Här är tre roliga och effektiva övningar från mitt gruppträningspass Combat. Combat är inspirerat av olika kampsporter som boxning och Thaiboxning och du tränar både cardio och styrka. Du utför övningarna själv och slår och sparkar i luften, till skillnad mot gymboxning och liknande där man jobbar i par och har handskar och mitsar. Det här är rolig träning och du tränar framförallt dina coremuskler på ett roligare sätt än genom t.ex situps. Jobbar du på ordentligt får du grymma axlar och armar också.

combat

Tänk på….

Hållningen. Nu pratar jag inte om gympa/dans hållning där du ska sträcka på dig utan du ska vara lite framåtböjd och hålla upp garden för att skydda huvudet, som en boxare. Armarna ska alltid vara nära kroppen och framför kroppen, när du boxas. Du ska alltså inte dra bak armbågarna bakom kroppen när du boxas. Slag och sparkar ska vara snabba och snärtiga. När du fått koll på rörelserna tar du i med kraft och spänner till coren, då ger de här övningarna resultat. Se också till att vrida och ta med höften i slagen, det är därifrån kraften ska komma. Ta det lugnt med sparkarna i början, du behöver inte sparka högt för att det ska vara effektivt.

Din motståndare

Använd din fantasi och föreställ dig att du har en motståndare som är lika lång och stor som du själv. Du siktar på din motståndares huvud når du slår, i de flesta slag. Slaget har alltså samma träffyta (träffställe) oavsett om du slår med höger eller vänster arm. Slå snabbt och hårt och dra tillbaka armen snabbt ”som om du bränt dig”, spänn till magen.

 

combat handskar

Utrustning

Jag använder alltid boxningslindor, särskilda handskar, eller vanliga handskar som man har vid styrketräning när jag tränar Combat. De har ingen egentlig funktion eftersom du slår i luften, men jag tycker att de förbättrar prestationen. Dels genom att det blir enklare att inta rätt attityd – jag slår helt enkelt hårdare med handskar. De hjälper också till/påminner om att hålla handleden rak, det är ju inte fel att försöka ha en korrekt teknik.

Combat är svettigt och roligt

Du har kul och tränar både kondition och styrka samtidigt. Använd din fantasi och tänk kampsport, MMA och boxning så blir övningarna roligare. Det är inte blodigt allvar utan ett kul sätt att träna helt enkelt. Så tagga till och koppla på attityden så kör vi. Låtarna finns på Spotify.

ÖVNING 1  – Allround uppvärmning med slag och knän. Låt: Selfie- Smithee Edit, Self Project

ÖVNING 2 – Mest ben med knän, frontkickar och roundhousekick. Låt: Warrior (Nick Skitz & Technoposse Remix, Big Booty Bootleggerz

ÖVNING 3 – Cardio med mycket armar och axlar. Låt: Runnin´Wild, Airbourne

Testa BodyCombat

Tycker du att det här verkar kul rekommenderar jag dig att leta rätt på närmsta gym som erbjuder Les Mills klasser och boka in ett BodyCombat pass. Övningarna i det här inlägget har jag gjort koreografin till med inspiration från BodyCombat. Skillnaden mellan mina pass och BodyCombat är att Les Mills klasserna ofta har flera slag/spark kombinationer i varje övning och ibland hopp och ett högre tempo, och det finns massor av variationer. Jag håller mina övningar på en enkel basnivå. Jag testade BodyCombat 2011 för första gången, läs mitt inlägg här om hur jag tyckte att det var.

Write A Comment

Close