kollagen och hyaluronsyra

Superfood med kollagen och hyaluronsyra

Wow, massor av kollagen i en skål! Benbuljong och shiratakinudlar är grundstommen i den här soppan och de är fullproppade med kollagen och hyaluronsyra. Tillsätt ännu mer kollagen i form av collagenpulver från Nordic superfood som i princip är helt smaklöst och passar utmärkt att blanda just i en soppa eller en smoothie. Ingefära, chili, purjolök och vitlök ger smak och lite antioxidanter. Soppan är mättande fast den är väldigt kalorisnål och nästan inte innehåller några kalorier alls upptäckte jag.  Det här blev verkligen en skål med superfood!

Du gör soppan på ett par minuter, shiratakinudlarna är färdiga att äta så det är bara att lägga alla ingredienser i en skål, värma benbuljongen och hälla den över de övriga ingredienserna. Den är riktigt god och du kan piffa till den som du vill ha den med kryddor och kanske lite kött eller ägg också.

kollagen och hyaluronsyra

kollagen och hyaluronsyra

kollagen och hyaluronsyra

Benbuljongsoppa med shiratakinudlar

Gör så här

Skölj nudlarna i kallt vatten och lägg dem i en skål. Skiva purjolöken tunt, hacka vitlök, chili och ingefära fint och lägg i skålen. Lägg i 1 msk collagenpulver (kan uteslutas men ger extra collagen och protein) Koka upp den färdiga buljongen i en kastrull och häll den över nudlarna och grönsakerna, rör om och låt stå ett par minuter. Tillsätt örtsalt om du vill. Buljongen är inte så salt så det kan behövas lite tycker jag. Ät soppan med pinnar, och drick direkt ur skålen som med misosoppa.

kollagen och hyaluronsyra

kollagen och hyaluronsyra

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein och utgör minst 25% av allt protein vi har i kroppen och hela 70% av vår hud består av kollagen. Kollagen behövs för bindväven, benvävnad och brosk och är viktig för uppbyggnaden av hud, hår och naglar. När vi är unga har vi gott om kollagen men från cirka trettio års ålder börjar det brytas ner i kroppen och huden blir slappare och rynkigare. Och vi blir också ”gnissligare” i våra leder.

kollagen och hyaluronsyra

Läs mer om kollagen och hyaluronsyra i mina tidigare inlägg

Varför ska jag äta kollagen? Läs mer om kollagen och hyaluronsyra i några av mina tidigare inlägg.

Att äta collagen är det överlägset bästa anti age tipset!

Kollagen gör mirakel för hud och leder

Collagen gör dig snyggare och smidigare

collagen

Koka egen benbuljong

Den absolut bästa källan till kollagen genom mat är att koka egen benbuljong. Du kan koka buljong på nöt, fläsk, kyckling och t.o.m fisk. Det som är viktigt är att benbitarna innehåller mycket leder. Oxsvans, märgben, grisfötter eller kycklingfötter ska vara bäst!  Buljongen ska sjuda på svag värme under lång tid ca 24 – 48 timmar. Det som händer då är att ben och brosk löser upp sig och frigör sitt kollagen.

Vill du veta mer om hur man kokar egen benbuljong hittar du recept och kan se hur jag gjorde buljong på kycklingskrov här. Benbuljong på kyckling ger dig naturligt kollagen

benbuljong

benbuljong

Benbuljong – Bone Broth från EKO

Om du inte vill koka egen benbuljong (det var ganska meckigt mm….) så är färdig benbuljong från EKO ett superbra alternativ. Det är äkta benbuljong, kokt från ekologiska biff- eller kycklingben med örter och ekologiska grönsaker.

Råvarorna kommer från ekologiska gårdar i Estland. Den är riktigt god, smaksatt med bland annat morot, persilja rot, olivolja, lökblad, svartpeppar och havssalt. Dessutom är buljongen mättande vilket minskar hungerkänslor och sug.

kollagen och hyaluronsyra

Förr åt man så gott som allt på djuren, man satt och gnagde på grisfötter och kycklingben med brosk som innehåller allt ett ledbrosk behöver, kollagen, kondroitin, glukosamin med mera. När man var sjuk förr i tiden fick man kycklingsoppa kokad på ben och skrov. Buljongen finns i två varianter benbuljong med biff och benbuljong med kyckling.

kollagen och hyaluronsyra

Shiratakinudlar med hyaluronsyra

Shiratakinudlar kallas också cognacsnudlar och är gluten och laktosfria och innehåller nästan inga kolhydrater och ger minimalt med kalorier. De görs av mjöl från konjacrot som innehåller hyaluronsyra som i samverkan med kollagen är toppen för hud och leder. En superprodukt helt enkelt! Här hittar du mitt recept på vietnamesiska sommarrullar med shiratakinudlar. Oj, jag såg nu på bilden att datumet gått ut i somras, så hållbarheten verkar bra ha, ha.

kollagen och hyaluronsyra

Läs mer om kollagen och benbuljong

Läs inlägget Därför ska du dricka benbuljong från Kurera där flera experter på området berättar. Så här svarar t.ex. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut, Hälsomottagningen.se på frågan om han dricker benbuljong.

Dricker du benbuljong?

– Jag gjorde ett experiment där jag varje dag under tre månader drack benbuljong från ekologisk kyckling och blandade i rent kollagen. Resultatet blev över förväntan, en mage i balans, en bättre hy och mindre torr hud och nästan ingen pollenallergi under våren. Inga mediciner för första gången sedan ungdomen och då har jag medicinerat hårt sedan 14 års ålder.

kollagen och hyaluronsyra

Write A Comment

Close