Här kommer mina recept på supersnabba, supernyttiga och supergoda grönkålschips! Ett recept för micron och ett för ugn/varmluftsugn. När jag var och handlade så hittade jag tvättad och färdigskuren grönkål i påse på Willys. Perfekt för att fixa de trendiga grönkålschipsen i raketfart. Det är bra att försöka hålla en så låg temperatur som möjligt på ugnen för att behålla så mycket vitaminer och näringsämnen som möjligt i grönkålen. Har du högre temperatur går det snabbare men som sagt en del näringsämnen försvinner då.

grönkålschips

Grönkålschips med salt i ugn/varmluftsugn

  • 1 påse färdigskuren grönkål 300g
  • Olivolja
  • Flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 75 grader varmluft (eller 80 grader vanlig ugn) Håll ut grönkålen (1 påse) i en långpanna. Plocka bort de grova stjälkarna. Ringla över olivolja och strö över salt, ta inte för mycket (varken olja eller salt) grönkålen sjunker ihop rejält när den torkas till chips. Blanda ihop grönkål, olja och salt ordentligt med händerna under någon minut (tänk nakna kocken). På köpet får du en härlig olivoljeinpackning för händerna!

grönkålschips

Nu ska grönkålen bli till krispiga chips så in med dem i ugnen i ca 45 min. Klart. Lägg upp i en skål och njut av grönkålschipsen omedelbart.

grönkålschips

Grönkålschips – i micron med parmesan och rökt paprika

Men hur goda blev inte de här!!!?  Jag var tvungen att testa om det inte gick att fixa ännnu godare grönkålschips ännu snabbare. Och det gjorde det, du bara måste testa dessa!

grönkålschipsGör så här:

Lägg en halv påse färdigskuren grönkål (utan stjälkar)  i en stor pajform. Ringla över olivolja, lite lite salt och finriv parmesan över, krydda med rökt paprika. Blanda runt med händerna en liten stund. In i ugnen i 900 watt ca 4-5 minuter. Om du har mycket grönkål kan du behöva öka tiden några min. Ta 1 min i taget. Klart! Krispigt och supergott.

grönkålschips

grönkålschipsÄnnu godare med kryddning

Testa även att krydda grönkålschipsen med andra kryddor t.ex. chiliflakes, vitlökssalt eller thaicurry eller använd en smaksatt olja bl.a. finns citron och chili.

grönkålschips

grönkålschipsTillagning i mikrovågsugn och dess effekt på livsmedel

Om du fortfarande tror att det är ”farligt” med mat lagad i micron är det hög tid att tänka om. Maten behåller lika mycket eller ibland till och med mer näringsämnen än traditionellt tillagad mat på spisen eller i ugnen. Läs mer HÄR –

Varför ska du äta grönkål? Läs i inlägget Antioxidanter – Därför ska du äta färgrik mat

Save

Save

Save

Save

Save

Write A Comment

Close