Är det någon skillnad på kompressionsstrumpor och vanliga hederliga stödstrumpor, i så fall vilka är skillnaderna?

kompressionsstrumpor

Stödstrumpor på flyget

Jag har alltid stödstrumpor på mig när jag flyger, eftersom det gör att benen svullnar mindre och risken för blodpropp minskar. Men hur sexigt är det med stödstrumpor? Det känns liksom lite coolare att säga att man använder kompressionsstrumpor, eller varför inte Crossfitstrumpor. Så är det någon skillnad på en stödstrumpa och en kompressionstrumpa?

kompressionsstrumpor
Stödstrumpor från Apoteket

Därför ska du använda kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor förbättrar blodcirkulationen och ger muskelsupport, de kan alltså hjälpa dig både med att förbättra din prestation vid träning och ge dina muskler en snabbare återhämtning. Stödstrumpa är ju någonting som funnits väldigt länge och som de flesta känner till men kompressionsstrumpor är relativt nytt för många. Principen är den samma, strumporna sitter tight över vristen vilket ökar blodcirkulationen. När blodet rör sig snabbare genom kroppen mot hjärtat syresätts det effektivare och transporterar bort slaggprodukter vilket gör att musklerna återhämtar sig snabbare.

kompressionsstrumpor
Blå kompressionsstrumpa från SOC och svart kompressionsstrumpa från Löplabbet

Så vad är skillnaden

Det handlar om att ha rätt tryck på rätt ställe! En stödstrumpa har ett hårt och jämt tryck medan en kompressionsstrumpa har varierande tryck med störst tryck vid vristen för att avta uppåt. Då blir trycket lägre på vaden vilket säkerställer att blodet pumpas åt rätt håll. Använder du en stödstrumpa när du tränar kan trycket bli för stort på vaden och du kan få kramp.

kompressionsstrumpor
Rosa kompressionsstrumpa från SOC och svartvit lårhög strumpa från HMs barnavdelning

Olika tryck

Olika kompressionsstrumpor har olika hårt tryck och även olika fördelning av trycket. Trycket mäts i mmHg och man använder mycket avancerade stickmaskiner vid tillverkningen av strumporna för att få till rätt tryck. Strumpor med högst tryck är stödstrumpor, som alltså används för att förhindra trötta svullna ben och åderbråck, medan kompressionsstrumpor med lägre tryck passar bäst för sport, de ligger oftast på ca 18-25 mmHg.

kompressionsstrumpor

De allra flesta upplever positiva effekter av en kompressionsstrumpa. Har du inte testat så passar det utmärkt att göra det nu till sommaren då man kanske tränar i korta byxor, om inte annat så är de bra att ha om man inte hunnit med att raka benen, eller har håret på utväxt inför en vaxning…. SOC strumporna finns på Stadium och kostade strax över hundralappen, samma pris som stödstrumporna från Apoteket. Det finns kompressionsstrumpor i alla prisklasser upp till 6 -700 kronor.

Källa: Stadium magazine nr 1 2016

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Write A Comment

Close