Salmalax är färsk lax av mycket hög kvalité som du kan äta rå, och passar alltså utmärkt till sushi och sashimi. Den odlas under kontrollerande former i Norge. För du vet väl att du annars måste frysa laxen i minst 3 dagar om du vill äta den rå. Det gäller även om du ska grava laxen, och beror på att lax kan innehålla parasiter. Förutom av djupfrysning förstörs parasiterna om fisken hettas upp till 60 grader i minst en minut. Jag gjorde laxsushi och sashimi med jättegod sesamaioli och limesyrad gurka.

salmalax

Laxsushi

Till sushin köpte jag, förutom lax, sushiris, risvinäger, wasabi, inlagd ingefära och soja. OBS! Börja i tid med riset, det är lite pyssel med att skölja, koka och sen ska riset svalna.

sushi

Gör så här:

Koka sushiriset enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda med risvinäger och socker. Skär laxen i lagom stora bitar. Forma riset och lägg på en bit lax. Servera med soja, wasabi och inlagd ingefära.

sashimi

Sashimi med sesamaioli och limesyrad gurka. 4 port

Receptet kommer från salmalax. se OBS! ta det lugnt när du gör majonnäsen så den inte skär sig, jag fick börja om…. Om majonnäsen skär sig så tar du en ny äggula och vispar upp i en annan bunke sen tillsätter du den skurna majonnäsen, ta det försiktigt i början, sen kan du hälla på mer och mer. Jag använde elvisp.

 • 300g Salmalax
 • 1/2 gurka
 • 1/2 lime
 • 1 msk svarta sesamfrön
 • 1 näve ärtskott
 • Asiatisk majonnäs
 • 1 rumstempererat ägg, endast gulan
 • 3 dl neutral rapsolja
 • 2 tsk risvinäger
 • Sesamaioli
 • 1 dl av asiatisk majonnäs
 • 2 tsk japansk soja, typ kikkoman
 • 1/2 msk rostade vita sesamfrön
 • 1 liten vitlöksklyfta, riven
 • 1 tsk sesamolja

Gör så här:

 1. Börja med den asiatiska majonnäsen. Vispa äggula och tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. När majonnäsen börjar binda sig och börjar bli krämig kan man hälla oljan i en smal, jämn stråle under konstant vispning. När all oljan är invispad och majonnäsen är fast och fluffig tillsätts risvinäger. Vispa samman väl. Ta 1 dl majonnäs och spara resten till någon annan god rätt.
 2. Blanda majonnäsen med soja, rostade sesamfrön, sesamolja samt riven vitlök. Smaka av med ev mer soja. Nu är sesamaiolin klar.
 3. Strimla gurkan med en potatisskalare och pressa limen över. Låt dra i någon minut.
 4. Skiva laxen i tunna skivor. Servera med sesamaioli, limemarinerad gurka, ärtskott samt strö svarta sesamfrön över.

3 Comments

 1. Skippa odlad lax!
  Odlad lax innehåller mängder av gifter, antibiotika, färgämnen och bidrar till enorma miljöproblem som utfiskning (fiskfoder), övergödning och spridning av parasiter som sprider siffror till vildlax. I Norge avråds kvinnor och barn att äta odlad lax av motsvarigheten till Livsmedelsverket. http://www.vg.no/forbruker/helse/leger-og-professorer-ikke-spis-oppdrettslaks/a/10117390/
  Det finns annan vildfångad fisk som fiskas hållbart och som innehåller mer och bättre näringsämnen än den norska giftlaxen. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/01/20/fisk-smitter-fisk-oppdrettslaks-smitter-villfisk/
  http://www.vaken.se/norsk-lax-i-blasvader/#
  http://www.fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=7587

  http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/norge-morkar-stora-mangeder-gift-i-odlad-lax/

 2. Tack för respons. Tyvärr har du fel, alla odlad fisk är dålig mat i flera olika aspekter. Salma innehåller lika stora mängder antibiotika och gifter som vilken odlad lx som helst. Salma har bara filéat ut den finaste delen och förpackat den snyggt. Jag beklagar länken till VG, jag hittade inte den rätta länken.
  Men jag råder dig att titta på nedanstående filmer:
  http://www.fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=5461
  http://www.fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=7587

  Jag tycker också mycket om fisk och inte minst lax. Och så gillar jag träning (samt är över 40) samt bra mat. Men jag har förmånen och möjligheten att själv fiska både öring och lax. Annars är miljömärkt, hållbart vildfångad fiskar som torsk, kolja, makrill mfl mycket bra alternativ som innehåller bra fetter och proteiner. Skippa den odlade laxen du med.

Write A Comment

Close