proteinJag äter proteinbars ibland för att få i mig lite extra protein efter träning. Du vet väl att du ska äta något inom ca 30 minuter efter att du har tränat. Ibland äter jag också en proteinbar innan träning för att orka träna, det händer nämligen då och då att jag inte tajmat träningen med mina måltider så bra…

protein

Bra mellanmål är viktigt

En bar kan man ju också äta som ett vanligt mellanmål, eller istället för godis. Det som gäller för ALLA bra mellanmål är att de ska tillföra energi och att energin ska komma från ett bra näringsinnehåll och inte från socker eller andra tomma kalorier.

protein

Att äta innan träning

Du måste äta för att orka träna. Syftet är utöver att vara stark, pigg och uthållig under träningen, att vara lagom mätt – alltså varken hungrig eller proppmätt. Tänk ungefär så här

  • Ett huvudmål (ex. frukost/lunch) ca 3-4 timmar innan träning
  • Om träningen eller magen kräver, ät ett mellanmål 1-2 timmar innan (anpassa efter träningsform)
  • Ät ett efterträningsmål direkt efter som innehåller proteiner och kolhydrater.

protein

Varför är det viktigt att äta efter träning?

Träning är nedbrytande för kroppen under tiden den pågår, efter träningen så bygger kroppen upp sig igen. Förutsatt att det finns näring och energi närvarande och att kroppen får återhämta sig så kommer den att bygga sig ännu starkare och tåligare än innan För den som är mån om att optimera återhämtningen och effekten av träningen är rekommendationen att äta både kolhydrater och protein efter passet. Då hjälper kolhydraterna till att snabbt växla från nedbrytande, så att kroppen istället använder både kolhydraterna och proteinet till uppbyggande processer i kroppen. Om du väljer mellan olika alternativ efter träningspasset, så är protein + kolhydrat det bästa alternativet, bara kolhydrater det näst bästa och bara proteiner det sämsta av de tre.

protein

Den här måste du prova…

Jag gillar att testa nyheter och fick möjligheten att testa Star Nutritions helt nya proteinbars genom ett produktutskick. Det är alltså en helt ny bar som finns i tre olika smaker och har ett jätttebra näringsvärde per bar. Eller vad sägs om ca 200 kcal som ger dig 20 gr protein, 14 gr kolisar och 3 gr fett. Glutenfria och nästan helt sockerfria.

protein

Smakerna är Coconut Dream, Choco Brownie och Salted Caramel, och alla är goda! Jättegoda. Lite för goda kanske… ha ha. En del bars tycker jag har en trist bismak pga proteinet men inte de här. Min nya favvo är Salted Caramel. Andra bars som jag gillar (men inte alla smaker) är Swebar och Barebells.

proteinHur mycket protein behöver du?

Det rekommenderade dagliga intaget varierar men man brukar räkna med ungefär 1-2 gram per kilo kroppsvikt. Beroende på ålder och hur aktiv du är. Om du vill bygga muskler och tränar hårt kan  ca 2 gr per kilo kroppsvikt vara att rekommendera. Men obs, man får inte muskler av att äta protein man måste träna också. Och det är inte bara protein du behöver för att må bra och bygga muskler, utan en bra sammansättning av protein, kolhydrater och fett, fibrer, vitaminer osv. Vanlig mat räcker långt om du bara har lite koll på vad olika livsmedel har för näringsvärde. Men ibland är det helt enkelt smidigt och bra med ett kosttillskott.

proteinJust nu hittar du Star Nutritions nya bars till specialpris (upp till 33% rabatt) hos Gymgrossisten så passa på att testa, den är som sagt väldigt god och har ett toppenbra näringsinnehåll. Håll igång din träning och glöm nu inte att äta något efteråt för ett optimalt resultat.

protein

Write A Comment

Close