chokladfestivalenIgår var jag på Stockholmsmässan och besökte ”Hem, Villa & Bostadsrätt” passade såklart även på att kolla in det helt nya eventet ”Bak & Chokladfestivalen” som pågår parallellt. Båda eventen är publikmässor och öppna den 12 – 15 oktober.

chokladfestivalen

Chocolate heaven

Jag hamnade verkligen i himmelriket för chokladlovers igår! På mässan deltog ett 90-tal utställare. Nytt för i år är att mässan även inkluderar bakning. Och det märktes kanske främst genom nyheterna baklabbet och smaklabbet där man kunde prova på bakning och provsmakning under ledning av experter, när jag var där lagades det chokladmousse. Tävlingen ”Årets konditor” lockade också en stor publik. 

chokladfestivalenLyxchoklad och Lakrits

Förutom choklad i alla former fanns det flera lakritstillverkare och försäljare på plats. Choklad och lakrits i kombo var också vanligt. Här är Tage Kusk från Lakrids by Johan Bulow som visade mig vilka ingredienser som ingår i lakrits och hur man gör när man kokar den. Superintressant.

chokladfestivalenchokladfestivalenchokladfestivalen

Bakredskap, Glass och Vin

Dessutom fanns det försäljare av glass och bakredskap på plats. T.ex. formar för att göra egen choklad och godis som trillingnöt och hemgjorda geléhallon. Det gick även att köpa dryckeskuponger och prova lite olika viner.

chokladfestivalen

Chokladfestivalen med praliner praliner….

Det ingick så klart en hel del provsmakning i besöket. Spännande att testa lite olika kombos och sorter med chili, viol, lime, osv. Praliner fanns som sagt i massor och det var riktigt goda och otroligt vackra skapelser som man lätt kunde förköpa sig på. Chokladkalendrar med kvalitetschoklad är ett hett tips.

chokladfestivalenchokladfestivalen

Liv Sandberg Cake Art

Det var svårt att välja vad jag ville köpa med mig hem men tillslut landade valet på praliner från Ubercoola Liv Sandberg Cake Art, som även tävlar i Årets konditor. Kolla även in Livs Macaroones. To die for. Kan berätta att chokladen var väldigt väldigt god.

chokladfestivalenchokladfestivalenchokladfestivalenchokladfestivalen

Chokladfontäner och chokladskulpturer

På flera ställen fanns det chokladfontäner, här med apelsinchoklad och vit choklad med lakrids. Chokladskulpturerna var gjorda av studenter och såldes på plats. Läs mer om Bak & Chokladfestivalen på stockholmsmässans webb. http://www.chokladfestivalen.se/

chokladfestivalchokladfestival

chokladfestivalDärför är choklad nyttigt

Kakaobönan innehåller höga halter av flavonoider som är en antioxidant och motverkar fria radikaler i kroppen, en hel del finns kvar i det processade kakaopulvret men långt ifrån allt. Flavonoider har en bitter och kanske inte alltid önskvärd smak och processas därför bort mer eller mindre. Rent kakaopulver innehåller mest och mjölkchoklad minst. Just den flavonoid som kakao innehåller sägs kunna förbättra minnet.

chokladfestivalen

Choklad kan göra dig smartare och hjälpa dig att hålla vikten

En studie från University of Maine visar att choklad är bra för att utveckla våra kognitiva förmågor. Studien påvisade ett tydligt samband mellan frekvent chokladkonsumtion och förbättrat minne, resonemangsförmåga och reaktionstid. Forskarna tror att de positiva effekterna kommer från chokladens flavanol och methylxanthine. Läs mer i mina tidigare inlägg.

Smal, smart, snygg med choklad rödvin och champagne

Chiapudding med choklad

Träna eller äta choklad

Save

Save

2 Comments

Write A Comment

Close