Jag och familjen har precis kommit hem från Playitas, det är femte gången jag besöker resmålet och jag stortrivs där. Playitas är en sportanläggning på kanarieön Fuerteventura. Här finns allt inom träning, gruppträning, gym, cykel, simning, löpning i ett fantastiskt klimat året runt. Jag har varit här både på sommaren och på vintern.

playitas

Varför Playitas?

Las Playitas ligger på Fuerteventura som är en av kanarieöarna, den mest karga av dem. Landskapet ser ut som en öken eller ett månlandskap och inget som inte bevattnas kan växa här. Som gjort för film och nästa Star Wars film kommer att spelas in här med start nu 2017.

playitas

Till Playitas åker du för träning och rekreation, för att ha det lugnt och skönt. Närmsta stad är den lilla fiskebyn Las Playitas som har 300 invånare. Närmsta större stad är Gran Tarajal som ligger ca 1 mil från Playitas, dit du kan cykla eller gå över bergen. Här finns ingen biltrafik eller nattliv som kan vara störande utan det är ganska tyst när solen gått ner. Vi gillar Playitas och tycker att det är prisvärt, särskilt under lågsäsong som juni t.ex. Bra sängar enligt spansk standard, helt ok rum och mot tillägg havsutsikt. Bra träningsmöjligheter, god frukost och barnpriser bidrar också. Vi betalade 18 000 kr för 1 vecka – 2 vuxna och 2 tonåringar med frukost och havsutsikt i 2 rumslägenhet.

Playitas
På väg till Gran Tarajal i sällskap med en mycket uthållig kisse
Playitas
Havsutsikt från balkongen på Aparthotel

Träningsresor

Det finns flera olika arrangörer av träningsresor som åker till Playitas. Jag har varit där med både Aerobic Weekends och Topphälsa. Och tre gånger med familjen med egen bokning. Det finns alltid ett ganska stort träningsutbud på Playitas men när man reser på en arrangerad träningsresa är utbudet enormt och inkluderar oftast även föreläsningar och hel- eller halvpension. Du kan läsa mer om min Topphälsa resa här. Träningsresorna med Aerobic Weekend har jag inte skrivit om men det kommer…  Apollo är den svenska researrangören du åker med på egen hand.

Playitas
Området vid poolen på Aparthotel

Boendet

Playitas består av en stor anläggning med tre olika boende, lägenhetshotell, hotell, och villor med egen pool. Jag har bott både i lägenhetshotellet och på hotellet. Det är mer barnfamiljer på lägenhetshotellet och vid poolen som finns där än vad det är vid hotellet. På hotellet får man åka en slags bergbana för att komma till sin hotellänga. Det går såklart att gå men det är rätt många trappor och tar tid. Bergbanan rymmer bara ett mindre antal personer och går ganska sakta. Ett tips om du bor på hotellet är att ta med dig det du behöver under dagen eftersom det tar sin tid att gå fram och tillbaka till rummet. Gäller iaf om du är på träningsresa.

Playitas
Den mindre poolen vid hotellet, i bakgrunden ser du Aparthotel

Maten

Frukosten på Playitas är jättebra! Här finns allt du kan önska. Frukt, bröd, ägg i olika former, smoothies och shots, gröt, nötter, flingor, bönor, korv, ost osv och mm. Halvpension inkluderar middag och helpension både lunch och middag. Middagen består av buffé med lite olika variationer av ”huvudrätten” men det finns alltid kött, fisk eller fågel, grönsaker mm. Maten är OK men inte mer än så tycker jag. Lunchen är som middagen fast mycket mindre, känns tyvärr lite som resterna efter middagen dagen innan och är inget jag rekommenderar annat än till barnfamiljer som ett smidigt alternativ. Frukost serveras kl 7.30 – 10.30, lunch 13.00 – 15.00 och middag 18.45 – 21.00.

Playitas – Allt du behöver veta om Playitas Del 1layitasPlayitas

playitas
På Playitas är äggen runda!

Det som är lite trist på Playitas är att man till lunch och middag oftast måste sitta inomhus i restaurangerna, det finns två, en vid varje hotell. Restaurangerna är ganska omysiga med en slamrig skolmatsalsmiljö och ljusrör i taket på hotellrestaurangen. Ibland får man vänta ett tag på att kyparen ska se dig så du kan beställa din dricka. All personal är väldigt trevlig och vänlig men som sagt matsalen är inte riktigt i min smak. Jag vill gärna sitta vid havet och äta min mat ute när jag är på semester.

