Det är ett år sedan jag opererade min vänstra höft och fick en höftprotes insatt. Anledningen till operationen var grav artros och du kan läsa mer om artros, hur man tränar med artros, vad som gäller inför en höftoperation och hur det fungerar efteråt i mina tre tidigare inlägg. I det här inlägget berättar jag om hur jag mår idag och hur min protes fungerar efter ett år.

ARTROS Del 1 – Vad är artros? operation? träningen som funkar

I den första delen om artros och min höftledsoperation läser du om artros och träningen som fungerar. När är det dags för operation och hur vet jag..

ARTROS Del2 – Höftledsoperation allt du behöver veta

I Del 2 i min miniserie om artros och min höftoperation kan du läsa allt om vad du behöver tänka på inför en eventuell operation, hur en höftledsoperation går till, och hur min operation var.

ARTROS Del 3 – Efter operation 19 veckors dagbok

I Del 3 om artros och min höftoperation beskriver jag tiden efter operation vecka för vecka i 19 veckor, alltså nästan 5 månader. Här kan du fälja hela rehabförloppet.

Så här mår jag idag

Enligt min sjukgymnast så är ett år den tid det tar för höften att läka fullständigt. Jag har såklart tränat under det här året men inte riktigt fullt ut, framförallt har jag inte pushat rörligheten så mycket och inte utmanat begränsningarna. Det jag är rädd för kan hända är att höften hoppar ur led och det vill man INTE. Annars är begränsningen mer att man sliter mer på protesen om man hoppar och springer etc. Då kan den hålla kortare tid.

Inte ramla efter höftoperation…

En annan riskfaktor är om man ramlar, t.ex. åker omkull på cykel, slalomskidor eller ramlar av en häst då kan höften som är av stål slå sönder bäckenet och det vill man inte heller. Jag tänker inte så mycket på det utan det är det här med att höften kan hoppa ur led som jag tycker är lite otäckt. Jag läste nämligen att man kan göra en rörelse 999 gånger och det går bra men den 1000 gången kan höften hoppa ur led…. Vet inte om det verkligen stämmer. Hur ska ma då kunna veta vad man kan och inte kan göra?

Hur mår jag då?

Jag mår jättebra och är oerhört tacksam för min nya höft och mitt nästan nya liv. Nu kan jag både promenera och powerwalka så mycket jag vill. Springa också men det är inget jag gör längre sträckor. Jag har inte ont men känner av höften emellanåt, svårt att förklara. Jag kan göra det mesta men satsar inte på ”ass to the grass” även om jag böjer mig i mer än 90 grader flera gånger dagligen. Mina restriktioner från sjukhuset var att inte böja över 90 grader någonsin mer och inte heller korsa benen. Det gör jag också dagligen. Jag är däremot mer uppmärksam på hur jag rör mig och böjer mig kontrollerat, jag känner igen det här från min knäoperation då det tog ett par år att fullt ut lita på att knät skulle hålla och att lära mig vad jag kan göra och vad jag inte kan göra. Det enda jag inte gör just nu är att kliva upp i sängen med knät på den opade sidan först eller att sitta på underbenen (hoppas den förklaringen förstods…)

I veckan ledde jag ett tufft HIIT pass

Passet hade jag gjort själv och jag kastade in en hel del utfall, benböj och… burpees. Det var faktiskt första gången efter op som jag testade att göra burpees men det funkade bra. Lite typiskt mig att göra det på ett pass jag leder.

höftoperation

Ärret är inte så snyggt

Mitt ärr är inte supersnyggt direkt. Jag bryr mig inte så mycket men det kunde kanske ha varit lite ”finare” jag är sydd och hade alltså inte agraffer, jag valde detta själv eftersom jag har nickel och någon ytterligare metallallergi så ville jag vara på säkra sidan. Jag syddes ganska hårt och tror det är därför ärret inte är så snyggt. Plus ålder kanske – sämre läkkött. Jag tejpade ärret när jag var i solen för att undvika att exponera det men inte annars. Det finns en teori om att man ska tejpa ärret under ett halvår minst för snyggare läkning men min hud blev irriterad av tejpen och jag har inte gjort så tidigare med andra ärr efter operation, så jag struntade i det.

höftoperation

höftoperation

Den andra höften…

Många får problem med den andra höften efter en höftoperation. Jag med. När jag blev rörligare i den opade höften upptäckte jag att den ”friska” höften inte var så rörlig som jag trodde och min sjukgymnast konstaterade krasst att jag hade artros även i den andra höften efter att ha sett röntgenbilden efter operationen. Med tillägget att jag bör vänta minst ett år innan jag opererar den andra höften. Tycker att jag hörde honom dåligt där…(valde att inte lyssna ha, ha) Jag äter massor av kollagen och leder spinningpass, håller min högra höft i form med det och just nu känner jag inte av någon artros alls. Även om jag naturligtvis kan se att den finns där på röntgenbilden.

