Midsommar, sill och nubbe, jordgubbar, kanske tänder vi grillen till kvällen. Regn eller sol eller både och. Inget är som svensk midsommar. Vill du bjuda bilförare eller andra som av olika skäl inte vill dricka alkohol på ett gott, roligt och nyttigt….! (ja faktiskt) alternativ till snaps, satsa på min starka Ingefärsshot. Hettan och styrkan från ingefäran gör snapsen naturligt stark och den blir därför ett roligt alternativ till den klassiska snapsen. Kanske kan du prova att ge lite till äldre barn om de vill vara med och skåla 😉 Du får också recept på en god Mojito – med och utan alkohol, att servera som drink.

alkoholfri snaps

alkoholfri snaps

Ingefärsshot – Alkoholfri snaps

  • Ca 400 gram ingefära
  • 2 citroner
  • 1 liter vatten
  • Honung efter smak ca ½ dl

Gör så här:

Du behöver inte skala ingefäran men tvätta den noga och skär bort det yttersta på ”topparna”, ansa lite och kolla så ingen del ser dålig ut. Skär ingefäran i lite mindre bitar och lägg i mixern. Tillsätt hälften av vattnet 5 dl, och mixa ordentligt. Tillsätt resten av vattnet och kör runt. Låt stå i mixern i ca 1 timme och kör runt 2-3 ggr under tiden, för att säkert få ut alla nyttigheter. Avsluta med en kort mixning och häll sen upp massan i en finmaskig sil, låt rinna av och pressa ut den sista vätskan med en sked. Blanda i saften från citronerna och honungen, blanda och häll upp i fina flaskor. Förvara din ingefärsshot i kylskåpet, och skaka flaskan innan du häller upp shoten/alkoholfri snaps i små glas. Det som blir över dricker du till frukost. Läs mer här.

alkoholfri snaps

Alkoholfri Mojito

Av ”sumpen” som blir över kan du göra alkoholfri Mojito. Det här är två supergoda alkoholfria alternativ! Nedan får du får också mitt bästa recept på en klassisk Mojito med rom. Jag har lyxen att ha en egen kryddträdgård med massor av mynta men saknar du egenodlad mynta köper du så många krukor du har råd med i affären. Recept på Alkoholfri Mojito.

alkoholfri snaps Alkoholfri snaps

Mojito 1 glas

  • 1 lime
  • Massor av Mynta
  • 1 msk råsocker
  • 6 cl Bacardi
  • Krossad is
  • Eventuellt kolsyrat vatten

Skär limen i klyftor och pressa ur saften i ett glas. Tillsätt socker, rom och mynta och muddla, det vill säga mosa runt ingredienserna med t.ex. en sked. Hacka och pressa särskilt i myntan och ta det lite lugnt med skalet på limen, annars blir det beskt. Det är saften som ska ut. Tillsätt krossad is och ev. kolsyrat vatten. Tips! Du vet väl att det finns färdiga fryspåsar för krossad is. De är superbra och fryser små små isbitar.

Fler tips på goda drinkar (med alkohol) är Turquise frozen Margerita och Rabarbercocktail.

alkoholfri snaps

Till sist önskar jag er alla en riktigt fin och trevlig midsommar!

Save

Save

Save

Write A Comment

Close