safe

Jag har startat det nya året med att sätta mig i skolbänken för att utbilda mig till kostrådgivare. Utbildningen går jag hos SAFE education i Stockholm, det är en intensivkurs som bygger både på ledarledda lektioner och eget arbete, sen följer tentamen både skriftligt och praktiskt om man vill licensiera sig. Jag har precis kommit hem från ett snöigt Stockholm efter 4 dagars intensivt lärande.

safe

safe

Vad händer på utbildningen?

På schemat står Näringslära, kostregistrering, metabolism, kommunikation, livsstilssjukdomar, dieter och livsstilsförändringar, allergier/intoleranser, kost vid träning och tillskott, alkohol, E-nummer, matlagningsteknik, mat och miljö, och praktiska övningar. Otroligt spännande och många aha upplevelser,

safe

Lärare på SAFE

Lärarna på utbildningen är verkligen bäst! Jag är grymt imponerad över den kunskap de förmedlar till oss, och alla svar de ger på frågor om allt möjlig som har med mat och träning att göra (många på kursen läser även till PT) Conny Andersson inledde utbildningen med att prata kommunikation med oss, superintressant och gav mig massor trotts att jag jobbat med kommunikation i olika former i typ tjugo år. Conny är även PT och kostrådgivare.

safe

Jill Holmström kör resten av utbildningen med oss. Vilken tjej! Knappt 30 fyllda, Utbildad dietist, jobbar på kardiologen på Karolinska, PT, och extremt kunnig inom näringslära och med full koll på den senaste forskningen. Eller kanske all forskning… det känns som det, och hon kan den utantill!! Och som om inte det räckte är hon supertrevlig, pedagogisk OCH har en VM titel i MMA. Vill du veta mer om Jill så bloggar hon på maxadinforbranning.se

safe

safe

Lagom är bäst

Jag brukar ofta hänvisa till att lagom är bäst och att man ska använda sitt sunda förnuft i många situationer och också när det gäller mat. Det kommer hela tiden larm i media om både råvaror som är livsfarliga att äta och supermat som kan göra dig pigg, frisk och snygg. Dieter som gör dig smal. Råvarorna och larmen byts som sagt ut hela tiden, vi glömmer fort…

safe

Men jag tänker att om nu champinjoner, soja, ris eller vad det nu är som är farligt och ger dig cancer just nu stämmer, så äter väl ingen flera liter av detta varje dag?! Eller hur… lagom är ok. Samma sak med de ”bra” larmen, ingen trycker väl i sig flera kg apelsiner, gojibär, broccoli eller vad det nu är om dagen? Blir ju inte bra… man måste ju orka äta annat också. Dessutom är det inte alltid så fantastiska näringsämnen och kroppen kan inte ta upp alla eventuella ”nyttigheter” i dessa stora mängder i alla fall. Så alltså Lagom är bäst.

safe

Lagom är bäst – ingen protest!

Jag var ganska nyfiken på om min tes skulle hålla på en kostrådgivarutbildning. Och det gör den! Vi återkommer till detta hela tiden och Jill har ett tydligt och fint diagram som beskriver ”lagom är bäst” som hon ritar upp typ hela tiden. Du ser det på bilden nedan till höger. Bågen börjar längst ner till vänster i ytterläget 0 och slutar i ytterläget 100. Mellan de två strecken hittar du lagom.

safe

Lagom är bäst går nämligen att applicera på det mesta inom näringslära. T.ex du dör om du inte dricker tillräckligt med vatten. Men du dör också om du dricker för mycket vatten (du kommer väl ihåg ungdomarna som spelade vattenpoker..). Det samma gäller all mat. Dela upp den i proteiner, kolhydrater och fett – samma. Mineral och vitaminer – samma. Träning – samma. Vi vill alltså inte ha ytterlägena utan en balans i mitten, lagom.

safe

Det finns inte en lösning utan flera…

På SAFE har man förstått att vi alla är olika individer och därför behövs flexibilitet, det finns inte en lösning som passar alla. Här har man synsättet att koppla kosten till personers olika behov och målsättning. Det är alltså en persons behov och målsättning som avgör vilken strategi och vilken mat som är lämplig att rekommendera. Då behövs kunskap om kroppen och hur den fungerar. SAFE står alltså för att det finns många olika sätt att äta bra på.

safe

Jag kan bara instämma till fullo i ovanstående, fast med det lilla och för mig viktiga tillägget – att mat också ska vara gott! Det ska bli superspännande att skaffa mig denna kunskap.

safe

Vill du veta mer om SAFEs kostrådgivarutbildning eller deras övriga utbildningar hittar du info HÄR.  

Save

2 Comments

  1. Vad roligt att läsa att du är så nöjd. Jag håller själv på och kollar runt efter kostrådgivarutbildning så det är bra att få höra vad som kan vara bra, det finns ju ganska många.

    • admin Reply

      Jag vet… men jag kan verkligen rekommendera SAFE. Bra lärare, bra upplägg, bra innehåll i utbildningen och SAFE har bra renommé i branschen. Lycka till med din utbildning 👍🏻😀

Write A Comment

Close