Det är ett år sedan jag opererade min vänstra höft och fick en höftprotes insatt. Anledningen till operationen var grav artros och du kan läsa mer om artros, hur man tränar med artros, vad som gäller inför en höftoperation och hur det fungerar efteråt i mina tre tidigare inlägg. I det här inlägget berättar jag om hur jag mår idag och hur min protes fungerar efter ett år.

ARTROS Del 1 – Vad är artros? operation? träningen som funkar

I den första delen om artros och min höftledsoperation läser du om artros och träningen som fungerar. När är det dags för operation och hur vet jag..

ARTROS Del2 – Höftledsoperation allt du behöver veta

I Del 2 i min miniserie om artros och min höftoperation kan du läsa allt om vad du behöver tänka på inför en eventuell operation, hur en höftledsoperation går till, och hur min operation var.

ARTROS Del 3 – Efter operation 19 veckors dagbok

I Del 3 om artros och min höftoperation beskriver jag tiden efter operation vecka för vecka i 19 veckor, alltså nästan 5 månader. Här kan du fälja hela rehabförloppet.

Så här mår jag idag

Enligt min sjukgymnast så är ett år den tid det tar för höften att läka fullständigt. Jag har såklart tränat under det här året men inte riktigt fullt ut, framförallt har jag inte pushat rörligheten så mycket och inte utmanat begränsningarna. Det jag är rädd för kan hända är att höften hoppar ur led och det vill man INTE. Annars är begränsningen mer att man sliter mer på protesen om man hoppar och springer etc. Då kan den hålla kortare tid.

Inte ramla efter höftoperation…

En annan riskfaktor är om man ramlar, t.ex. åker omkull på cykel, slalomskidor eller ramlar av en häst då kan höften som är av stål slå sönder bäckenet och det vill man inte heller. Jag tänker inte så mycket på det utan det är det här med att höften kan hoppa ur led som jag tycker är lite otäckt. Jag läste nämligen att man kan göra en rörelse 999 gånger och det går bra men den 1000 gången kan höften hoppa ur led…. Vet inte om det verkligen stämmer. Hur ska ma då kunna veta vad man kan och inte kan göra?

Hur mår jag då?

Jag mår jättebra och är oerhört tacksam för min nya höft och mitt nästan nya liv. Nu kan jag både promenera och powerwalka så mycket jag vill. Springa också men det är inget jag gör längre sträckor. Jag har inte ont men känner av höften emellanåt, svårt att förklara. Jag kan göra det mesta men satsar inte på ”ass to the grass” även om jag böjer mig i mer än 90 grader flera gånger dagligen. Mina restriktioner från sjukhuset var att inte böja över 90 grader någonsin mer och inte heller korsa benen. Det gör jag också dagligen. Jag är däremot mer uppmärksam på hur jag rör mig och böjer mig kontrollerat, jag känner igen det här från min knäoperation då det tog ett par år att fullt ut lita på att knät skulle hålla och att lära mig vad jag kan göra och vad jag inte kan göra. Det enda jag inte gör just nu är att kliva upp i sängen med knät på den opade sidan först eller att sitta på underbenen (hoppas den förklaringen förstods…)

I veckan ledde jag ett tufft HIIT pass

Passet hade jag gjort själv och jag kastade in en hel del utfall, benböj och… burpees. Det var faktiskt första gången efter op som jag testade att göra burpees men det funkade bra. Lite typiskt mig att göra det på ett pass jag leder.

höftoperation

Ärret är inte så snyggt

Mitt ärr är inte supersnyggt direkt. Jag bryr mig inte så mycket men det kunde kanske ha varit lite ”finare” jag är sydd och hade alltså inte agraffer, jag valde detta själv eftersom jag har nickel och någon ytterligare metallallergi så ville jag vara på säkra sidan. Jag syddes ganska hårt och tror det är därför ärret inte är så snyggt. Plus ålder kanske – sämre läkkött. Jag tejpade ärret när jag var i solen för att undvika att exponera det men inte annars. Det finns en teori om att man ska tejpa ärret under ett halvår minst för snyggare läkning men min hud blev irriterad av tejpen och jag har inte gjort så tidigare med andra ärr efter operation, så jag struntade i det.

