Gillar du kronärtskocka? Det gör jag. Kronärtskocka verkar vara supertrendigt just nu både som mat och som inredningsdetalj. På bilderna nedan ser du hur jag förbereder stajling av vårt kök med bl.a. kronärtskockor inför försäljning och visningen av vårt hus. Efter visningen åt vi upp dem såklart!

kronärtskocka

Så lagar du kronärtsskocka

Stjälken ska brytas av och inte skäras av, då följer de grova fibrerna med som annars hamnar i den goda botten. Lägg skockorna tajt i en stor kastrull och fyll på med vatten och salt, alla kronärtskockorskockor ska vara täckta av vattnet.. På med lock och koka i ca 30-50 min beroende på storlek. När bladen lätt lossnar om man drar i dem är kronärtskockorna färdiga. Slå upp dem i ett durkslag så allt vatten rinner av.

kronärtskocka

Så äter du kronärtsskocka

Det allra enklaste och kanske godaste sättet att äta kronärtskocka är att servera dem naturella, dvs varma med smör och lite salt. Jag brukar använda små äggkoppar i glas som jag lägger smält smör i. Ett tips är annars att använda Arlas flytande smör. Du kan också smaksätta smöret om du vill med t.ex. parmesan, vitlök, chili, citron…. Det du gillar helt enkelt.

kronärtskocka

Plocka bladen ett i taget utifrån och in och doppa den mjuka delen i smöret, det är den du äter. Du liksom drar av den köttiga elen mellan tänderna. När bladen blir så små så det inte finns någon mat på dem tar du bort dem och ”skägget” som då dyker upp. Kvar blir kronärtsskocksbotten som du äter på samma sätt med smör och salt. Eller om du vill vara piffigare än så, kanske med en stuvning.

kronärtskocka

kronärtskockaKronärtskocka är en tistel

Visste du att kronärtskocka är en tistel? Och att själva skockan är blomknoppen på växten och skördas innan den hunnit slå ut i blom. Jag provade att odla kronärtskocka i mitt trädgårdsland för några år sedan. Tror jag köpte frön, ha, ha. Det kom inte upp några skockor ur jorden i alla fall kan jag berätta…

Save

1 Comment

Write A Comment

Close