Rostade kastanjer till fredagsmyset?  Kastanjer hittar du i butikerna främst på hösten när de har säsong men den här hösten har jag totalt missat denna delikatess. Nu hade min gulliga man hittat kastanjer när han handlade och köpt dem till mig eftersom han vet att jag älskar dem. Själv tycker han att de är lite överskattade.

rostade kastanjer

Kastanjer rostar du i ugnen eller över öppen eld, det är ju liksom själv grejen runt kastanjerna som är mysig också.. Den här gången testade jag att hälla lite olivolja över kastanjerna och jag tyckte resultatet blev bra, innerskalet släppte lite lättare och kastanjerna blev inte så torra. Kastanjer äts med smör. Och lite salt.

rostade kastanjer

Rostade kastanjer

Så här lagar du till kastanjerna. Sätt ugnen på 225grader. Häll grovt salt i en ugnssäker form (för att kastanjerna ska stå stadigt och hålla sig varma) skär ett litet kryss i varje kastanj och ställ dem i formen. Ringla eventuellt lite olja över, jag tog olivolja. In i ugnen ca 20 min, kanske mer om kastanjerna är stora. Njut med smör och gärna ett glas rött vin! Mums…

rostade kastanjer

rostade kastanjer

rostade kastanjer

Roasted chestnuts

I vissa länder säljer man rostade kastanjer som streetfood. De tillagas på gatan och säljs i pappersstrutar. Jag har inte haft möjlighet att testa men det får väl finnas med på min bucketlist. Att äta rostade kastanjer i en strut på gatan i Rom, eller Paris, eller finns de kanske i London?

rostade kastanjer

rstade kastanjer

rostade kastanjer

Är kastanjer nyttiga??

Njaa inte så värst. Fast det beror så klart på vad du jämför med. Klart nyttigare än chips eller godis i alla fall. De innehåller 230 kcal per 100 gram, och de har en hög halt kolhydrater och lite fett. Sen innehåller de en hel del vitamin C och B, framförallt B6 och folat. På Livsmedelsdatabasen kan du läsa mer om näringsvärdet i kastanjer.

Trevlig helg!

Write A Comment

Close