immunförsvar

Nu behöver vi tand om oss själva och varandra lite extra. Vad kan du själv göra för att stärka ditt immunförsvar för att hålla dig frisk och öka din motståndskraft mot bl.a. virus? Du känner säker redan till rekommendationerna om att tvätta dina händer ofta, stanna hemma om du känner dig sjuk, hosta och nysa i armvecket, undvika större folksamlingar mm, för att inte själv bli sjuk men främst för att inte sprida smitta vidare. Men finns det något mer du kan göra för att boosta ditt immunförsvar lite extra?

 Här kommer mina sex bästa tips för att stärka ditt immunförsvar!

immunförsvar

Sömn är viktigt

Att sova dåligt och för lite kan påverka din motståndskraft och är alltså inte bra för ditt immunförsvar. Gå och lägg dig i tid och förbered dig för sömn genom att varva ner på kvällen, stäng av mobilen, undvik koffein och alkohol. Var aktiv på dagen, träna och var ute i friska luften. Bädda fint och håll sovrummet mörkt och svalt.

Äta bra såklart

Satsa på mycket frukt och grönt, bra proteiner från kött, fisk, ägg, baljväxter. Kolhydrater från fullkorn och bra fetter. Ät färgglatt och efter kostcirkeln så är du hemma, det behöver inte vara så krångligt. Undvik socker och skräpmat. Läs mer om hur du kan tänka i inlägget Antioxidanter – Därför ska du äta färgrik mat. Bilden är från fina Capri som vi besökte i september. Hoppas vi snart kan resa dit igen.

Raw Ingefärsshot

Vi är många som boostar vårt immunförsvar med en ingefärsshot varje morgon. Det är gott och ger en bra start på dagen tycker jag. Ingefära innehåller gingerol som är en antioxidant vilken stärker immunförsvaret. Min ingefärsshot är superenkel att göra i mixern. Och helt  utan upphettning, vilket gör att alla verksamma ämnen garanterat finns kvar. Här hittar du receptet!

immunförsvar

immunförsvar

Använd rätt kosttillskott

Många tror att C-vitamin är kosttillskottet nr 1 i influensatider, men faktum är det finns andra vitaminer och mineraler som platsar bättre på den platsen. C-vitamin är naturligtvis bra men de allra flesta behöver inget tillskott. En halv röd paprika täcker ditt dagsbehov, som ett exempel. D-vitamin och Zink är det jag tycker du ska satsa på i första hand. Det finns flera studier som visar på att de tillskotten har kopplingar till ett bra immunförsvar. De allra flesta i Sverige har brist på D-vitamin och just nu är depåerna i botten. Jag använder Holistics D-vitamin på hela 5000 IE vilket är maxrekommendationen – Just nu får du 20% rabatt!! och så tar jag 2 tabletter Super Zink från Great Earth varje dag – Just nu med 15% rabatt! . Läs mer om Zink och d-vitamin i inläggen Zink – Därför mår de flesta  bra av ett tillskott  och Nu är det dags att äta D-vitamin.

zink

Rör på dig – träna ute och hemma

Skippa inte träningen om du är frisk! Att röra på dig är det bästa du kan göra för din hälsa. Vill du undvika gymmet så är bra alternativ utegym eller hemmaträning, många träningsprofiler och gymkedjor erbjuder gratis Online träning just nu. Så det är bara att passa på. Kolla också in mitt samarbete med PT Online från 59 kr/mån Vill du träna med mig kan du testa passen Hemmaträning 30 min för rumpa och mage och Tabata – 40 minuters hemträning med film, bilder och instruktioner helt gratis. Och glöm inte promenaden, Powerwalken eller löpningen. Det är träning som passar alla och som dessutom ger dig frisk luft. Här hittar du inspiration för att komma igång!med uteträning Det finns massor av övningar för hemmaträning på Träning 40+,  Alla mina hemmaövningar hittar du här. 

lats

immunförsvar

Stressa ner och var positiv!

Negativ stress är inte bra för immunförsvaret. Var alltså snäll mot dig själv och tillåt dig att vila och ta det lugnt. Försök alltså att tagga ner lite och inte stressa så mycket. Satsa på massor av positiv energi och tankar! Sprid till dig själv och andra.

immunförsvar

Write A Comment

Close