Allt du behöver veta! Jag tar en tablett MSM+ C om dagen. Rekommenderad dos är tre tabletter men det klarar inte min mage.

vad är kollagen

Yngre hud med mindre rynkor

Några tips för din hud. För att försöka bibehålla och förbättra huden i sin struktur gäller det att minimera det som gör huden slapp och rynkig och minskar kollagenet. Undvik för mycket sol, rökning, stress och sämre matval som snabbmat, socker och för mycket vitt mjöl. Boosta istället huden med kollagenrik mat och kosttillskott. Och här hoppas jag såklart att även antiagekrämerna i mitt badrumsskåp kan bidra lite.

Läs mer i inlägget: Att äta kollagen är det överlägset bästa anti age tipset!

vad är kollagen

Var finns kollagen i mat?

Den absolut bästa källan till kollagenrik mat är benbuljong på nöt, fläsk, eller kyckling.  Jag har testat och här är mitt recept på hemmakokt benbuljong på kyckling. Vill du inte koka egen benbuljong kan du köpa färdig Beef Bone Broth från Food Studio, som är en äkta benbuljong, kokt från ekologiska biffben med örter och ekologiska grönsaker. Finns även kyckling.

Läs mer om kollagen

Att äta kollagen är det överlägset bästa anti age tipset!

Collagen – Gör dig snyggare och smidigare

Kollagen gör mirakel för hud och leder

vad är kollagen

2 Comments

  1. elisabeth rehn Reply

    HEJ, bra blogg tack för det.
    Läst ditt inlägg och gör nu så att jag beställer och testar jag också. Ska snart fylla 50 och mår piss egentligen, klimakteriet problem efter operation av livmoder förra året, ful och stor ännu större nu… Blä !! Vill helst bo själv, klara mig själv. Min man slutade äta onödigt och vips så gick han ner 10 kg , men jag kämpar på.. Blä ! Så känns det idag, svettas jättemycket osv. Men gillar att röra mig men har stela leder, torra ögonen och mest ont över allt. Ja ja.. Du har mycket att läsa och det är bra.

  2. admin Reply

    Hej, vad roligt att du har hittat min blogg och gillar den. Det finns som sagt en hel del att läsa här om så väl träning, kost och klimakteriet t.ex. Det låter som du har det lite kämpigt just nu och jag hoppas att du hittar styrkan i dig själv igen snart. Om du inte redan läst mina inlägg om klimakteriet tycker jag att du ska göra det. Stor igenkänning på torra ögon, stela leder, taskigt humör, värmevallningar mm. Träning och bra kost kan hjälpa till viss del. Och många mår bättre med hormoner. Kram Lena/Träning 40+

Write A Comment

Close