tejp

Vad är rehab tape?

Jag har testat rehabtape eller kinesiologytape som den också kallas. Det är en tape som ska bidra till att rehabilitera och läka skador som t.ex. ryggskott, benhinneinflammation, menstruationssmärtor och skador i knä, ländrygg, axel eller hälsena. Tapen i glada färger finns i färdiga mallar eller på rulle och ska både ge smärtlindring och förkorta rehabtiden. Rehabtape har länge använts av sjukgymnaster och elitidrottare och nu finns den alltså tillgänglig på ett enkelt sätt även för oss vardagsmotionärer.

Mina förväntningar på tapen är hög och jag hoppas verkligen att den ska ge ett bra resultat på min krånglande axel som jag dragits med i över ett halvår. Jag har troligen en inklämning (impinchment) med problem i rotatorcuffen och supraspinatus. Skadan gör det svårt för mig att lyfta armen rakt ut och framåt till axel höjd och uppåt, jag kan inte göra övningar som armhävningar, dips eller bänkpress t.ex.

rehabtape2rehabtape1

Jag testar tapen…..

Jag köpte ett färdigt paket som är avsett för axeln. Tapen finns i olika färger och jag har inte lyckats förstå om de på något sätt skiljer sig åt i t.ex. storlek. Jag köpte den rosa varianten för det var den enda som fanns på det apotek jag handlade på. Tapen ska appliceras på torr och rengjord hy.

Nyduschad och torkad försöker jag få till tapen, det går sådär… får ta hjälp av man och dotter. Instruktionerna är mycket tydliga med numrerade fält där man tar bort skyddspapperet efter numren, men min mall sitter ihop i ett stycke så det går bara att riva bort allt papper på en gång. Den färdiga tapen känns också lite överdimensionerad för min arm, och det färdiga resultatet ser inte riktigt ut som på bilden. (Hoppas den finns i olika storlekar…. ) Vi får på tapen och resultatet känns ok. Jag tränar inte denna dag så jag vet inte om det hade varit någon skillnad.

När jag vaknar på morgonen dagen efter så har tapen lossnat rejält. Försöker få den att fästa igen men lyckas inte så bra. Efter en dusch har den släppt rejält, och på kvällen tar jag bort den. Tapen ska kunna hålla i ca 5 dagar.

tejp5

Funkar det?

Jag vet inte vad jag kan ha gjort fel och kan inte göra någon bedömning av om tapen fungerar som smärtlindring och rehabförbättrare. Jag tänker kontakta företaget som säljer tapen och be om råd. Jag vill verkligen att tapen ska fungera, please… det vore toppen! Har provat vila, sjukgymnastik, smärtstillande och ”träna i alla fall” inget har tyvärr fungerat för förbättring av min axel. Återkommer…

Läs mer om tapen på http://www.rehabtape.se/sv/

Har du testat tapen? Fungerade den? Berätta gärna om dina erfarenheter.

2 Comments

  1. Rimligen borde det vara så att om det skulle fungera borde en tight tröja fylla samma funktion. Å andra sidan vet vi av erfarenhet att mobiliserande av leder och muskler inte är av godo utan snarare (i förläggningen) leder till atrofi och hämning.

    • Det skulle ju vara helt fantastiskt om den här tapen, eller en tajt tröja, kunde fungera. En 5 dagars tapning och sen är man på banan igen. Efter diverse olika metoder som inte funkat börjar jag hoppas på mirakel. Och så gillar jag att prova och se om diverse produkter ger utlovat resultat ✌🏻️😀

Write A Comment

Close