BCAA

Du har sett bokstavskombinationen, eller hur?

BCAA finns som rent kosttillskott i form av pulver och tillsatt i funktionsdrycker som t.ex. Nocco. Men vad är det egentligen? Och vad är det bra för? Läs mer och kolla in mitt recept på citronglass. Supergott!

BCAA

Så gör du BCAA isglass med citronsmak – 6 stycken glassar

Blanda en skopa Supreme Amino BCAA pulver med citronsmak = 1 dos (5 g) till varje glass med så mycket vatten som ryms i en form. Mina formar rymmer exakt 1 dl styck. Jag har 6 st formar då blir det 6 dl vatten och 6 skopor pulver. (skopan ligger i burken) Jag blandade vatten och pulver i en shaker. Supersmidigt och väldigt lätt att hälla upp vätskan i glassformarna utan att spilla.

Mera glasstips!

Du kan även blanda i lite hackad mynta om du vill så får du mojito isglass. Hur fräscht??

Supreme Amino BCAA från Star Nutrition

Jag använde Supreme Amino BCAA med citronsmak från Star Nutrition, men du kan såklart använda valfritt pulver med valfri smak. Finns massor av sorter och smaker. Mitt val innehåller även L- glutamin (ytterligare en aminosyra som påverkar musklerna) och vitamin B6 som bidrar till immunsystemets normala funktion, normal protein- och glykogenomsättning samt till att minska trötthet och utmattning. En burk kostar199 kronor och räcker till 40 stycken serveringsportioner. Eller 40 stycken glassar! Rekommenderad dos är 1-2 ggr dagligen i samband med träning.

BCAABCAA

Vad är BCAA?

BCAA är en förkortning av engelska Branched Chain Amino Acids, vilket är grenade aminosyror, och består av de tre essentiella aminosyrorna L-leucin, L-valin och L-isoleucin i olika proportioner.

BCAA är alltså grenade aminosyror. Jaha, och vad är grenade aminosyror?

Protein är musklernas byggstenar. Protein består av består av tjugo stycken olika aminosyror som alla behövs för att bilda proteinet. Nio av dem är essentiella. Att de är essentiella betyder att kroppen inte själv kan bilda dem utan vi måste få i oss dem via maten. Våra muskler består till ca 30 % av dessa aminosyror. Av dessa nio aminosyror är tre stycken grenade.

Vad är BCAA bra för?

Förutom att ha en viktigt roll i byggandet av våra muskler så hjälper BCAA också till med återhämtningen efter träning, stärker immunförsvaret och motverkar träningsvärk. Ett tillskott  kan vara bra för dig som vill bygga muskler eller bevara din muskelmassa, eftersom aminosyror ingår i protein och det är protein som bygger upp våra muskler. Ytterligare en bonus med BCAA är att aminosyrorna även ger en mental boost som gör att man orkar träna hårdare. Men det behövs fortfarande mer forskning för att kunna säkerställa vilken betydelse ett tillskott verkligen har.

Vill du veta mer om BCAA?

Jag återkommer med ett längre inlägg. Inser att det finns en hel del att forska i här. Är det ett ”mirakelmedel” eller finns det kanske negativa effekter av att använda BCAA? Håll utkik… Det här är intressant.

BCAA

BCAA

Write A Comment

Close