Playitas
Del av matsalen vid Aparthotel

Jag rekommenderar dig istället att äta middag i den lilla byn som man numera enkelt kan gå till via strandpromenaden. Det tar bara ett par minuter. Där finns tre restauranger – två vid strandpromenaden och en lite högre upp. Alla har bra mat, ät gärna färsk fisk, musslor och skaldjur, som är mums. Strandbaren är också helt OK, bra att den finns – när vi var här första gången saknade vi ett enklare ställe att äta t.ex. en sallad på. Den är ganska mysig att sitta på. Den italienska restaurangen på området har jag ätit både en fantastiskt god risotto på och en fantastiskt äcklig lunch med någon slags kroketter. Nu i juni var den första (och bästa) restaurangen på strandpromenaden stängd (lågsäsong). Upptäckte också att den spanska och den italienska restaurangen på området har samma meny.

Playitas
En kort promenad längs med strandpromenaden till den lilla fiskebyn
playitas
På restaurang La Rampa i den lilla fiskebyn
playitas
Bästa restaurangen ligger först på strandpromenaden bilden från resan med Topphälsa i oktober
playitas
Strandbaren på Playitas har bra sallader, mackor, omelett, tapas mm.

playitasplayitas

playitas
Lunchmacka med mozzarella från baren vid hotellet

När vi var på Playitas i 2 veckor gick vi över bergen till Gran Tarajal som är en större stad. Där handlade vi mat mm i en större supermercado och tog sen en taxi tillbaka. Billigare och större utbud än i lilla butiken på området. Vi fixade omeletter och sallader mm till lunch ibland.

playitas

Vatten

Vatten köper man på flaska, både i restaurangen och i butiken där det finns större dunkar som passar i kylskåpen i lägenhetshotellet. Vatten ingår inte i några måltider utom frukost. Det är lite jobbigt att hela tiden behöva köpa och släpa runt på vatten. På andra träningsresor och en del all inclusive hotell jag varit på så är det gratis och man tar själv flaskor i baren eller från kylskåp. Det är en toppenservice som jag önskar fanns även på Playitas.

playitas

Väder

På playitas är det alltid fint väder, och Fuerteventura har bara ett par regndagar om året. På vintern är klimatet som vår svenska sommar och perfekt att träna i. På sommaren kan det bli riktigt varmt och aningen för varmt för mig i alla fall att träna på dagen. Temperaturen i juni och juli ligger runt 30 grader. Använd ordentligt med solskydd, särskilt under sommaren, eftersom solen är skarp och man lätt bränner sig. Ibland är det lite molnigt på förmiddagarna men det brukar blåsa bort, Fuerteventura är en blåsig ö. När jag var där i december var vädret sådär, lite kallt när inte solen var framme. Men som sagt perfekt väder för träning.

playitas
På Playitas är det nästan alltid fint väder, i bakgrunden hotellet till vänster och den lilla byn till höger

Träning

Till Playitas åker du främst för träningsmöjligheterna. Här finns gruppträning som cirkelträning, olika familje- och funklasser, HIT, dans ibland, spinning mm. passen varierar och schema finns på Playitas . net  vissa pass kostar extra och ska bokas i förväg. Anläggningens gym är välbesökt och riktigt bra. Här finns luftkonditionering, åldersgräns är 16 år. Cykling rekommenderas, fina cyklar och duktig personal hjälper dig. Du hyr cykel per dag eller vecka. Löpning och simning såklart, på Playitas finns en olympisk pool, den kostar extra och badmössa är obligatorisk. Tonårstjejerna körde bechvolley varje dag. Både fotboll och volleyboll i arrangerad form för alla över 16 år erbjuds på förmiddagarna.

playitas
Alva och Julia gillade beachvolley
playitas
Playitas gym är stort och modernt här finns det mesta

playitas

playitas
På cykeluthyrningen är personalen jätteduktig och cyklarna fina
playitas
Cykling runt Playitas är fantastiskt
playitas
För dig som gillar simning finns den olympiska poolen

Playitas – Allt du behöver veta om Playitas Del 2

Läs mer om Payitas i del 2 där jag berättar mer om Anläggningen, Sola och bada, Nöjesliv, Utflykter, Nyheter på Playitas, VIP på Playitas. Kommer snart…..

Läs också inläggen: Träningsresa med Topphälsa på Playitas och Topphälsa, vit sandstrand och Susanne Gunnarsson

playitas

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Write A Comment

Close