höftoperation

höftoperation

Den andra höften…

Många får problem med den andra höften efter en höftoperation. Jag med. När jag blev rörligare i den opade höften upptäckte jag att den ”friska” höften inte var så rörlig som jag trodde och min sjukgymnast konstaterade krasst att jag hade artros även i den andra höften efter att ha sett röntgenbilden efter operationen. Med tillägget att jag bör vänta minst ett år innan jag opererar den andra höften. Tycker att jag hörde honom dåligt där…(valde att inte lyssna ha, ha) Jag äter massor av kollagen och leder spinningpass, håller min högra höft i form med det och just nu känner jag inte av någon artros alls. Även om jag naturligtvis kan se att den finns där på röntgenbilden.

Lika långa ben

Mina ben är lika långa efter operationen och det är jag också väldigt glad för. En del drabbas tyvärr av att benen blir olika lång pga olika anledningar som t.ex. att protesen sjunker eller att den inte gick att få i riktigt rätt läge vid operationen.

Höftträning med gummiband

Det jag just nu upplever inte fungerar är träning där jag pressar benen inåt eller utåt med mer än mycket lätt belastning. T.ex. träning som ”monsterwalk” och ”höftlyft” med gummiband. Det gör jätteont på en gång och känns inte bra alls. Jag tror inte att smärtan beror på att musklerna är för svaga, utan det känns som något annat. Planen är att backa tillbaka till rehabträningen då jag tränade höften åt alla håll och att träna med lättaste gummibandet för att sedan öka på så får vi se. Det här bekymrar mig lite för jag förstår inte riktigt vad som kan vara fel.

Marklyft och kronlyft

Jag har precis börjat med marklyft och fått lite proffsig teknikhjälp för att vara helt säker på att jag lyfter rätt när jag börjar lägga på mer vikt. Än så länge har jag bara kört lätta vikter men planen nu är att öka. Och kanske att köra barfota för rätta känslan och kontakten. Ett tips här är att börja med kronlyft. Det är marklyft som du lyfter från ställningens nedersta nivå istället för från golvet. Då böjer du inte höften för mycket om du har protes och därmed inte full rörlighet.

höftopertion

Den nya höften ska användas

Det är som sagt väldigt svårt att veta vad man kan och inte kan göra. Det är individuellt och upp till var och en hur mycket man eventuellt vill ”riska” men min filosofi är att den nya höften såklart ska användas men att kanske inte utmana för mycket.

Alltså jag kan göra det mesta

Styrketräna, springa, rida, åka skidor, cykla, vandra, dansa osv. Sen får man göra en avvägning om det är värt att testa gränserna för mycket eller inte. Det är väldigt individuellt hur bra resultat man får efter en höftoperation, och så klart hur höga krav man ställer på funktion och rörlighet efteråt. Det är också lite vårt att veta vad som är normalt åldersrelaterat,  jag är 56 år och inte purung längre.

höftoperation

Men ibland får jag ont…

Ett par gånger har det hänt att jag får värk i det opererade benet. Det känns som att det kommer från höften och strålar ner i låret när jag går. Det gör alltså ont bara när jag går och då när jag sätter i foten. Det gör att jag får gå sakta och jag börjar halta, påminner mycket om hur det var med artrosen innan operation. Hitintills har det försvunnit av sig själv efter 1-2 dagar. Jag vet inte alls vad det beror på, kanske kommer någon nerv i kläm eller så. Jag kan inte sätta det i samband med något som att jag t.ex. skulle ha tränat hårdare, gjort något jag inte brukar, eller varit inaktiv etc. Vet inte alls… Ibland kan jag också få en lite huggande smärta strax ovanför knät på den yttre sidan.

