träningsredskap

Jag gillar gummiband, både de med handtag och minibands, och använder dem ofta i min egen träning och i mina pass. Varför? De är lätta att använda. Passar de flesta och ger en bra träning.

Hitta rätt redskap för dig

Om du tror att gummibandsträning är ”mesigt” så har du bara inte hittat rätt motstånd på gummibandet, gjort rätt övningar eller kanske inte hittat rätt muskler 😉 Det går absolut att träna effektiv styrketräning med hjälp av gummiband.

träningsredskap

Om att använda petflaskor och mjölkpaket som vikter…

Eeeehhh varför??? Jag ser ibland träningsprofiler som ger rekommendationer typ ”har du inga hantlar så använd ett par vattenfyllda petflaskor” ”ta ett par tunga böcker som vikt” ”två mjölkpaket istället för hantlar” ”knäböj med en gryta fylld med okokta bönor”.

Så vad är problemet med det?

Jag säger satsa på träningsredskap som är avsedda att träna med, de kostar inte så mycket och håller i många år. De är ergonomiskt utformade och gjorda för att träna med, du kan alltså hålla i dem på ett bra sätt. Vem kan träna med två mjölkpaket i händerna? Det här gäller särskilt dig som är ganska ny på det här med träning? Om det ska fungera bra och vara roligt så satsa t.ex. på ett gummiband med bra motstånd istället för två vattenfyllda petflaskor. Hur håller man ens i dem…..?

träningsredskap

Du som vet du vet…

Är du träningsvan och av någon anledning skulle hamna någonstans där det inte finns tillgång till gym och träningsutrustning så kan du absolut få till en bra träning med vad som nu finns till hands, trästockar, stenar, ja kanske t.o.m. tomma flaskor…. Ja du fattar.

träningsredskap

Satsa på det här

Men för dig som vill satsa på din hemmaträning, och/eller komma igång med din träning efter ett längre uppehåll, eller för första gången, rekommenderar jag att satsa på riktiga träningsredskap istället för en kastrull full med bönor. Gummiband i olika utföranden är lätta och smidiga att ta med och att använda. Nästa steg är hantlar – gärna ett par där vikten går att variera. En eller två kettlebell, och sen kanske en skivstång. T.ex. är gummiband med handtag från Casall för 199 kr ett riktigt kap, jag har haft mitt i över 10 år.

Vi vill ju inte skada oss, vi vill träna effektivt.

En annan sak jag stör mig lite på är ”konstiga övningar”

Krångla inte till träningen med en massa märkliga varianter på övningar. Ok att variation är roligt och bra men det bästa är att känna sig trygg i utförandet och jobba på ordentligt. Men att liksom sitta i lotusställning och träna latsdrag….

En ryggsäck full med böcker på ryggen när man gör knäböj funkar iofs effektivt men känns det så kul? Det är iaf en av varianterna som är helt OK, precis som att halka runt med handdukar eller raggsockor, men det är också ett träningskoncept i sig.

Här hittar du bra träningsredskap

I min egen shop på Bodystore hittar du några av mina favoritredskap för hemmaträning. Gummiband med handtag som är väldigt användbara till träning av hela kroppen. Miniband en billig investering, och hantlar, kettlebell, TRX band matta mm.

5 övningar för hemmaträning med gummiband

Ett redskap som jag verkligen gillar och som jag använt i många, många år är som sagt gummiband med handtag. Det är enkelt att använda och lätt att ta med, och du kan få till en riktigt bra styrketräning för hela kroppen hemma på ett enkelt sätt. Särskilt bra är det för överkropp, armar och rygg som kan vara lite svåra att träna effektivt utan redskap. Här får du 5 övningar för hela kroppen.

Så väljer du rätt vikt och motstånd på dina träningsredskap

Vad behöver jag veta och hur ska jag tänka? En vanlig fundering både hos den som precis kommit igång med träning och även hos den som är lite mer träningsvan är ofta, vilken vikt ska jag ha på mina hantlar och andra träningsredskap? Det finns inte ett enkelt svar på det som passar för alla och du kommer dessutom med största sannolikhet även att behöva olika vikter för olika övningar. Läs mer här om hur det funkar.

Write A Comment

Close