pasta vongole

Jag älskar pasta vongole! Det är bland det enklaste och godaste man kan äta enligt mig och passar väldigt bra när som helst  eftersom det både är gott och går snabbt att laga. En god Pasta vongole lagar du på 15 minuter.

pasta vongole

Pasta vongole är också bästa bjudmaten eftersom den görs på ingredienser som du alltid kan ha hemma. Om du får oväntat besök så kan du enkelt svänga ihop en supergod spontanmiddag. Receptet nedan är för 2 person men är enkelt att öka på till fler. För 4-5 personer tar du 2 paket musslor och ett paket spagetti.

pasta vongole

Pasta Vongole – 2 personer

  • 1 schalottenlök
  • 1 stor röda färsk chili
  • 2 peperoncino (piri piri)
  • 4 vitlöksklyftor
  • Persilja
  • Salt
  • Smör och olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 paket frysta eller färska vongole musslor (hjärtmusslor)
  • ca ½ paket Spagetti av bra kvalitet

Så här gör du:

Om du använder färska musslor så tvätta dem och gå igenom dem, släng de som är öppna eller har trasigt skal. Använder du frysta så är det bara att ta fram dem ur frysen.

pasta vongole

Finhacka vitlök och chili. Bryn minst 50 g smör och 1/2 dl bra olivolja, tillsammans med 2 peperoncino på låg värme någon minut. Ta upp peperoncinon och tillsätt vitlök och chili. Höj värmen.

pasta vongole

Tillsätt de frysta eller färska musslorna. Häll över ca 2 dl vitt torrt vin koka upp och koka tills musslorna öppnar sig ca 3 minuter. Under lock. Salta

pasta vongole

Koka ca 1/2 paket spagetti al dente, dvs med tuggmotstånd (viktigt). Häll bort vattnet och blanda spagettin med musslorna. Lägg upp i djupa tallrikar och strö över grovhackad persilja. Ett glas vitt vin till passar bra. Njut!

pasta vongole

Frysta eller färska musslor

Ibland är det svårt att hitta färska vongole eller hjärtmusslor som de kallas på svenska. Då är frysta ett bra alternativ. De här är från ICA och jättegoda. Det som är bra med de frysta musslorna är att de inte innehåller någon sand, vilket färska kan göra ibland. Det går nästan alltid att beställa färska hjärtmusslor i sin mataffär om man säger till. Men ett par paket i frysen är superbra att ha på lager när man vill ha något gott och snabbt.

pasta vongole

Pasta med blåmusslor

Det går att göra receptet ovan med blåmusslor också istället för hjärtmusslor om du föredrar det. Blåmusslor finns både frysta och färska och kan vara lättare att hitta.

Rom och Italien

Pasta vongole smakar allra bäst i Italien! När jag och min äldsta dotter Amanda var i Rom åt jag pasta vongole 3 gånger på 4 dagar ha, ha, sista gången var på flygplatsen på väg hem. Gillar du Italien kan du läsa om vår resa i de tre inläggen; Rom i 4 dagar på egen hand!, When in Rome – bilder och tips på sevärdheter, och Rom – den italienska maten, shoppingen och klimatet.

Fontana di trevi

fontana di trevi

Pasta Vongole med grädde

Ytterligare en variant på Pasta Vongole som du kan testa är en gräddig sås med parmesan och vitlök. Fräs vitlök och peperonchini i olja, ta upp och släng. Tillsätt musslorna och häll över vitt vin så det täcker. Koka en liten stund. Tillsätt grädde, riven parmesan, lite rivet skal av citron, svartpeppar, ev salt och pressad vitlök. Blanda med pastan.

pasta vongole

Musslor är både gott och nyttigt!

Läs mer om varför musslor inte bara är gott utan ett riktigt superfood i inlägget Stark och snygg med superfood!

Write A Comment

Close