TRX band är ett  bra träningsredskap för hemmaträning, men finns också på många gym. De allra flesta av oss är olika starka och olika rörliga i höger och vänster sida. Är du högerhänt är du troligen starkare i höger arm och du är kanske också starkare i det högra eller vänstra benet. För att uppnå balans i kroppen och hålla dig skadefri är det bra att vara lika stark och rörlig i båda sidorna och det bästa sättet att träna liksidighet är att t.ex. göra enbens- och enarmsövningar, eftersom det då är svårt att ”fuska” genom att kompensera med den starkare sidan. Något jag förövrigt är mer eller mindre expert på. Kompensera alltså.

TRX band så tufft som du vill

De här övningarna ger styrka och är bra balansträning, det är jobbigare att göra enbensutfall med foten i ett TRX band än med foten på en bänk, eftersom du måste hålla balansen. Jag gillar att träna med min egen kropp som vikt och är inte så förtjust i maskiner, TRX bands träning kan göras hur tufft och utmanande som helst, jag lovar. Men banden fungerar även bra för dig som är träningsovan.

trx band

Basövningar med variationer

Här kommer några basövningar med TRX band som du kan göra hemma – inne eller ute, på gymmet eller utegymmet. Det är ett kort pass med basövningar men ganska tuffa sådana och med fokus på liksidighet. Du behöver ett TRX band eller liknande. Övningarna kan utföras med olika svårighetsgrad om du är otränad eller precis har kommit igång med din träning. Gör färre eller fler repetioner, gå djupare ner i utfallen och enarmsdragen så blir det tuffare och stå närmre eller längre ifrån banden.

Är du liksidig?

Prova övningarna och se hur det känns, är det stor skillnad mellan höger och vänster sida? Bilderna tog jag för några veckor sedan när det var så där supervarmt därav den lätta klädseln. Men det går alldeles utmärkt att träna utomhus i många veckor till.

TRX band – Övningar för liksidighet

Uppvärmning: 20 knäböj med drag, gör rörelserna ganska sakta och känn efter hur kroppen jobbar. Du värmer upp och förbereder kroppen.

trx band

trx band

Övning 1: Knäböj med enarmsdrag – 10 höger, 10 vänster

trx band

trx band

Övning 2: Enbensutfall med foten i handtaget– 10 höger, 10 vänster

trx band

trx band

Övning 3: Enbens höftlyft med hälen i handtaget– 10 höger, 10 vänster (sätt ej ner rumpan emellan)

trx band

trx band

Upprepa övning 1,2,3 – 3 gånger.

Stretch: Sträck ut ryggen genom att hänga i en djup knäböj. Gunga lite från sida till sida. det här är en jätteskön och effektiv övning för att sträcka ut ryggen.

trx band

Jag kämpar just nu jättemycket med liksidighetsträning. Min högerarm är jätteklen efter min axeloperation och jag får inte belasta den fullt ut än och mitt vänstra ben och framförallt rumpmuskel är mycket svagare än den högra pga. min höftartros. Om jag inte aktivt jobbar med träna på rätt sätt kommer mina svagare sidor bara att bli svagare och de starkare att bli starkare. Hur är det för dig? Behöver du aktivt jobba för att bli liksidig och få din kropp i balans?

1 Comment

  1. Jag håller med! Använder ofta TRX både till egen träning och till mina PT kunder. Går att variera i det oändliga och anpassa så det passar alla. Toppenredskap, verkligen!

Write A Comment

Close