sommarrullar

Asiatiska smaker med koriander och mynta

Igår testade jag att göra vietnamesiska sommarrullar till middag. Det är råa grönsaker, nudlar och t.ex. lax eller räkor som rullas in i genomskinliga rispapper och sen doppas i en tunn salt och stark sås när de äts. Jag gillar kombon av grönsaker och rå lax eller räkor ihop med smak av koriander och mynta. Superfräscht och gott! Lite pyssligt men kul och inte svårt att göra.

sommarrullar

Steam hotels barmeny

För några veckor sedan var vi på Steam hotel i Västerås där vi åt jättegoda sommarrullar ute vid poolen, de finns i hotellets barmeny. Nu ville jag testa att göra liknande hemma.

sommarrullar

Man tager vad man haver

Med inspiration från Tareq Taylors bok ”Mat som gör gott” (bra kokobok som rekommenderas för övrigt!) gjorde jag mina rullar. Jag ändrade lite på ingredienserna. Det är det som är grejen med rullarna tycker jag, du tar det du gillar helt enkelt. Jag valde t.ex. att ha i polkabeta som är vacker och god. Och shirataki nudlar som innehåller kollagen, det kan vi inte få för mycket av, eller hur.  De är dessutom gluten och laktosfria och innehåller nästan inga kolhydrater! Om du vill kan du göra rullarna helt vegetariska, alltså utan lax eller räkor. Använd alfalfagroddar eller böngroddar, köpta eller egenodlade, det är enkelt att grodda – kolla här!

sommarrullar

Laga mat utan spis!

Sommarrullar är toppenmat när det är varmt och du behöver ingen spis för att laga rullarna! Det räcker med en vattenkokare. Perfekt för sommarstugan mm. alltså.

sommarrullar

Handla med rabatt på Bodystore

Flera av ingredienserna hittar du på Bodystore som just nu har 20% rabatt på allting! Så passa på att fylla på föråden. Klicka på länkarna i receptet så ser du vilka produkter jag använde. Gäller tom 19 augusti. Rispapper mm. finns i asiatiska hyllan i de flesta mataffärer.

sommarrullar

Sommarrullar Recept för 4 personer

sommarrullar

Sås 1 – Ljusa såsen

sommarrullar

Sås 2 – Mörka såsen

Gör så här:

Börja med såserna. Eller såsen om du bara vill ha en sås (sås 1 var godast…). Ta fram två små skålar. Hacka citrongräs och vitlök och lägg i skålarna. Tillsätt övriga ingredienser och blanda.

Skölj shirataki nudlarna i kallt vatten och lägg dem i en skål. Koka upp vatten och häll det över nudlarna, låt stå ett par minuter och häll sen av vattnet. Klipp dem i mindre bitar med en sax.

sommarrullar

sommarrullar

Ta fram en stor bunke och lägg alla övriga ingredienser i den. Skala moroten och polkabetan och strimla dem i små stavar. Strimla zuccinin. Strimla salladslöken. Hacka jordnötterna. Hacka koriandern grovt och myntan lite finare. Häll i groddarna och nudlarna. Tillsätt vinäger och socker och blanda allt.

sommarrullar

Ta en stor bunke till. Koka upp vatten och häll i det och kallt vatten till en temperatur som går att ha fingrarna i en lite stund. Doppa ett rispapper i taget tills det blir mjukt och genomskinligt. Lägg rispappret på en skärbräda och lägg på lite av grönsaksblandningen och några räkor eller lax. Vik in två sidor och rulla sen till en rulle. Se FILMEN och bilder nedan. OBS! Ta mindre fyllning än vad jag gör i filmen och rulla så tajt det går. Mina rullar blev för stora och hängiga ha ha.. Behöver öva mer tror jag.

Film….Så här fyller du rullarna

OBS, mina rullar blev alldeles för stora. Gör rullar som är hälften så stora så håller de ihop bättre och blir lättare att äta också….

Så här får du snygga rullar

Det som var lite trixigt var att få till snygga rullar, mina blev lite för stora och inte så tajta… TIPS! Ta inte för mycket fyllning (mindre än på bilderna…) och rulla så hårt du kan utan att rispappret går sönder. Försök också att skiva grönsakerna så tunt och fint du bara kan.

sommarrullar

Lycka till!

2 Comments

  1. Vi brukar göra liknande rullar hemma, det är lite trixigt innan man kommer på hur man ska göra när man rullar rullarna, när man väl ha lärt sig så går det som en dans. Vi brukar även ha svarta och ljusa sesamfrön på rullarna, det ger det där lilla extra. Ska bli spännande att testa dina såser nästa gång då vi bara brukar köra soya/sesamolja. Tack för tipset!! 🙂

    • admin Reply

      Men ja, rulla i sesamfrön blir ju både gott och snyggt. När det gäller själva rullarna är det väl ” övning ger färdighet’ som gäller 🤣🤣 mina rullar kunde ha hetat Vietnamesiska jättesommarrullar 😂😂😂 älskar fö sesamolja – så kanontips att ha soya/sesamolja som sås. 🙌🏻💕

Write A Comment

Close