Den senaste tiden har jag sett flera inlägg i tidningar och på sociala medier om vilka fantastiska resultat du kan få av att dricka champagne och rödvin, och av att äta choklad. Det här är inget nytt men det som tillkommit nu är att det rekommenderade intaget verkar ha ökat. Och att det skett en hel del produktutveckling runt choklad. Två glas rödvin varje kväll innan läggdags ska hjälpa dig att gå ner i vikt och ett till tre glas champagne i veckan kan förhindra demens och dessutom ju mer choklad du äter desto smartare blir du. En särskild choklad ska också skydda huden mot åldrande. Men stämmer allt detta egentligen? Det hänvisas till forskningsstudier från Universiteten i Harvard, Washington och Reading. Och det finns så klart även studier som visar andra resultat. Läs och avgör själv…. Jag tror att det som oftast är det sunda förnuftet som ska råda och att man kan äta det mesta men med måtta, gäller även ”nyttiga” livsmedel, det finns inga mirakelmetoder. Men visst är champagne, rödvin och choklad livsnjutning! Jag dricker ganska ofta ett glas rödvin på kvällen och unnar mig både champagne och choklad.

champagne

Champagne

Så här skriver tidningen Topphälsa. Champagne innehåller fenoler, som enligt forskning från University of Reading, motverkar att vi människor drabbas av åldersrelaterade minnesproblem, så som demens. Detta beror på att komponenterna stimulerar de signaler som människans hjärna behöver för att minnas saker. Jämfört med exempelvis vitt vin har champagne en mycket större mängd fenoler, som hjälper hjärnan att minnas bättre. Ett till tre glas champagne i veckan kan räcka för att kunna fördröja uppkomsten av minnesförlust i samband med åldrande. Dessutom visar tidigare forskning från samma universitet att champagne även är bra för hjärtat och blodcirkulationen, samt att det minskar risken att drabbas av hjärtfel och stroke.

Källa: Topphälsa

vin

Rödvin

Studier från Washington State University  och Harvard Medical School visar på att två glas vin på kvällen kan hjälpa dig att gå ner i vikt, skriver Womens Health. Det finns en typ av antioxidant (resveratrol) i rött vin som som hjälper till att förvandla ”vitt fett” till ”brunt fett” (aka en version som är lättare att förbränna). Harvard-studien, som följde 20,000 kvinnor under 13 års tid, visade att de som drack två glas vin om dagen hade 70 procent mindre sannolikhet att vara överviktiga. Hoppla! Men varför just kvällsvin? (förutom att det kan anses som lite olämpligt att dricka vin på morgonen och mitt på dagen…) Jo, en annan studie visar att resveratrol också hjälper till att hålla suget i schack, så vinet gör att du väljer bort annat kvällssnacks.

Källa: Womens Health

Läs mitt tidigare inlägg: Red red wine – är vin nyttigare än motion? Länk till: olika studier om vin på Harvard University

choklad

Choklad

Choklad ska göra dig smartare och kan hjälpa dig att hålla vikten. Choklad i form av kosttillskott kan skydda huden mot åldrande och bidra till en hälsosam, strålande och len hud. Så här skriver Womens health, ju mer choklad du äter, desto smartare blir du! En ny studie från University of Maine visar att choklad är bra för att utveckla våra kognitiva förmågor. Studien påvisade ett tydligt samband mellan frekvent chokladkonsumtion och förbättrat minneflavanol, resonemangsförmåga och reaktionstid. Forskarna tror att de positiva effekterna kommer från chokladens flavanol och methylxanthine.

Enligt en ny studie i tidskriften Nutrition, hade de som åt 40 gram choklad om dagen lägre BMI, smalare midja och mindre andel kroppsfett än de som åt mindre choklad. Godsakerna innehåller katekiner – ämnen som man tror kan hjälpa till att reglera de hormoner som kopplats ihop med fetma, säger studiens författare Magdalena Cuenca García. Och ju mörkare choklad, desto bättre – ju högre kakaohalt, desto mer katekiner.

Källa: Womens Health

Läs mer om choklad och kakao i mina inlägg Chiapudding med kakao och choklad och Träna eller äta choklad?

choklad-ny

Choklad som kosttillskott

Jag såg reklam för den här chokladen för ett tag sedan, men jag har inte provat själv. En bit på 7.5 g om dagen ska skydda huden mot åldrande och bidra till en hälsosam, strålande och len hud. Esthechoc är ett kosttillskott i form av mörk choklad och ska öka effekten av kakaopolyfenolerna med hjälp av den starka antioxidanten, astaxantin, som utvinns från alger. En bit på 7,5 gram motsvarar en lika stor mängd astaxantin som i 300 gram lax och samma mängd polyfenoler som i 100 gram vanlig mörk choklad. Chokladen har utvecklats och patenterats av ett företag som knoppats av från Cambridge University. Produkten är resultatet av tio års omfattande och oberoende forskning på kakaopolyfenoler och fria radikaler, samt kliniska undersökningar och ett stort antal studier. Nackdelar? Ja priset – En ask med 21 st bitar kostar 399 kronor.

Källa: Esthechoc

Write A Comment

Close