tvprogram

Kan du motverka åldrande med motion? Kan du vara överviktig och ändå i god form?

Du missade väl inte det superintressanta Australiensiska vetenskapsprogrammet ”Sanningen om träning” i tisdags? De här frågställningarna och några till som…. Är det alltid nyttigare med råa grönsaker? och är viljan en muskel som kan tränas? Undersöker Doktor Jennifer Gardy ur ett vetenskapligt perspektivt när hon tar reda på om vi kan bli friskare, yngre och intelligentare.

Om motion kan hejda åldrandet syns det enklast på huden säger Dr Tarnopolsky. Med ett vävnadsprov från en 70 årig kvinnas rumpa (som inte utsatts för sol etc…) visar han att tre månaders träning ger en förbättring av huden med 20% vilket motsvarar kvaliten hos en en 40 åring. Syn, styrka och hälsa hade också förbättrats hos försökspersonen.

Över 50 miljoner nordamerikaner bantade 2013. Men den som är smal är inte alltid i form, säger kinesolog Jennifer Kuk (ja, hon heter så…), som forskar vid York University i Toronto. I programmet jämförs reportern Jennifer med en snowboardinstruktör med övervikt enligt BMI. Testerna visar att ja, du kan vara överviktig och i mycket god form.

Hur är det med kaffe? är det nyttigt eller inte? det beror på om du har en snabb ämnesomsättning, vilket ca hälften av befolkningen har.

Förstör tillagning av grönsaker näringsvärdet? Brysselkål,  broccoli och andra kålväxter är nyttigare att äta råa eftersom fytoalexiner som kan motverka cancer frigörs. Medan morötter efter kokning innehåller 30% mer betakaroten än råa morötter. Samma sak gäller spenat, champinjoner, sparris och paprika. Hepp..

Är kortvarig intensiv träning lika effektiv som längre pass med lägre intensitet? Svaret blir….ja. Och kan hjärnan förbättra sig själv med hjälp av musik? japp.

Se programmet!

Finns på SVT play HÄR.

Nästa program

Den 13 okt kl.22.00  Är det sant att ju snabbare du äter, desto fetare blir du? Eller att brända hamburgare kan ge cancer? Jennifer Gardy undersöker myter på ett vetenskapligt sätt. Allt för att reda ut vad som är sanningen bakom hälsorubrikerna.

Write A Comment

Close