Mitt bästa råd

Det här är min tredje större rehabilitering, de andra två är en knäoperation med brutet ben, krossad knäled, plattor och skruvar och den andra en axeloperation pga en avdragen sena. Både skadorna innebar 8 veckors total fixering av ben respektive arm. Sen som sagt lång rehab. Mitt bästa råd är att låta rehabiliteringen ta sin tid men naturligtvis jobba på med styrka och rörlighet. Försök att ha tålamod och gör lagom mycket rehab. Läkningsprocessen är densamma för oss alla oavsett utgångsläge och förutsättningar. Du vill undvika bakslag, jag lovar.

Läs mer om livet efter en höftoperation

Jag skrev ”dagbok” i nästan 5 månader efter min höftoperation. I inlägget ARTROS Del 3 kan du läsa om den här tiden och mina funderingar då.

min höftledsoperation

23 Comments

 1. Eva-Lena Camén Reply

  Hej Lena,
  Till att börja med blir jag väldigt inspirerad av att följa dig.

  Jag har opererat båda mina höfter under det senaste året, första operationen i januari och den andra 1 juni. Det har gått riktigt bra och jag är igång med styrketräningen, dock ej på max pga att inte stöta läkningsprocessen.
  Har två frågor till dig:
  Du skriver att du känner av höften ibland med en konstig känsla, samma här det svider i höften, har du liknande symtom?
  Sen är jag nyfiken på om du kör benpress, i så fall hur mycket vinklar du höften?

  Ha de gött!
  //Eva-Lena

  • Tack för att du delat dina erfarenheter. Jag får en ny höftled i mars, på vänster sida.

   • admin Reply

    Hej Siw, lycka till med operationen. Det kommer säkert att gå bra och du kan se fram emot om inte ett helt nytt liv så iaf nästan 🙂

 2. admin Reply

  Hej Eva-Lena, vad glad jag blir över att jag kan inspirera med mina berättelser.

  Svårt att förklara den konstiga känslan i höften, kanske lite som att det svider, eller som innan op när jag hade artros. Men…. det är sällan jag känner av den känslan nu. Jag kör benpress ibland. Alltså i maskin där jag pressar vikten ifrån mig, vinklar inte höften mer än en aning mer än 90 grader. (däremot böjer jag över 90 grader i en vanlig benböj utan vikt, men inte med vikt.

  Ha det fint och lycka till med nya höften och träningen 🙂
  Kram Lena/Träning 40+

  • Patrik Lundh Reply

   Hej…
   Jag heter Patrik Lundh och har efter många år av värk i min höft fått besked att min höftled är i ett uselt skick..Det såg ganska bra ut 2018 på röntgen men problemet fram till 2021 har verkligen accelererat.
   Nu blir det en väntan på en remiss till en Ortopedläkare för bedömning av ev operation.
   Jag har varit igång hela mitt liv med motion o träning så därför mentalt jobbigt att hamna i det här tillståndet.
   Har ju en jätteskräck inför att göra en sån här operation, kanske inte operationen i sig utan det LIV som väntar efteråt..
   Därför kändes det intressant att läsa om dig och hur du framställer hur ditt Liv ser positivt trots det du gått igenom 🙂

  • Agneta Högstedt Reply

   Hej Lena, tack för din positiva beskrivning av din väg från operation till träning. Jag är snart 60 år, inte lika tränad och i kondition som du men relativ rörlig för min ålder, mycket på grund av kontinuerlig Western riding. Jag opererade mig för 4 veckor sedan.
   Min fråga är hur går man med kryckorna? En fysioterapeut (kompis) sa att jag skulle gå som med stavar. Tycker dock att det gör min gång ryckig, tycker jag får ont till och med,. Själv gick jag innan bra med endast stöd av kryckorna… Vad är din erfarenhet?

