probiotika

Det är mycket prat om tarmhälsa och vikten av nyttiga bakterier i tarmarna. Men hur gör man för att få i sig de här nyttiga bakterierna egentligen? Och vad är de egentligen bra för?

Vad är Probiotika

Probiotika är helt enkelt mat eller kosttillskott som innehåller levande (goda) bakterier som är bra för din hälsa. Goda bakterier är viktigt för en bra miljö i mage och tarm och för vårt immunförsvar. Visste du att över 70 % av immunförsvaret sitter i magen, eller rättare sagt i tarmarna.

probiotika

Var finns Probiotika?

Probiotika finns framförallt i syrade mjölkprodukter som yoghurt och i syrade grönsaker som surkål och kimchi. Miso soppa och den fermenterade drycken kombucha  innehåller också massor av goda bakterier.

probiotika

Vem behöver Probiotika?

Våra mag-och tarmkanaler innehåller hundratals olika sorters bra bakterier som ser till att de sämre bakterierna hålls i schack och att vi mår bra. Man kan alltså ”mata” de goda bakterierna lite extra med probiotika för att boosta hälsan. Har du ofta problem med magen, ont i magen och gaser, förstoppning, eller är laktosintolerant t.ex., då kan det vara en extra bra idé att testa kosttillskott med probiotika och prebiotika som t.ex. Ultra duo dophilus. För att se om det har någon effekt på just din mage.

Prebiotika vad är det?

Prebiotika är hälsofrämjande kolhydrater som fungerar som kostfibrer. De finns i maten och tas upp långsamt i tarmen eller så går de inte att bryta ner alls. Vilket alltså är bra. En vanlig prebiotika är fruktooligosackarider som finns i t.ex. lök, vitlök, kål, sparris, jordärtskockor, ärtor, bönor, linser, vete, korn och råg. Den är tillsatt i Ultra duo dophilus för sin goda inverkan på tarmen och fungerar alltså också som näring till de goda bakterierna på plats i tarmen. De oligosackarider som inte bryts ner hjälper till att förbättra tarmrörelserna.

Goda bakterier VS onda bakterier

De goda bakterier som lever i våra tarmar ingår i immunförsvaret och hjälper till att skydda oss från skadliga bakterier som vi exempelvis får i oss via maten. Genom att ockupera utrymme i tarmen finns det inte plats för de skadliga bakterierna att få fäste, vilket gör det svårare för dem att orsaka skada i kroppen.

probiotika

Ultra Duo Dophilus från Great Earth

Ett av de bästa kosttillskotten på marknaden är Ultra Duo Dophilus med både pre- och probiotika, en enda kapsel innehåller hela 15 miljarder mjölksyrabakterier från 9 olika bakteriestammar. Mjölksyrabakterierna ligger i en vegansk kapsel som är magsyraresistent så att de överlever transporten till tarmen bättre. Ultra Duo Dophilus kan ätas av laktosintoleranta och mjölkproteinallergiker. Rekommenderad dos är en kapsel om dagen tillsammans med mat. En burk innehåller 50 kapslar och kostar 236 kronor hos Bodystore.

probiotika

Vad är Mjölksyrabakterier?

Mjölksyrabakterier är samma sak som Probiotika. Förr i tiden fick vi i oss massor av mjölksyrabakterier via kosten, eftersom vi syrade olika livsmedel för att förbättra hållbarheten på dem. I dag har vi kylskåp för förvaring av maten vilket motverkar att skadliga bakterier växer i maten, men har även gjort det svårare för oss att få i oss de goda bakterierna.

Vill du veta mer om Probiotika och Prebiotika

Läs mer på bl.a. Kurera i inlägget 22 positiva effekter av Probiotika. Eller i boken Food Pharmacy – en berättelse om tarmfloror, forskning och antiinflammatorisk mat.

Write A Comment

Close