Lika långa ben

Mina ben är lika långa efter operationen och det är jag också väldigt glad för. En del drabbas tyvärr av att benen blir olika lång pga olika anledningar som t.ex. att protesen sjunker eller att den inte gick att få i riktigt rätt läge vid operationen.

Höftträning med gummiband

Det jag just nu upplever inte fungerar är träning där jag pressar benen inåt eller utåt med mer än mycket lätt belastning. T.ex. träning som ”monsterwalk” och ”höftlyft” med gummiband. Det gör jätteont på en gång och känns inte bra alls. Jag tror inte att smärtan beror på att musklerna är för svaga, utan det känns som något annat. Planen är att backa tillbaka till rehabträningen då jag tränade höften åt alla håll och att träna med lättaste gummibandet för att sedan öka på så får vi se. Det här bekymrar mig lite för jag förstår inte riktigt vad som kan vara fel.

Marklyft och kronlyft

Jag har precis börjat med marklyft och fått lite proffsig teknikhjälp för att vara helt säker på att jag lyfter rätt när jag börjar lägga på mer vikt. Än så länge har jag bara kört lätta vikter men planen nu är att öka. Och kanske att köra barfota för rätta känslan och kontakten. Ett tips här är att börja med kronlyft. Det är marklyft som du lyfter från ställningens nedersta nivå istället för från golvet. Då böjer du inte höften för mycket om du har protes och därmed inte full rörlighet.

höftopertion

Den nya höften ska användas

Det är som sagt väldigt svårt att veta vad man kan och inte kan göra. Det är individuellt och upp till var och en hur mycket man eventuellt vill ”riska” men min filosofi är att den nya höften såklart ska användas men att kanske inte utmana för mycket.

Alltså jag kan göra det mesta

Styrketräna, springa, rida, åka skidor, cykla, vandra, dansa osv. Sen får man göra en avvägning om det är värt att testa gränserna för mycket eller inte. Det är väldigt individuellt hur bra resultat man får efter en höftoperation, och så klart hur höga krav man ställer på funktion och rörlighet efteråt. Det är också lite vårt att veta vad som är normalt åldersrelaterat,  jag är 56 år och inte purung längre.

höftoperation

Men ibland får jag ont…

Ett par gånger har det hänt att jag får värk i det opererade benet. Det känns som att det kommer från höften och strålar ner i låret när jag går. Det gör alltså ont bara när jag går och då när jag sätter i foten. Det gör att jag får gå sakta och jag börjar halta, påminner mycket om hur det var med artrosen innan operation. Hitintills har det försvunnit av sig själv efter 1-2 dagar. Jag vet inte alls vad det beror på, kanske kommer någon nerv i kläm eller så. Jag kan inte sätta det i samband med något som att jag t.ex. skulle ha tränat hårdare, gjort något jag inte brukar, eller varit inaktiv etc. Vet inte alls… Ibland kan jag också få en lite huggande smärta strax ovanför knät på den yttre sidan.

Mitt bästa råd

Det här är min tredje större rehabilitering, de andra två är en knäoperation med brutet ben, krossad knäled, plattor och skruvar och den andra en axeloperation pga en avdragen sena. Både skadorna innebar 8 veckors total fixering av ben respektive arm. Sen som sagt lång rehab. Mitt bästa råd är att låta rehabiliteringen ta sin tid men naturligtvis jobba på med styrka och rörlighet. Försök att ha tålamod och gör lagom mycket rehab. Läkningsprocessen är densamma för oss alla oavsett utgångsläge och förutsättningar. Du vill undvika bakslag, jag lovar.

Läs mer om livet efter en höftoperation

Jag skrev ”dagbok” i nästan 5 månader efter min höftoperation. I inlägget ARTROS Del 3 kan du läsa om den här tiden och mina funderingar då.

min höftledsoperation

2 Kommentarer

 1. Eva-Lena Camén Svara

  Hej Lena,
  Till att börja med blir jag väldigt inspirerad av att följa dig.

  Jag har opererat båda mina höfter under det senaste året, första operationen i januari och den andra 1 juni. Det har gått riktigt bra och jag är igång med styrketräningen, dock ej på max pga att inte stöta läkningsprocessen.
  Har två frågor till dig:
  Du skriver att du känner av höften ibland med en konstig känsla, samma här det svider i höften, har du liknande symtom?
  Sen är jag nyfiken på om du kör benpress, i så fall hur mycket vinklar du höften?

  Ha de gött!
  //Eva-Lena

 2. admin Svara

  Hej Eva-Lena, vad glad jag blir över att jag kan inspirera med mina berättelser.

  Svårt att förklara den konstiga känslan i höften, kanske lite som att det svider, eller som innan op när jag hade artros. Men…. det är sällan jag känner av den känslan nu. Jag kör benpress ibland. Alltså i maskin där jag pressar vikten ifrån mig, vinklar inte höften mer än en aning mer än 90 grader. (däremot böjer jag över 90 grader i en vanlig benböj utan vikt, men inte med vikt.

  Ha det fint och lycka till med nya höften och träningen 🙂
  Kram Lena/Träning 40+

Skriv en kommentar

Close