   • admin Reply

    Hej Agneta, min erfarenhet av kryckorna är precis som din 😉 De var svåra att gå med och funkade absolut inte på samma sätt som gåstavar. jag använde båda kryckorna en kort tid, och sedan bara en. men precis som du säger det blir en ryckig gång. Jag hade även en rullator en kort tid och tycker det funkar bättre. Ha tålamod och låt det få ta den tid det behöver…. sen börjar du gå utan kryckor. Korta sträckor ibörjan. Det är viktigt att öva bort ett eventuellt haltande man lagt sig till med. Lycka till 🙂

    • Hej!
     Jag är så glad att jag hittade din sida. Jag opererades för drygt 4 år sedan akut efter ett fall och fick då spikar. Efter fyra år och ett halvår med extrem smärta konstaterades att min höftledskula gått i neukros och jag opererades i februari. Rehabiliteringen gick bra men tillbaka till jobbet fick jag ont och jag luxerade två gånger. Så nu i juli opererades jag igen. Jag försöker kämpa med att ta det lugnt och låta Rehabiliteringen ta sin tid. Vilket inte är lätt med 4 barn som har sommarlov!
     Jag tycker att det är jättesvårt med vad man får göra och inte. Och hur lång tid det blr gå innan man börjar jobba. Tycker inte att jag får direkta svar. Jag vill ju absolut inte luxera igen!
     Vänligen
     Malin

     • admin

      Hej Malin, vilken resa du fått gå igenom… men du låter ändå väldigt positiv och kämpar på 🙂 Förstår absolut dina funderingar runt luxering. Jag upplever att många sjukgymnaster/fysioterapefter/vårdinrättningar ger samma råd och instruktioner till alla oavsett ålder, förutsättningar etc. T.ex. det här med att inte böja mer än 90 grader i höften. Det svar jag fått när jag frågat om luxering är att det kan gå bra att göra en viss rörelse 99 gånger men den 100:ade så luxerar höften. Om det stämmer, vilket jag tror att det gör, så kan man ju inte testa sig fram. Jag är försiktig men inte överdrivet försiktig. Vet du något mer om varför du luxerat och vad man gjort för att undvika det? t.ex. storlex på höftkula eller annat..
      Stort lycka till med fortsatt rehab 🙂

 3. Christian Reply

  Hej,

  Jag är snart 46, och gjorde min operation i slutet av November.. har läst och följt dina steg vecka för vecka och det har varit riktigt kul att ”jämföra” även om alla är olika skapta.

  Jag har spelat basket hela mitt liv, ända tills operationen mer eller mindre. Men med tabletter, och konstant ont och haltande. Fick domen i september, kraftig artros, när vill du operera dig. Då hade jag kört ganska hårt med gummiband och byggt upp i förebyggande, och det är jag riktigt glad för idag.

  Operation i slutet av November, sedan var det bara börja rehaba på en gång då jag är va att träna och att jag gillar att träna. Va på gymmet försiktigt 9 dagar efter operationen, sedan i stort sett från v2/3 har jag varit på gymmet 5-6 dagar i veckan och tränat, och idag, ca 4 månader efter operationen… känner jag i stort set ingenting. Visst, jag kan inte springa ännu, men allt annat är mycket, mycket bättre. Spelade golf (inomhus dock i simulator) för första gången 3 månader efter operationen… va väldigt nervös i början, men kände ingenting!! Gjorde första golfrundan för ett par veckor sedan utomhus, och kände nada, inga tabletter och inte ont efter eller dagen efter.

  Så jag är sjukt nöjd så här långt, och om någon läser detta, glöm inte rehabinsatser innan operationen… det kommer hjälpa oerhört. Och slarva inte efter, så e man tillbaka fortare.

  Jag va sjukskriven i en vecka, började jobba hemma utan problem v2 och v6 började jag jobba som vanligt och kryckorna va borta… åker mycket bil då jag e säljare, och det har inte varit några problem alls.

