romRom på egen hand

I mitten av augusti förra året, under värsta värmeböljan med temperaturer över 30 grader, besökte jag och min äldsta dotter Amanda favoritstaden Rom under fyra fantastiska dygn. Vi köpte en billig resa inklusive hotell via Ving men i övrigt klarade vi oss på egen hand. För ett dubbelrum med frukost på ett helt OK hotell (fyrstjärnigt) med bra läge, och för resan betalade vi totalt 6119 kr för oss båda.

rom

rom

rom

Flygresan och flygtider

Flyget gick 08.50 från Arlanda på söndag morgon och vi landade i Rom på Da Vinci flygplatsen kl 12.00. Flyget hem gick på onsdag kl.16.20 och vi var tillbaka på Arlanda igen kl. 19.30. Perfekta flygtider och alltså 4 hela dagar i Rom. Och du vet väl att du alltid ska ha stödstrumpor på för att minska risken för blodpropp när du flyger.

rom

Tåg från flygplatsen Leonardo da Vinci – Leonardo express

Vi ville vara lite inhemska sådär och inte ta en taxi utan åka med kollektivtrafiken. Det fungerade väldigt bra och rekommenderas. Från flygplatsen tog vi tåget Leonardo express till Termini (Centralstationen) Tåget går precis från flygplatsen och du köper biljetter i en automat på terminalen. När du står i kö blir du uppvaktad av ett antal taxi- och minibusschaufförer som vill köra dig. Eftersom Italienarna verkade nobba dem så gjorde vi detsamma. Tåget kostar 14 euro per person och tar 30 minuter. Det avgår var 30:e minut och kör nonstop till Termini. Du måste gå igenom en spärr och stämpla din biljett i en valideringsmaskin för att den ska gälla. Därefter är den giltig i 90 minuter. Missa inte det.. Ett tips är också att hålla koll på biljetten, när vi åkte hem, alltså från Rom till flygplatsen så skulle biljetterna kollas när man gick av också. rom

rom

rom

rom

Metro – Tunnelbana från Termini

Framme på Termini (Centralstationen) är det dags att kliva av och byta till tunnelbanan. I Italien heter tunnelbanan Metro och markers med ett M. I Rom finns det 2 linjer eller 3, den 3:e är inte i bruk. De heter A, B och C. Så det är väldigt lätt att hitta rätt tåglinje. Biljetter till T-banan köper du återigen i automater på stationen, det funkar jättebra. Biljetterna är billiga och kostar bara 1,50 euro. Det är en bit att ta sig till vår T-bana vi åker nedåt och nedåt i rulltrappor och det blir mer och mer folk. Det är varmt och vi börjar undra hur det ska kännas på T-banan. Men vi hade inte behövt oroa oss det är jättevarmt på perrongen men inte inne i tågvagnen. Mycket folk den här tiden på dygnet men inte ”jobbigt mycket”.

rom

Vi åker till stationen Barberini  som ska vara den station som ligger närmast vårt hotell. Här lyckas vi gå upp i fel uppgång, Villa Borghese,  och får forcera lite terräng och bilväg med våra resväskor i värmen.

rom

Hotellet heter Eliseo

Med lite GPS assistans så hittar vi vårt hotell. Det heter Eliseo och ligger på Via de Porto Pinciana. Precis runt hörnet där Via Veneto börjar. Det är väl valt av oss för det centrala läget. Det är rent och snyggt men inte så modernt, mannen i receptionen är inte supercharmig om man så säger. Han pratar faktiskt inte med oss alls under hela vistelsen, konstigt för en italienare… Rummet och sängarna är helt OK, men det bästa med hotellet är som sagt läget OCH den helt fantastiska frukostmatsalen högst upp i det lustiga smala huset. Det ska vara gratis Wifi på hotellet men det får vi inte att funka alls.

romromromrom

Breakfast with a wiew

Till frukost serveras bröd med olika pålägg, små yoghurt, juice, äggröra och lite frukt och grönsaker. Och så såna där små paket med marmelad och honung mm som man inte ser så ofta längre, jag är barnsligt förtjust i dem. (Ja jag vet… miljön) Det goda kaffet serveras i en egen liten kanna med varm skummad mjölk till. Är det något man inte slarvar med i Italien så är det kaffet. Men det bästa med frukosten är inte maten eller kaffet utan utsikten över Rom från frukostmatsalen och den lilla terrassen utanför.

romromrom

Du måste betala turistskatt

I Rom betalar man en särskild turistskatt till hotellet som man bor på, ju fler stjärnor hotellet har desto mer hotellskatt ska betalas. Eliseo är fyrstjärnigt enligt italiensk bedömning och vi betalar 12 euro per natt och rum i ”Contributo di soggiorno” turistskatt. Kan vara bra att veta.

romromrom

Kan man dricka vattnet i rom

Är du i Rom när det är sommar och varmt så går det åt en hel del vatten. Det ska gå bra att dricka vattnet i Rom men vi var lite fega och höll oss till flaskvatten. Det finns dricksfontäner utplacerad lite överallt så man kan dricka direkt från dem eller fylla på sin vattenflaska.

rom

Del 2 och del 3 av Rom på egen hand

Håll utkik snart kommer Del 2 och Del 3 om Rom på egen hand. I del 2 berättar jag bl.a. om sevärdheterna som är ett måste och i del 3 om maten och shoppingen. Under kategorin TRAVEL STORIES finns alla mina reseinlägg.

Write A Comment

Close