melanmål

Januari har varit en otroligt hektisk OCH fruktansvärt rolig månad för mig, phu… Jag har utbildat mig till kostrådgivare på SAFE. Halvtidsstudier som till viss del varit på distans och som jag kört parallellt med mitt vanliga jobb, du kan läsa lite om utbildningen HÄR. En utbildning som jag förövrigt varmt kan rekommendera.

mllanmål

Spinninginstruktör

Jag har också precis signat på för att leda mina gruppträningspass på ett nytt ställe, jag kommer bl.a. att leda spinningpass, en helt ny erfarenhet för mig. Jag älskar att göra nya pass, att välja låtar och sätta ihop övningar till roliga och effektiva pass men det tar tid. Och tid har varit en bristvara denna januarimånad.

mellanmål

Mellanmål på språng

Det har blivit mycket mellanmål på språng den sista tiden… för att orka pendla mellan utbildning i Stockholm och träning och jobb i Örebro. Jag försöker se till så att jag får i mig det jag behöver för att orka. På Kostrådgivarutbildningen var det mycket kvarg, proteinpuddingar, frukt och riskakor i klassrummet.

mellanmål

Vad är ett bra mellanmål?

Det finns inte ett svar på det som gäller för alla. Det varierar från person till person och vad syftet med mellanmålet är. Tränar du och vill bygga muskler eller det är långt mellan måltiderna kan en gainer eller matigare smoothie eller macka och mjölk vara bra, protein och kolhydrater helt enkelt. Är du bara lite sugen och vill fylla på med mineraler fibrer etc kan en frukt vara ett bra alternativ och kanske lite nötter. Det som gäller för ALLA bra mellanmål är att de ska tillför energi och att energin kommer från ett bra näringsinnehåll och inte från socker eller andra tomma kalorier.

mellanmål

Lagom mätt innan träning

Du måste äta för att orka träna. Syftet är utöver att vara stark, pigg och uthållig under träningen, att vara lagom mätt – alltså varken hungrig eller proppmätt. Tänk ungefär så här

  •          Ett huvudmål (ex. frukost/lunch) ca 3-4 timmar innan träning
  •          Om träningen eller magen kräver, ät ett företräningsmål 1-2 timmar innan
  •          Om träningen eller magen kräver, ät ett efterträningsmål direkt efter som innehåller proteiner   och kolhydrater.

frukostMina mellanmål

Mina mellanmål kan bestå av frukt, kvarg, smoothie på youghurt, eller kanske en proteinpudding – som jag precis upptäckt. Men vid tidsbrist och dålig planering och när jag är på språng stor del av tiden (läs ganska ofta…) samt efter träning är en gainerprodukt oslagbar. Både för att snabbt få i mig bra energi och t.ex. orka plugga och kunna koncentrera mig och för att kunna träna utan att vara för mätt. Naturdiets nya shaker Mint Chocholate och Cookies and Cream är riktigt goda och finns att köpa i mataffären, de funkar utmärkt som mellanmål, och de är dessutom berikade med fibrer, vitaminer och mineraler. En förpackning ger 150 kcal 14 gr protein och 10,6 gr kolhydrater. Smart, enkelt och effektivt!

mellanmål

Vad är en gainer?

En gainer är en dryck med en blandning av både protein och (snabba) kolhydrater. Kanske tänker man på kroppsbyggare, och ja det stämmer att de ofta dricker gainer efter träning. Men den näringsdryck som man kan få på sjukhus, eller som ges till äldre med sämre aptit kallas också gainer. Det är en dryck som på ett enkelt sätt snabbt ger mer energi med bra näringsvärde helt enkelt och den kan användas på olika sätt.

mellanmål

Naturdiets shaker behöver inte kylförvaras utan de kan ligga i väskan hela dagen. Suveränt.

Varför är det viktigt att äta efter träning?

Träning är nedbrytande för kroppen under tiden den pågår, efter träningen så bygger kroppen upp sig igen. Förutsatt att det finns det finns näring och energi närvarande och att kroppen får återhämta sig så kommer den att bygga sig ännu starkare och tåligare än innan För den som är mån om att optimera återhämtningen och effekten av träningen är rekommendationen att äta både kolhydrater och protein efter passet. Då hjälper kolhydraterna till att snabbt växla från nedbyggande, så att kroppen istället använder både kolhydraterna och proteinet till uppbyggande processer i kroppen. Om du väljer mellan olika alternativ efter träningspasset, så är protein + kolhydrat det bästa alternativet, bara kolhydrater det näst bästa och bara proteiner det sämsta av de tre.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Write A Comment

Close