bättre hud

– Varför tränar vi kvinnor? hur många gör det för att må bra ur ett helhetsperspektiv med fokus på att leva länge och hålla oss friska? Och hur många tränar för att fixa något yttre?

Det finns såklart inte ett enda svar på det men jag tror att när vi blir lite äldre så fokuserar vi mer på att må bra ur ett helhetsperspektiv och att hålla oss friska och starka för att leva länge. Men för många är det yttre, alltså det vi ser i spegeln, den starkaste drivkraften. Och jag vet att många kvinnor fokuserar väldigt mycket på vikt och viktnedgång. När vi blir äldre lägger vi ofta på oss några extrakilon, och även klimakteriet medför ofta något extrakilo. Det här kan vara tufft eftersom man kanske inte upplever att man ändrat varken mat- eller träningsvanor men kroppen förändras ändå. Det kan vara väldigt jobbigt att acceptera.

Oavsett din drivkraft blir resultatet bra!

Det som är positivt är i alla fall att oavsett vad din drivkraft är så blir resultat bra för helheten och ger som sagt även en bonus i form av ett snyggare yttre, du blir gladare, får en tajtare kropp och finare hud av att träna och äta bra. Du blir dessutom smartare. Du sover bättre och du blir stresståligare. Alla organ i kroppen stärks av träning, alltså även huden. Bra va!

bättre hud

Det är aldrig för sent att börja

Kom också ihåg att det aldrig för sent att börja. Tvärtom, du får ganska snabba resultat av förändringar även om du är säg 60+ och aldrig har tränat t.ex. Att försöka äta lite bättre utan att späka dig, eller avstå för mycket av livets goda ger också stora fördelar. Mår vi bra så syns det garanterat på utsidan också!

bättre hud

Att träna är jättebra även för huden!

När det gäller träning finns det många fördelar som har med hälsa att göra som hjärta, kärl, spänstighet, energi, ork och att hålla sig frisk länge. Men träning har även effekt på utseendet. När vi tränar så ökar vår puls och vårt blodflöde, och vi blir varma och svettiga. När cirkulationen och blodflödet ökar når näring ut till huden lättare, vilket motverkar nedbrytning och ålderstecken. Att cirkulationen ökar gör också att skador på huden läker snabbare. Det har man sett i studier där man tittat på kopplingen mellan sårläkning och motion. Häftigt va? Läs mer om studien här.

Fler positiva effekter

Ofta hänger träning även ihop med att vi mer eller mindre automatiskt äter bättre och mår bättre, faktorer som alla avspeglar sig i hudens välmående. En annan positiv effekt som träning för med sig är en förbättrad sömnkvalitet. Och det är när vi sover som kroppens celler går in i sin huvudsakliga reparationsfas.

Vad händer med huden när vi svettas?

När vi svettas rensas slaggprodukter och gifter ut genom huden. Svett i sig innehåller bakteriedödande ämnen som bidrar till att porerna inte täpps till. Men om svetten får stanna kvar på huden för länge efter träningen kan resultatet bli det motsatta, alltså igentäppta porer och dålig hy. Att träna med smink är därför ingen bra idé men om du ändå väljer att göra det så tvätta ansiktet efteråt. Och använd gärna mineral make up som inte täpper till porerna lika mycket.  Jag gillar t.ex. Bare Minerals foundation i medium beige

Träna lagom….

Måttlig och kontinuerlig träning bromsar åldrandeprocessen medan högintensiv träning kan ha motsatt effekt och istället kan få din hud att se sliten ut, speciellt om du tränar så hårt att underhudsfettet i ansiktet försvinner. Vissa som tränar väldigt mycket kan se lite härjade ut. Lagom är alltid bäst, och kom ihåg att du ska må bra av din träning.

Tio år yngre hud med träning!

För några år sedan gjordes en intressant undersökning i Kanada på en grupp i 60-års åldern. Man tog prover, biopsi, på deltagarnas hud och lät sedan en del av gruppen utöva fysisk aktivitet 2 ggr i veckan. Träningen bestod av  löpning eller cykling i 30 minuter så att de blev andfådda och svettiga men inte körde slut på sig helt.