  Men återigen, tack för att du skrivit, har varit intressant att läsa och följa vecka för vecka.

  Ha det bra. /Christian

  • admin Reply

   Hej Christian, vad härligt att höra att operationen har fungerat så bra för dig! Visst är det fantastiskt vad mankan göra med ”reservdelar”, jag är så glad för min operation idag. Jag kan i princip göra vad jag vill, det är sällan det är höften som sätter begränsningarna iaf 😉 Och du har så rätt. Prehabträning och att ha ett så bra utgångsläge med starka muskler etc är det bästa man kan göra för ett bra resultat. Det gäller att inte ”sätta sig ner” och tro att det ska bli bättre utan hålla igång.

   Ha det fint och lycka till med nya höften/Lena

  • Patrik Lundh Reply

   Hej Christian..
   Jag heter Patrik Lundh o bor i Linköping.
   Arbetar som Leg Arbetsterapeut inom Socialpsykiatrin. En kille på 59 år som varit noga hela mitt Liv att sköta min kropp, tränat o varit aktiv, kört vätternrundan o massor av annat.
   Dock besvärats under livet med värk I rygg som gått i Skov, men man får lära sig att bli kompis med det.
   Sen 2018 tog det en ny vändning, jag fick värk varje dag o det blev operation, spinal stenos samt diskbråck.
   1 år har gått o ryggvärken är nästan borta, jättebra..
   Sen nu till att jag skriver till dig..
   Sen började mina ljumskar att bråka med smärtor varje dag..Nu igår fick jag mitt röntgen svar, att det var riktigt illa i höftleden o jag ska bli kallad till Ortopedläkare för att diskutera inför framtida operation.
   Jag är LIVRÄDD….
   Vad händer efteråt…Det känns som livet tar slut..
   Kan jag inte ta på mig skor på ett naturligt sätt..
   Kan jag fortsätta att dansa BUGG..
   Går det fortfarande att jobba 100%..
   Du verkar beskriva att det har gått väldigt bra för dig..
   Att hela sitt LIV kunnat vara AKTIV gör ju rädslan ännu större om det nu ska inskränkas för mycket.
   Hälsningar Patrik Lundh 🙂

   • Marie Louise Reply

    Hej. Är snart på gång att få operation av höften. Vad är det för träning med gummiband innan som Christian menar? Skulle gärna vilja ha info tack.
    Mvh Marie-Louise

     • Marie Louise

      Hej. Är snart på gång att få operation av höften. Vad är det för träning med gummiband innan som Christian menar? Skulle gärna vilja ha info tack.
      Mvh Marie-Louise

  • admin Reply

   Hej Patrik, jag förstår dig så väl…. och det finns ju inga 100% garantier MEN för de allra flesta så har livet efter operation blivit mycket bättre än innan! Och allt det här med att man inte ska springa, inte kan/ska böja över 90 grader osv…. det är rekomendationer som tyvärr ges till ALLA. Det är stor skillnad på en inaktiv säg …70 åring och en aktiv 50 åring. Du kommer med största sannolikhet att kunna leva ett så aktivt liv som du vill 🙂

  • Marie Louise Reply

   Hej Christian. Vilken träning gjorde du med gummiband? Ska kanske snart få operation av höften så skulle gärna vilja veta tack.
   Mvh Marie-Louise

 4. Johan Lundstrom Reply

  Hej Lena
  Sitter I Singapore och läser dina kommentarer för första gången, jag vill bara säga tack för att du skriver om din trãning och hur du har kommit tillbaks till normalt liv. Jag opererade mig i Sydney 2012 och det fanns ingenting om vad man kunde göra när det gällde hårdare fysisk träning, Jag var 48 när smärtan blev för tuff i min högra höft, det var en snabb omställning det tog bara 6 månader från den första värken på löpbandet till operation. Jag har nu haft 10 fantastiska år med min nya höft och utan värk. Har varit fysiskt aktiv varje dag och nu ska jag tack vare dig gå tillbaks till gymmet och bygga mer muskler. Tack igen för att du delat med dig av dina erfarenhet. / Johan

  • admin Reply

   Tack så hemskt mycket 🙂 Vad glad jag blir att min berättelse hjälper någon, snyggt jobbat! Jag upplever att eftervården för höftoperation, och även infon inför, tyvärr känns anpassad till en inaktiv 80 åring och inte till flera av de som faktiskt byter höft. hoppas det kommer en ändring framöver.

