gummiband

Bästa träningsredskapet!

Gummiband är ett billligt, bra och effektivt träningsredskap som dessutom är enkelt att ta med sig. Jag använder ofta gummiband både i min egen träning och i mina pass. Du kan träna med gummiband hemma, på gymet, på jobbet eller när du är ute och reser, jag har faktiskt alltid ett gummiband liggande i min träningsväska.

gummiband

Vilket gummiband ska jag använda?

Först och främst… du kommer inte att hitta ETT gummiband som passar till alla övningar du vill göra. Utan du kommer att behöva flera olika. Det beror alltså på vilken/vilka övningar du vill göra med ditt gummiband och hur stark du är…. dvs hur mycket motstånd du behöver ha i ditt gummiband för att övningen ska bli effektiv. Inte för tung och inte för lätt. Du ska kunna utföra övningen på ett korrekt sätt. Man får prova sig fram helt enkelt, och tipset är att börja med ett lätt motstånd.

Gummiband från Star Gear

Gummiband finns i flera olika färger och motstånd. Det röda som jag har på bilderna här kommer från Star Gear och är deras  allra tunnaste, dvs det med minst motstånd. Motståndet motsvarar ca 4,5 – 11 kg. Star Gear har fem olika gummiband och du kan köpa dem på Bodystore. Just nu till specialpris om du väljer ett helt set med alla banden! Annars kostar det här röda bandet 179 kr.

gummiband

Olika motstånd olika färg

Färg Bredd Motstånd
Röd 13 mm 4,5 – 11 kg
Svart 22 mm 11 – 22,5 kg
Lila 32 mm 15,5 – 38,5 kg
Grön 44 mm 22,5 – 54,5 kg
Blå 64 mm 29,5 – 79,5 kg

gummiband

Tre olika uppvärmningsövningar

Innan du börjar din träning så rekommenderar jag att du värmer upp de muskler du tänkt att träna för att undvika skador. Här är tre bra och enkla rörelser som värmer upp överkroppen och ökar rörligheten i axlarna.

gummiband

Böj åt sidorna

Stå höftbrett, spänn till coren (mage och rygg) och skjut fram bäckenet till en neutral position. Håll gummibandet med raka armar ovanför huvudet och böj kontrollerat sida till sida så långt du kan, börja lite försiktigt och öka sedan.

gummiband

Rotera i midjan

Stå i samma position som ovan och sänk armarna så att du håller gummibandet i axelhöjd, tänk att det är en pinne eller en skivstång du håller i. Rotera lugnt och kontrollerat åt sidorna.

Axelrotation

Stå i positionen som ovan. Håll bandet brett med båda händerna och lyft uppåt med raka armar tills armarna är ovanför huvudet, fortsätt sedan ner bakom ryggen, och upp igen, ner framför kroppen. Upprepa.

gummiband

Övningar med gummiband för lats (övre del rygg)

Den här övningen kan du antingen göra sittande eller stående. Sitter du så sätter du bandet bakom fötterna och står du sätter du fast bandet i en ribbstol eller dörrhandtag eller liknande. Tänk på att aktivt aktivera dina latsmuskler i övningen, det är alltså inte armarna som ska dra utan latsen. Jobba med övre delen av ryggen och tryck ihop skulderbladen. Gör övningen 3 x 15 gånger.

gummiband

Enarms latsdrag

Du kan också träna en sida i taget om du hellre vill det, eller som omväxling till övningen ovan.

gummiband

Övning för armar och axlar

Stå höftbrett på bandet, spänn till coren (mage och rygg) och skjut fram bäckenet till en neutral position. Håll i bandet med båda händerna och lyft först rakt upp. Pressa sedan bandet rakt upp till raka armar. Tillbaka till den första postionen, och sen rakt ner. Upprepa.3 x 15 gånger. (Se film nedan)

gummiband

Här hittar du fler övningar med gummiband

De här övningarna och ytterligare flera hundra hittar du i appen PT Online. Och här på TRÄNING 40+ under rubriken övningar finns alla mina övningar varav många är med gummiband! Här är ytterligare en superövning för lats, axlar och triceps att testa. Gummiband från Star Gear hittar du här.

lats

Write A Comment

Close