salta mandlar

Salta och goda mandlar är ett bra snacksalternativ när man blir sugen. Jag hade en stor påse med fina mandlar som började att närma sig utgångsdatum och funderade på vad jag kunde göra för gott med dem. Resultatet blev salta mandlar. Riktigt, riktigt gott och som sagt, mandlar är ett förhållandevis nyttigt snacks. Dessutom var det superenkelt att göra. Jag kryddade hälften av mandlarna med rökt paprika och hickory salt det blev väldigt gott, nästan som rökta mandlar om du gillar det.

salta mandlar

Att blötlägga frön och nötter

Jag blötlade mandlarna över natten för att få bort fytinsyran. Läs mer om vad fytiner och fytinsyra är längre ner i inlägget. Här kommer receptet. Och du…. köp en stor påse mandlar jag lovar att det kommer att gå åt. Min påse var på 750 gr, lagom till en plåt/långpanna.

Salta mandlar – gör så här!

Satsa på fina mandlar av bra kvalitet som t.ex. Biofoods spanska ekologiska mandlar av högsta kvalitet, lite dyrare och mycket godare. (just nu 20% rabatt!) Skölj mandlarna och blötlägg dem sen i minst dubbelt så mycket vatten över natten, tillsätt lite salt. Skölj mandlarna och häll ut dem på en ugnsform. Häll på massor av salt och blanda runt. När du saltar de blöta mandlarna så kommer saltet att torka in lite och sitter sen kvar på de färdiga mandlarna.

Salta mandlar med rökig paprika

Vill du så kan du även smaksätta mandlarna på valfritt sätt. Här har jag lagt rökt paprikapulver och flingsalt med hickorysmak på halva plåten.

salta mandlar

In i ugnen på 125 grader (gärna i varmluft om du har) i ca 3-4 tim Mina mandlar var inne i ugnen i 3,5 timmar men alla ugnar är olika så provsmaka och titta till mandlarna mot slutet. De ska var knapriga och ljusbruna inuti när de är klara. Vänd runt mandlarna någon gång. Ät gärna mandlarna varma!!! De är såååå goda.

När mandlarna svalnat helt lägger du dem i fina burkar med lock. Det är viktigt att de är helt torra så de inte börjar att mögla.

salta mandlar

Om blötläggning, fytiner och fytinsyra

Kanske har du sett diskussionerna om fytiner och fytinsyra och att nötter och frön ska blötläggas innan man äter dem. Nötter och frön har en skyddande hinna som består av fytiner. Hinnan finns där för att skydda nöten tills den har rätt förutsättningar för att börja gro. Fytinsyran gör att vi inte kan ta upp näringen från nöten på bästa sätt och om du har känslig mage kan du få problem när du äter nötter. När nöten blötläggs, så aktiveras den, dvs den skyddande hinnan och fytinsyran försvinner.

Är fytiner inte bra alls?

Fytinsyra kan hämma upptaget av bl.a. järn och zink. MEN fytinsyra har även antioxidantegenskaper. Fytinsyra har alltså både för- och nackdelar. Är du vegan eller vegetarian kan det vara bra att ha lite extra koll på detta med fytiner. Köttätare får i sig rekommenderade doser av zink och järn ändå. Och får du problem med magen när du äter mandlar så prova att blötlägga dem. Vi vet inte allt om fytinsyra och dessutom varierar mängden stort i ett och samma livsmedel t.ex. mellan 0,4 -9,4% i just mandlar. Som vanligt är det lagom är bäst som gäller. Alltså inget överdrivet intag av nötter vare sig de är blötlagda eller inte, är det som gäller. Läs mer om fytinsyra här.  

Mandlar är rika på protein och E-vitamin

Mandlar är närings- och proteinrika och innehåller dessutom mycket fibrer och näringsämnen. De är fulla av vitamin E, järn och magnesium bl.a. 100 gr mandel ger ca 600 kcal fördelat på 24 gr protein, 14 gr kolhydrater och 54 gr fett. Läs mer om mandlar på Livsmedelsverket.

grönkålschips

Grönkålschips – i micron med parmesan och rökt paprika

Här kommer ett till tips på nyttiga snacks som du kan göra själv.  Recept på supersnabba, supernyttiga och supergoda grönkålschips! Ett recept för micron och ett för ugn/varmluftsugn.

salta mandlar

Write A Comment

Close