 5. Susanne Mertins Reply

  Hej Lena – håber det er ok at jeg skrive på dansk.
  Jeg fik for ca. 8 måneder siden konstateret arthrose i min venstre hofte. Har haft smerter i lidt over 1 år.
  Jeg er indstillet til operation om 1 uge, men da jeg stadig oplever at jeg har gode “perioder” med begrænset smerte, nogenlunde bevægelighed og ok nattesøvn, er jeg er så meget i tvivl om jeg skal vente, at jeg er ved at blive skør! Det gør det ikke lettere at jeg er neget bange for selve operationen. Jeg ved jo, at min arthrose ikke går væk og kan jeg så ikke lige så godt få det overstået?. Du skriver i din beretning, at du udsatte din operation første gang – hvad var årsagen til dette og hvordan blev du “klar” mentalt? På en måde ville jeg ønske, at min smerter var så stærke at der ikke var plads til al denne tvivl …
  Familie, venner og kollegaer “pusher” og opmuntrer, men det er jo heller ikke dem der skal igennem forløbet 🙁 Kh Susanne

  • admin Reply

   Hej Susanne, det stämmer att jag avbokade min första inplanerade operation men också att jag med facit i hand ångrade att jag inte gjorde operationen tidigare…. 😉 🙂 Jag förstår så väl ditt tvivel <3

   Det är ett stort ingrepp i kroppen! Att jag backade första gången berodde på "att man vet vad man har men inte vad man får" Jag var helt enkelt ororlig för att resultatet inte skulle bli så bra som jag önskade. Jag hade inte ont när jag var i vila men hade däremot stora problem med att gå så till slut fanns inget alternativ än operation. Artrosen inkräktade då inte bara på min träning utan på min livsglädje och vardagen. De allra flesta operationer ger ett jättebra resultat, så go for it. Läs mina första rader igen 🙂 Stort lycka till. Kram Lena

 6. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Nyttigt för mig som är på 3:e veckan efter byte av höger höftled.
  Intressant med dina funderingar om de väldigt generella råd man får om hur mycket man ”får” böja och ev. risk för att hoppa ur led. Läst lite om höftkulans storlek och de har tydligen kommit fram till att 32mm är bäst. Större ger ingen högre säkerhet. Tidigare på 70-talet ? var 22mm vanligt och det kanske var då det oftare hände att den hoppade ur? Borde finnas statistik över detta någonstans om man letar. Vore skönt slippa oroa sig om risken numera är betydligt mindre än tidigare. Oavsett så borde träning minska risken betydligt för yngre rörligare patienter, så generell upplysning om att 1 – 2 procent har fått problem är förhoppningsvis ännu mindre för yngre eller aktivare grupp.

  • admin Reply

   Hej Kjell, Ja visst är det intressant detta med bl.a höftkulans storlek. Det skulle verkligen vara ”kul” att se statistik…. Jag fick höra att man kan göra en rörelse (säg en djup benböj) hundra gånger och det går bra men den etthundraförsta gången kan höften luxera. Vilket innebär att man aldrig vet med andra ord. Om det stämmer vete… Det skulle verkligen vara skönt att slippa tänka på detta så mycket som iaf jag gör även om jag i princip dagligen böjer över 90 grader. Men vågar inte utmana för mycket vilket resulterat i att jag är väldigt stel istället.

Write A Comment

Close