Vad behöver jag veta och hur ska jag tänka?

En vanlig fundering både hos den som precis kommit igång med träning och även hos den som är lite mer träningsvan är ofta, vilken vikt ska jag ha på mina hantlar och andra träningsredskap? Det finns inte ett enkelt svar på det som passar för alla och du kommer dessutom med största sannolikhet även att behöva olika vikter för olika övningar. Så här funkar det.

Gruppträning, övningar och repetitioner

Du kommer att använda olika vikt för olika övningar men även för samma övning beroende på om du tränar själv i gymmet eller är med på ett gruppträningspass t.ex.

Gruppträning

På ett gruppträningspass med hantlar eller skivstång som t.ex. Body Pump eller mina pass i Höstboosten/Träning 40+ online så gör du väldigt många repetitioner i ett ganska högt tempo och behöver använda en lätt till medeltung vikt till de flesta övningar för att orka alla repetitioner och för att kunna utföra övningarna korrekt. Men det beror också på typen av pass såklart…

På gymmet eller styrketräning hemma

Här ska du välja en vikt som är utmanande men där du kan göra övningen korrekt. Satsa på att kunna göra 8-12 repetitioner i ett sträck 2-3 gånger (set) med en kort vila mellan varje set. Du ska alltså precis orka att göra 8-12 reps då har du rätt vikt. Du kan också variera med att använda en något lättare vikt och göra 12-16 repetitioner som omväxling.

Gemensamt för alla övningar är att du helt enkelt får prova dig fram. Och när du blir starkare ökar du på vikten. Lägg fokus på att utföra övningarna korrekt istället för att fokusera på vikten, så får du bra resultat och undviker onödiga skador.

vikt på träningsredskap

Hantlar

OK, men ändå…. Vilken vikt ska jag välja! Du behöver ett par lättare och ett par tyngre hantlar. Det är väldigt individuellt hur mycket vikt det är för just dig, men testa 2-5 kg för lättare hantlar och 6-10 kg för tyngre. Gäller för övningar för överkroppen som armar, axlar och på pass. Hantlar som du kan ändra vikt på är bra om du inte har möjlighet att ha flera olika.

Rubrik

SPRI har hantlar i olika vikt och färger som kostar från 299 kr paret och Iron Gyms Adjustable Dumbbell Set består av två hantlar som kan justeras mellan 2,5, 5 och 7,5 kg kostar 699 kr.  TIPS! Tänk på att hantlarna lätt kan bli lite otympliga om de är för stora. De behöver alltså inte vara så stora även om de är tyngre.

hemmaträning med kettlebell

Kettlebell

Japp det är samma sak här, hur ska du använda din kettlebell och i vilka övningar? Det blir svårt att få till effektiv träning med samma vikt för t.ex. marklyft och en enarmspress. Så satsa gärna på (minst) två olika vikter. Jag har vikter från 6 kg – 20 kg. För Kettlebells är det vanligt att skalan för tyngden ofta är 4 kgs skillnad, alltså 4,8,12,16,20 kg.. osv.. vilket är ganska stor skillnad mellan två vikter tycker jag. Men det finns även märken som erbjuder andra vikter som t.ex. Ergo Kettlebell som har 2 kgs intervaller och alltså även har kettlebells med vikten 6 och 10 kg. Även SPRI har Kettlebells med varierande vikt.

vikt på träningsredskap

Men OK, vilken vikt ska jag köpa då…?

Har du möjlighet så testa gärna på ett gym eller i en affär (men tänk på att en kettlebell är tung att bära hem om du handlar i affär, älskar hemkörning) Satsa på 8 kg som start om du är osäker.

Gummiband med handtag

Här behöver du ha koll på kvalitet, så att gummibandet håller bra och inte blir för lätt efter bara lite användande…. Gummiband med handtag finns ofta med tre olika motstånd och jag använder dem i nästan all min träning och i mina pass online. Jag har testat många olika märken genom åren och Casalls gummiband är en favorit. Jag har gummiband från dem som är över tio år gamla och fortfarande fräscha. Jag rekommenderar som sagt Casalls gummiband och gärna både i medium och light, så funkar de till alla övningar. Kostar 199 kr st.

vikt på träningsredskap

Minibands

Mininbands är små loopgummiband som ofta används för rump- och benträning. Så enkla och bra. Ett måste i hemmagymet! Här är det också jätteviktigt att kolla på kvalitet! Det finns minibands som bara krullar sig, eller glider ner. De finns de som inte ger något motstånd alls i princip och de som är alldeles för hårda för att kunna träna med. Jag har testat en hel del och rekommenderar Casalls band även här. Gärna med olika motstånd. I gruppträning använder jag Casalls miniband medium och light. De säljs i 2-pack med samma sort och kostar 179 kr.

Du får rabatt hos Bodystore!

Du kan just nu köpa träningsredskap hos Bodystore med rabatt på 100 kronor när du handlar för 600 kronor eller mer. Ange kod: LENA37 i kassan. Gäller 13-19/9 på hela sortimentet. Rabattkoden kan ej kombinera med andra rabattkoder. Hos Bodystore hittar du kosttillskott, träningskläder och träningsredskap, hälsokost och bra hudvård.

Handla i min shop på Bodystore

Behöver du köpa matta, gummiband med handtag, miniband, hantlar eller kettlebell till Höstboosten eller annan träning? Då hittar du några av de märken jag rekommenderar här i min butik hos Bodystore.

vikt på träningsredskap

Write A Comment

Close