Lycklig på hästryggen

Jag älskar hästar och att rida, eftersom det får mig att må bra i både kropp och själ och ”tvingar” mig att vara i nuet. Här och nu är det som gäller för att det ska vara säkert att rida och att hantera hästar. Hästar och ridning är motion och avkoppling på samma gång. Det är samspel med ett klokt djur som väger flera hundra kilo. All eventuell irritation försvinner i umgänget med hästar, du behöver vara lugn och tydlig. Det är också väldigt mysigt med en mjuk mule som försiktigt puttar dig på kinden när du borstar och fixar med din häst.

ridning

Ridning, frihet och mindfulness

För mig är det en grym frihetskänsla att rida i skogen och att dra på för fullt i en snabb galopp över en äng. Jag är lycklig på hästryggen, och väldigt mycket medvetet närvarande dvs. utövar mindfulness. Jag mår bra lääänge efter en ridtur.

ridning

Dagens äventyr

Idag har jag haft en helt fantastisk förmiddag. Efter en lång och god frukost hemma på verandan åkte jag till min kompis Cecilia som tog med mig på en kanotfärd genom skogen till stallet där hon har sina hästar. Därefter en ridtur genom skogen, längs med den fantastiska ån, och över ett stort fält. Tack Folda (hästen jag red på) du är stark, snabb och cool. Och tack Cecilia (som lånade ut hästen och tog med mig på detta äventyr) för bästa sällskapet, och för att jag fick följa med. Spontant känner jag att det här borde alla få en möjlighet att uppleva!

ridning

I love horses

Jag red när jag var liten men framför allt hängde jag i stallet väldigt mycket, jag hade affischer på väggarna i mitt rum med hästar på och en tröja med texten; I love horses. Som 40+ (och lite till) har jag tagit upp ridningen igen. Ett tag red jag regelbundet på ridskola och jag har också varit medryttare till ett antal hästar av olika raser och storlekar. Idag går det tyvärr alldeles för lång tid mellan ridturerna och stallhänget men varje gång som jag väl får till det så är det jättehärligt och jag mår toppen efteråt och då kan absolut inte förstå varför jag inte rider oftare… Bilderna är från Hufvudsta gård i Solna.

ridning
Första gången jag red själv. Hästen hette Balett och var gammal och ganska sur. Kolla in V-jeansen.
ridning
Det här var min favorithäst. Han hette Tampas om jag minns rätt… Kolla in tjejen i bakgrunden som är barfota!
ridning
Den här hästen var rätt het, han hette Icon. Ridhjälm var inte obligatoriskt på -70 talet.

Jag har i ett tidigare inlägg beskrivit det här med hur hästar och ridning får mig att vara i nuet och hur jag ser på ridning som träningsform. Läs inlägget Träning i nuet, flow och mindfulness Ridning funkar året runt här är bilder från i höstas och en tidigare vinter.

ridning

ridning

Det är din tid

Vad gör dig så där riktigt glad, lycklig och tillfreds? Vad tycker du är riktigt rolig? Vad får dig att verkligen vara i nuet. Vad det än är, så se till att göra just det. Ofta.

ridning

Hästtjejer blir utmärkta ledare

Som om det inte vore nog med bra träning och mindfulness. Forskningen visar att hästtjejer oftare utvecklar ledaregenskaper som de har nytta av i arbetslivet. De blir oftare chefer, helt enkelt. I stallet lär sig hästtjejer att ta ansvar och hantera farliga situationer. Det ger dem bra ledaregenskaper, det visar bl.a. en studie som gjorts vid Luleå universitet. Läs t.ex. den här artikeln från Expressen.

Save

Save

Save

Save

Write A Comment

Close