Gruppen som tränat visade sig ha förbättrat sin hud avsevärt efter tre månader. Med så mycket som upp till 10 års föryngring!!! Forskarna undersökte hur tjocka olika hudlager var, hur mycket kollagen och mitokondrier hudcellerna innehöll. Vilket är det som förändras i huden när vi åldras. (mitokondrier är cellernas kraftverk, och de omvandlar näring och syre till energi i kroppen) Läs mer om studien här.  Det här är ju helt galet bra! Du kan alltså träna dig till en finare hud och ett yngre utseende.

bättre hud

Vad är det som gör att huden åldras och vi ser äldre ut?

När vi blir äldre förlorar huden mer av sin elasticitet och spänst. Mängden kollagen och hyaluronsyra som behövs för fasthet minskar med åldern och resultatet blir en torrare och tunnare hud med fler rynkor.

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein och utgör minst 25% av allt protein vi har i kroppen och hela 70% av vår hud består av kollagen. Kollagen behövs för bindväven, benvävnad och brosk och är viktig för uppbyggnaden av hud, hår och naglar. När vi är unga har vi gott om kollagen men från cirka trettio års ålder börjar det brytas ner i kroppen och huden blir slappare och rynkigare.  Det är superintressant med kollagentillskott tycker jag. Det finns inte så mycket forskning och studier gjorda på kollagenets inverkan på leder och hud, och jag  har både sett studier som visar att kollagen ger effekt och att det inte gör det. Jag använder själv kollagen sedan två år tillbaka och tycker att det har effekt på framförallt  mina leder, men även på min hud. Läs mer om kollagen i inlägget ”Vad är kollagen? och vilket kollagen är bäst?”

collagen

Så här kan vi bromsa det yttre åldrandet

Vi kan försöka stimulera kollagenet. Det gör vi genom lagom mycket träning och en bra kost med mycket grönt och antioxidanter som skyddar cellerna från att brytas ned. Bra fetter som t.ex. olivolja kan också ge huden en liten extra boost inifrån. Negativ stress och dålig sömn är också något som bidrar till att vi åldras snabbare, det påverkar våra hormoner som i sin tur kan påverka huden negativt och få den att åldras i förtid.

Det här kan vi ha som mål…

Ett vettigt mål kan vara att träna regelbundet och lagom mycket. Att träna för att bli äldre och inte yngre. Styrka, kondition och rörlighetsträning behövs. Att äta bra mat och bra fetter. Många kvinnor är rädda för fett, var inte det. Vi behöver fett för att tillgodogöra oss vitaminer och mineraler och det smörjer oss från insidan. Ät god mat och lev! Se till att välja bra fett som t.ex. olivolja, och lax oftare. Vill du göra något bra för både ditt inre och yttre så dra ner på det vita, dvs socker och vitt mjöl. Ät mer frukt och grönt i glada färger som innehåller antioxidanter.

bättre hud

Lägg till istället för att förbjuda

Personligen tycker jag att det är lättare att lägga till en god vana än att förbjuda mig själv något. T.ex. att äta en frukt och en grönsak per dag, istället för att säga ”jag ska aldrig mer äta godis”. Automatiskt kanske du då inte äter lika mycket godis. Sen förstår inte din hjärna ordet ”inte” om vi ska gå in på lite psykologi. Den hör bara godis…när du tänker…. Inte äta godis, inte köpa godis.

Hitta din feelgood nivå!

Se till att få återhämtning och bra sömn, det är jätteviktigt. Minimera stressen. Försök komma ut i naturen på en promenad eller en powerwalk t.ex så ofta du kan. Förhoppningsvis kommer du att bli sporrad av att du mår bättre och vill då kanske höja ribban lite till. Eller så har du hittat din feelgood nivå som passar just dig. Sen finns det saker vi bör och kan undvika. Vi tar bäst hand om huden genom att undvika överdrivet solande, rökning så klart, överdriven alkoholkonsumtion, och negativ stress.

Träning 40+ och Klimakteriepodden

Jag medverkar i avsnitt 157 i Klimakteriepodden där jag pratar om just de här frågorna. Om kombinationen yttre och inre och hur olika saker vi gör, hur vi äter och tränar påverkar hur vi ser ut och hur huden påverkas. Här kan du lyssna på avsnittet.  Eller så letar du rätt på det på Spotify, sök på Klimakteriepodden.

Vill du läsa mer?

Kolla då in inlägg nr 2 om skönhet. ”Vacker inifrån och ut – hudvård, kosttillskott och injektioner” där jag bl.a. berättar om mina hudvårdsrutiner, favoritprodukter och kosttillskott som kan påverka huden positivt. Om botox och kollagen.

Write A Comment

Close