Italien och Rom

Det här är del 3 och den sista delen av mina inlägg om min och min äldsta dotter Amandas resa till Italien och Rom under värmeböljan i augusti förra året. Det handlar om maten, shopppingen och klimatet.

rom

Den italienska maten,

I Italien äter man gott nästan överallt. Vi håller oss till de lite enklare restaurangerna där man kan sitta ute och äta och dricka vin. Det lockar inte alls att sätta sig inomhus under dessa fantastiska ljumna kvällar. Vi njuter av pasta och risotto varenda kväll. Jag äter pasta vongole tre gånger under våra fyra dagar i Rom. Tre gånger. Jag älskar verkligen pasta vongole ha ha.

italien

italienI Italien äter man Cassataglass

Jag hittar också min favoritglass Cassata hos en glassförsäljare. Gudomlig. Cassata är vaniljglass med kanderade frukter, choklad och nötter för det mesta. Underskattad och bortglömd delikatess. Men jag kan ju säga att det är svårt att välja bland de italienska glass smakerna.

italien

italienHär äter vi skaldjurs risotto på en uteservering i närheten av vårt hotell på Via Veneto.

italien

italienUndvik att äta eller fika i närheten av de stora turistattraktionerna. Inte för att det är dåligt utan för att det är dyrt. Jag har skrivit om det i Del 2 Rom – Det här vill du inte missa!

italien

Shopping i Rom

Vårt fokus för resan är inte shopping men visst kan det vara kul om man hittar något annorlunda. På den berömda gratiskartan (läs i Del 1…..) finns två stycken outlets utmärkta, en ganska nära vårt hotell och en vid Termini – Centralstationen. Vi tillbringar en hel del tid med att leta efter dessa, vi frågar lokalbefolkningen som försöker guida oss. Men inga outlets… På vår sista dag så ramlar polletten ner. Det är inte Outlets som är utmärkta på kartan, utan busshållplatser som kör till en outlet ett par mil utanför stan. Vi skyller väl på den konstiga kartan igen då…

italien

I stadsdelen Coronna hittar vi några eleganta affärer som vi tittar lite i. En del snygga kläder men inget speciellt och som sagt det är inte billigt. Jag hade snygga skor, väskor och klänningar i tankarna….. men, men. Vi försöker hitta lite shopping runt Termini också men där finns mest hotell och restauranger. Så shoppingen för vår del är lite av ett fiasko. Vi äter pizza med Tiramiso till efterrätt istället.

italien

italien

Matshopping innan hemresa

På hemresedagen så kollar vi in en mataffär i närheten av Termini. Jag tycker att det är jättekul att kolla i mataffärer utomlands. Här finns hyllmeter med biscotto i olika varianter, jag köper några paket med pistach biscotti. I kyldisken finns mängder av olika sorters lufttorkad skinka. Spagetti så klart i massor av olika former. Vi köper med oss ett par sorter som inte finns hemma. Jag köper också pepperonchini, dvs stark torkad chili, och mandelextrakt. Vi hittar vitt vin i små tetrapack, 3-pack, kan ju vara bra att ha med sig på utflykt, eller…

italen

italien

italien

På flygplatsen Leonardo da Vinci

På flygplatsen äter vi och chillar lite innan det är dags för boarding. Vi besöker Vencchi som har fantastisk choklad och glass. Här rinner det Nutella ur kranarna. Yes, på riktigt alltså!! Nutella men gjord med olivolja istället för palmolja som den vanliga Nutellan tyvärr är gjord på. Jag köper en burk med mig hem.

italien

italien

italien

Klimatet i Rom i augusti

När vi var där i mitten av augusti var det värmebölja och mellan 30 – 35 graders värme. Vi trodde att det skulle bli jättejobbigt att gå runt i en stad i den värmen men det var det inte. Det skuggar bra av husen inne i centrala Rom och det var helt OK. Enda gången det var lite väl varmt var runt omkring Forum Romanum där det är mer öppet och inte så mycket skugga.

italien

Rom by night

Kvällarna var helt underbara och vi höll oss till uteserveringar. Det var jätteskönt att kunna sitta i bara en tunn sidenklänning utan att frysa det minsta. Fontana di trevi by nigt är klart värt ett besök.

italien

italien

Läs mer om Rom

I de tidigare inläggen Del 1 – Rom på egen hand läser du om billig resa, boende, tunnelbana och tåg, hotell och turistskatt. och i del 2 berättar jag bl.a. om sevärdheterna som är ett måste och som du garanterat inte vill missa.

Write A Comment

Close