träning i klimakteriet

Särskild träning och övningar för dig i klimakteriet…..

Jag upplever att det just nu finns ett väldigt stort intresse för hur man kan/ska/bör träna som kvinna 40+ (40-65 år) och särskilt hur man ska träna i åldern runt klimakteriet. Det är bra, det är jättebra!

Så vad är problemet?

Men…. en del av de frågeställningar som dykt upp på föreläsningar och i andra forum jag deltagit i sista tiden har fått mig att fundera.. frågor som.. ska man inte träna pulshöjande i klimakteriet? vilka särskilda övningar ska jag göra som 40+ ? Hur många repetioner och hur ofta ska jag träna nu när jag är i klimakteriet?

träning i klimakteriet

Träning i klimakteriet – det finns inga särskilda övningar eller quick fix..

Det finns nämligen inga särskilda övningar eller specifik träning, utan det handlar om DIG, dina förutsättningar och ditt utgångsläge. Och vad ditt mål med träningen är. Oavsett din ålder och om du är i klimakteriet eller inte. 

Men det är klart att det händer saker i kroppen när vi blir äldre och särskilt runt klimakteriet. Jag är 58 år och har själv upplevt en stor förändring i hur min kropp svarar på träning på olika sätt, och har haft klimakteriebesvär från hell med ångest och dålig sömn, och mega vallningar. Jag har genom åren anpassat min träning både efter mina skador (har bl.a höftprotes), och mitt mående just nu. Ibland tränar jag mycket, ibland lite. Men jag har aldrig slutat att utvecklas. 

träning i klimakteriet

Vill du komma igång med träning?

Är du inte så träningsvan och känner att du behöver komma igång, med målet att må så bra som möjligt! För det är just HÄR jag tror att många som har de här funderingarna är… Börja med promenader och powerwalks, styrketräning med egen kroppsvikt och gummiband till att börja med. Välj träning som du tycker är kul och se till att den blir av. Känn efter hur det känns. Får träningen dig att må bättre?

Utvecklas i din träning

När du väl kommit igång, gäller det att få rutin på träningen och göra den till en del av din vardag. Vad är ditt mål med träningen? Svaret är nyckeln till hur du ska fortsätta med din träning. Vill du utveckla den ytterligare och utmana dig med mer träning,  tyngre vikter, mer explosivitet, ökad rörlighet, eller snabbare löprundor? Eller har du hittat en nivå där just du mår bra. Vilka andra bitar behöver du fundera över som sömn, maten, stress etc. 

träning i klimakteriet

Du som redan tränar och märker skillnad i klimakteriet

Är du träningsvan och märker att kroppen inte svarar som den brukar, behöver du troligen förändra något och inte bara köra på. Gör din träning mer varierad, få mer återhämtning, sömn, maten… Jag är rätt säker på att du som är här egentligen har en massa kunskap om hur den egna kroppen fungerar, så försök att lyssna och våga prova att dra ner på träningen för att se om det gör skillnad. Mer och längre återhämtning och fundera på om du får med både cardio, styrka, rörlighet och återhämtning i dina träningsrutiner. i lagom mängd för hur ditt liv ser ut just nu.

Vad tycker du?

Känner du igen dig? Både som träningsvan eller att vilja komma igång. Vad tänker du om träning i klimakteriet? Jag vill gärna veta. Skriv en kommentar till inlägget.

Hemmaträning med Träning 40+

Vill du komma igång med din träning hemma eller vill du få in mer variation och behöver inspiration och pepp? TRÄNING 40+ Online Hemmaträning är för dig som vill träna hemifrån eller på valfri plats, du kopplar upp dig via din dator, telefon, surfplatta eller din smart TV. Här hittar du färdiga pass av hög kvalitet med tydliga instruktioner till riktigt bra musik. Nivån passar de allra flesta och de flesta övningar kan anpassas och göras enklare eller tuffare. Kolla in passen och bli medlem här TILL TRÄNING 40+ ONLINE!

Lär dig mer om klimakteriet och kvinnohälsa

Här har jag samlat alla inlägg på Träning 40+ som handlar om klimakteriet och kvinnohälsa. Läs om bioidentiska hormoner, klimakteriesymptom, vad urinvägsinfektion kan bero på, östrogen och progesteron, kosttilllskott som kan hjälpa, träningsinkontinens mm.

2 Comments

  1. Intressant! Naturligtvis är träning individuellt som du säger, men jag tänker ändå att det borde finnas generella saker som gäller för många och det hade varit intressant att veta mer om. Tex har jag hört att det ska vara svårt att bygga mer muskler efter klimakteriet, har du hört om det? Något med hormonerna…

    • admin Reply

      Hej, alltså det som gäller generellt är att vi förändras när vi blir äldre. Klimakteriet händer någonstans runt 50-strecket och det är klart att vi inte kan träna på samma sätt som när vi var 20. Det jag menar är att det inte finns några särskilda övningar just för klimakteriet, anledningen var ett antal debatter som varit runt detta i sociala medier. men generellt gäller att i åldern runt klimakteriet behöver vi mer återhämtning och längre uppvärmning. Det är också svårare att bygga muskler ju äldre vi blir, men absolut inte omöjligt. finns studier på 90-åringar som ökat sin muskelmassa med styrketräning.Sen behöver många anpassa träningen pga olika skador, kanske inkontinens mm. Som alltid gäller utgångsläge och mål med träningen 🙂

Write A Comment

Close