Vad är bra och vad är dåligt..

Först måste vi reda ut det här med vad som är ”bra och nyttigt” och inte i sammanhanget. Tittar vi på innehållet i snacksen rent näringsmässigt eller tittar vi på antalet kalorier…? Det beror på syftet. Vill vi äta bra och må bra eller gå ner i vikt, eller kanske både och.

Men nötter är väl bra

Så om vi tar ett exempel. Du vet säkert att nötter är nyttigt, men de är också väldigt kaloririka. Om vi tittar på innehållet i nötter, så innehåller de en hel del fett, bra fett och även mycket protein och vitaminer och mineraler till skillnad mot t.ex. chips som mest är fett och toppar listan på mindre bra snacks eftersom de inte innehåller så mycket mer än transfett och tomma kalorier…. Så ja nötter är bra. I lagom mängd om du vill hålla vikten.

Lagom är bäst

Så….bara för att något är ”bra” så innebär det inte att man kan äta hur mycket som helst av det. Eller för den delen att man aldrig mer kan äta något ”dåligt”. Jag gillar inte förbud eftersom jag tycker att det triggar mer än det ger bra resultat. Chips är gott. Ibland. Ät med måtta och bara ibland. En liten, liten skål inte en hel påse.. OM du gillar det såklart. Det finns inga näringsämnen i chips som du behöver 😉

Kunskap is Queen

Det är bra att ha kunskap kring mat för att kunna göra bra val. Och valet är ditt. Lär dig lite mer om vad olika snacks och livsmedel innehåller för att kunna göra bra val.

Vilka snacks är lite bättre

Bland de traditionella snacksen så kan popcorn vara ett bra alternativ om man tittar på kalorierna, här får du mycket popcorn för ganska lite kalorier, och en del fibrer. Bättre än både ostbågar och chips alltså. Nötter är bra så klart men de är väldigt kaloririka så här gäller lagom är bäst. Oliver är också ett bra alternativ, i lagom mängd. Morötter i stavar (och andra grönsaker) kan du äta hur mycket som helst av men kanske vill du ha lite dipp till. Det är fortfarande ett mycket bra val med både fibrer, näring, antioxidanter, vitaminer mm och bara lite kalorier. Har du testat att dippa rå blomkål? Gott tycker jag. Smakar lite nötigt och lite starkt.

Marknadsföring av nyttiga snacks

En hel del snacks, bars mm marknadsförs på ett sätt som gör att vi ska tro att det är nyttigt att äta, och visst… näringsmässigt kan det vara ganska OK men om du tittar på kalorierna så är det ofta ingen större skillnad. Valet är ditt.

Försök att undvika tomma kalorier

Alltså produkter som innehåller mycket kalorier men lite näringsvärde, som godis t.ex. eller chips. Alkohol är också tomma kalorier, precis som läsk.  Men kom också ihåg att du kan äta allt men inte alltid. Och ja, jag äter chips och jag dricker alkohol, både drinkar och vin. Men inga stora mängder. Däremot äter jag inte så mycket sött. Man får helt enkelt välja… förbud gillar jag inte. Välj det DU gillar och bara ibland.

Cheez doodles VS Linsbågar

Jämförelse mellan vanliga ostbågar och linsbågar med ostsmak. Som du ser av jämförelsen nedan så är den enda skillnaden egentligen att linsbågarna innehåller mer protein och mindre kolhydrater än original ostbågarna. Kalorimässigt är det samma sak men du får alltså ett lite bättre näringsvärde med linsbågarna. I det här fallet är linsbågarna ett bra val eftersom de är lika goda eller kanske tom godare tycker jag, men om de inte varit det… så kanske du hellre vill avstå helt eller äta bara lite. Det ska ju vara gott också.

OLW cheez doodles

 • Näringsvärde per 100 g
 • Kcal 500
 • Fett 31 g
 • Kolhydrater 51 g
 • Protein 10 g
 • Smak och omdöme: Goda, det här är ju originalet

Estrella Linbågar äkta cheddar

 • Näringsvärde per 100 g
 • Kcal 485
 • Fett 29 g
 • Kolhydrater 39 g
 • Protein 16,3 g
 • Smak och omdöme: Goda, jag märker ingen större skillnad mot originalet i smak, de här bågarna är lite fastare men det är en fördel tycker jag.

Salta mandlar med rökig smak

Du kan också testa att göra egna snacks. Mandlar har ett bra näringsvärde och lite mindre kalorier än andra nötter testa mina salta mandlar med rökig smak. Såååå goda! Här hittar du receptet.

Grönkålschips i micron

Har du testat grönkålschips? De är väldigt goda. Traditionellt görs de i vanlig ugn men jag har testat att göra dem i micron och det blir hur bra som helst. Ska det gå riktigt snabbt så kan man köpa färdigskuren grönkål på påse. Testa gärna med parmesan på… Här är receptet.

Write A Comment

Close