benbuljong

Mat med kollagen gör din hy spänstigare och yngre

Just nu pratas det mycket om kollagen och att ÄTA kollagen för att få en spänstigare och yngre hy, och bättre kvalitet på hår och naglar. Det ska också vara toppen för våra leder. Den absolut bästa källan till kollagen genom mat är att koka egen benbuljong. Du kan koka buljong på nöt, fläsk, kyckling och t.o.m fisk. Det som är viktigt är att benbitarna innehåller mycket leder. Oxsvans, märgben, grisfötter eller kycklingfötter ska vara bäst!  Buljongen ska sjuda på svag värme under lång tid ca 24 – 48 timmar. Det som händer då är att ben och brosk löser upp sig och frigör sitt kollagen.

benbuljong

Koka egen benbuljong  med massor av kollagen

Jag har testat att koka egen benbuljong och här delar jag med mig av mitt recept och mina erfarenheter . Eftersom jag inte är så hardcore att jag letar rätt på ett par färska grisfötter med klövar så väljer jag en hel eko kyckling istället. Och jag valde att koka den utan kryddor. Köttet använder du såklart i matlagning,  jag gjorde en currysås med grönsaker och blandade ner det i.

benbuljong

Recept på Benbuljong av kyckling

 • 1 eko kyckling, salt och vatten, 1/2 dl äppelcidervinäger
 • Dela kycklingen och lägg delarna i en stor kastrull, salta, häll på vatten så att kycklingen är täckt. Koka upp, och skumma av. Koka tills köttet är klart ca 60 – 75 min.
 • Ta upp kycklingen och plocka av köttet (det använder du i en maträtt). Lägg tillbaka skrovet, alla ben, skinn, brosk etc i kastrullen. Fyll ev. på med mer vatten. Tillsätt 0,5 dl äppelcidervinäger, den behövs för att lösa ut kollagenet. Nu ska benbuljongen sjuda på svag värme och under lock i ca 24 timmar. Inställning 1 eller 2 på spisen.

benbuljong

Det är lång koktid för kollagenrik benbuljong

Jag känner mig lite som en voodoo häxa när jag rör i min benbuljong lite då och då. Den får alltså stå och sjuda hela dagen och hela natten. Om du vill så kan du avbryta kokningen och sen påbörja den igen dagen efter. Fiska upp ben och övriga rester med hålsleven och sila sedan buljongen. Kyl den i vattenbad eller utomhus. När buljongen kallnat flyter fettet upp till ytan och stelnar ta bort det innan du använder buljongen. Häll upp i burkar etc. förvara i kyl och/eller frys in.

benbuljong

Så här äter du benbuljong

Lägg lite strimlad purjolök i en kopp, häll över buljong. Värm i micron. Strö över massor av hackad persilja. C-vitamin behövs för att kollagenet ska kunna tillgodogöras och persilja är fullproppat med vitamin C så det är både en god och effektiv kombo.

benbuljong

Kollagenpulver och kollagen kapslar

Vill du inte koka egen benbuljong eller om du vill komplettera ytterligare så finns det ett enkelt sätt att få i dig kollagen. Jag rekomenderar BioCell Collagenkapslar med hyaluronsyra som är extra starka.  Eller testa proteinpulvret Collagen premium+ som är ett lätt och helt smaklöst pulver  som innehåller 100% kollagen och är gjort av fiskskinn.

kollagen

kollagen

Min benbuljong….

Jag tycker att det var lite för meckigt att koka egen benbuljong. När benbuljongen stått i kylskåp över natten ska den bli som gelé. Det blir inte min buljong och jag känner mig lite besviken. Jag hoppas och tror att det beror på att jag inte reducerat den när den var klar. Gelét är nämligen ett kvitto på att buljongen innehåller gelatin = tillagat kollagen. Andra anledningar till att buljongen inte stelnar kan vara att buljongen kokat för hårt eller att benen varit av dålig kvalité eller saknat för mycket leder. Jag hittade ju inga kycklingfötter att tillsätta… de är tydligen det allra bästa att koka kollagen på. Men som sagt kanske lite svåra att hitta…och jag tror det kan finnas en risk för salmonella här.

benbuljong Kollagen är bästa antiagetipset!

Vad är kollagen? Och hur kan det påverka din hud och dina leder att äta kollagentillskott? C-vitamin är en bra kombo till kollagen Läs mitt tidigare inlägg  Att äta Kollagen är det överlägset bästa antiagetipset.

Helt plötsligt sitter jag där med mitt knä uppdraget trots höftartrosen

kollagenArtros och kollagen

Jag har ätit kollagentillskott i ett par veckor nu och helt plötsligt kom jag på mig själv med att sitta på en stol med mitt vänstra knä uppdraget. Jag har svår höftartros och har inte kunnat sitta så de senaste åren. Så jag märker helt klart en skillnad i mina leder även om jag fortfarande har problem så upplever jag att jag är lite smidigare och rörligare.

Nästa gång blir det Oxsvans eller grisfötter

Jag kanske gör ett nytt försök med benbuljong. Då ska jag testa en oxsvans eller kanske ett par grisfötter. Men till dess så håller jag mig till kollagen pulver och kollagen kapslar och väntar på att någon ska börja leverera färdigkokt benbuljong till en mataffär nära mig.

2 Comments

 1. Kenneth Hedström Reply

  Hej köp nötben och oxsvans på gröna gärdar hemsida, det gör jag blir mycket fin buljong.
  Det är vicktigt att det är gräsbetat kött, i kappslarna vet man inte vad som finns , en massa antibiotika som man inte vill ha.
  4kg ben täck med vatten (destillerat helt rent) häll på 1/2 dl äppelsider vinäger ofiltrerad eko,
  låt skuda på svag värme 10 tim över natten.
  Låt svalna tills fettet kommer upp till ytan och stelnar c:a 1 dygn, lyft bort fettet och du har en perfekt buljong.

  Kenneth…

Write A Comment

Close