rödbetaNu är det säsong för färska rödbetor, så passa på att njuta av denna delikatess. Jag gillar kokta rödbetor i all enkelhet. Jag kokar mina rödbetor med skalet på, skalar dem och äter med smör och salt, eller kanske en bit chevre. Servera rödbetor som förrätt eller som en liten rätt på kvällen. Eller varför inte tillsammans med andra primörer till en hel måltid.

rödbetaTillagning kokta rödbetor

Gör så här: Skär av blasten men spara själva fästet och försök hålla rödbetorna så hela som möjligt, då ”blöder” de minst när du kokar dem. Skölj dem och lägg i en kastrull med vatten som täcker rödbetorna. Koka dem mjuka, det tar upp till 60 min beroende på storlek. Känn efter med en sticka då och då och passa så de inte blir överkokta. Servera och njut!

rödbetaKryddsmör till rödbetor

Vill du så kan du krydda ditt smör efter tycke och smak. Krydda t.ex. med färska hackade örtkryddor som timjan och rosmarin eller vitlök, citronskal…

rödbetaRödbeta som prestationshöjare

Jag äter rödbetor för att det är gott men att äta rödbetor kan även höja din prestationsförmåga. De innehåller nämligen nitrat som kan göra dig uthålligare genom att minska syreförbrukningen. Det är en komplicerad procedur som du kan läsa mer om i t.ex. den här artikeln från Runners World

rödbetaRå rödbeta är bäst

Rödbeta sägs även kunna minska blodtrycket för de som har för högt blodtryck. Den forskning som gjorts på rödbetor är främst baserad på rödbetsjuice, alltså rå rödbeta. När jag handlade mina rödbetor fick jag tipset om att även ta vara på blasten. Den kan tydligen tillagas som spenat och är dessutom minst lika nyttig som själva rödbetan. Tänk också på att du ätit rödbetor när du går på toaletten, du kommer att kissa rött.

rödbetaLagom är alltid bäst!

Som med många livsmedel som uppmärksammas för sina superfood egenskaper så finns det också en del tveksamheter. Är det farligt med nitrat i stora mängder? Jag säger att lagom är bäst, gäller nästan allt och alltid. Det är absolut ingen fara att äta rödbetor då och då. Men att dricka stora mängder (litervis) med rödbetsjuice dagligen är inte lagom och inget jag rekommenderar. Personer med nedsatt njur- eller leverfunktion ska dessutom undvika rödbetor och andra grönsaker med mycket nitrat som spenat och rucola.

rödbetaAntioxidanter i rödbeta

Den färgstarka rödbetan innehåller också en hel del antioxidanter. Läs mer om antioxidanter och varför du ska välja färgstark mat i mitt tidigare inlägg Antioxidanter – därför ska du äta färgrik mat 

 

2 Comments

  1. Jag har aldrig varit så förtjust i rödbetor men när jag i ett recept skulle klyfta dem och ugnsbaka dem för att ha till kött, istället för pommes så blev jag väldigt förtjust.

    • admin Reply

      Ja, ugnsbakade rödbetor är supergott. Jag brukar blanda lite olika rotfrukter och lök, salt och olivolja och in i ugnen. Enkelt och gott. Nu finns ju även färdigkokta rödbetor att köpa i grönskadisken.

Write A Comment

Close