En av mina middagsfavoriter som jag aldrig tröttnar på! Passar även bra att bjuda middagsgäster som inte äter kött på, dock inte vegetarisk eftersom den innehåller sardeller. Lättlagat och jättegott! Medelhavsmat som smakar semster…

buccatini

buccatiniBuccatini med  tomatsås, oliver och kapris

1 pkt 500 g Buccatini, Spagetti eller Bavete eller annan pasta

Tomatsås
  • 750 – 1000 g cocktail- eller körsbärstomater, gärna på kvist
  • 1/2 dl olivolja
  • 50 g smör
  • 4 hela vitlöksklyftor
  • 4 små hela torkade chilifrukter (piri piri)
  • 1 burk sardeller 80 gr
  • 1/2 burk Kalamata oliver  med kärnor á 450 g eller efter smak
  • 1/3 – 1/2 burk kapris á 99 gr
  • 1 tsk socker (för att lyfta smaken på tomaterna)
  • Gärna hackad persilja till garnering
buccatiniGör så här

Skölj och skär tomaterna i halvor och lägg dem i en skål. Finhacka sardellerna.  Skala och dela vitlöksklyftorna i halvor. Lägg oljan från sardellerna, de hackade sardellerna, olivolja, smör, vitlök och piri piri i en gryta eller tjockbottnad kastrull.  Låt allt fräsa på låg värme i ett par minuter. Ta upp piri pirin och släng den.

buccatiniTillsätt tomater, och socker och låt såsen puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om då och då, men var försiktig så att så många tomater som möjligt behåller sin form som halvor.  Ta upp vitlöksklyftorna (om de inte kokat sönder) och tillsätt oliver och kapris och koka ett par minuter till.

buccatiniKoka pastan al dente i lättsaltat vatten och låt den rinna av i ett durkslag. Rör ner pastan i kastrullen med tomtasås eller servera pastan toppad med såsen.  Ät! servera gärna med hackad persilja. Själv  brukar jag alltid glömma den tyvärr…

buccatinibuccatiniInspirationen till receptet kommer från Paolo Roberto och någon av hans fantastiska kokböcker. Men jag har med tiden jag lagat det här receptet gjort om det ganska mycket och hittat min egen variant på denna klassiker.

buccatiniFantastiska tomater

Tomater är fantastiska och forskning visar att tomater ökar ditt naturliga skydd mot solens  UV-strålning. Bäst effekt får du om du tillagar tomaterna. Läs mer i mitt tidigare inlägg Tomater är superfood.

Save

Save

Skriv en kommentar

Close