Vad är E vitamin bra för?

E vitamin är en kraftfull antioxidant och skyddar de fleromättade fettsyrorna mot nedbrytning i vävnaderna. Vitamin E är viktigt för ett normalt immunförsvar, muskler och för att skydda nervsystemet. Bra också för vår hud och hälsa, skyddar cellerna mot oxidativ stress.

Förebygger åldrandeprocessen

Antioxidanter förebygger de processer som har med vårt åldrande att göra. E Vitaminet skyddar våra cellväggar mot de fria radikaler som vi utsätts för genom naturliga ämnesomsättningsprocesser men även mot skadlig strålning, läkemedel och föroreningar.

E vitamin

Vad är E vitamin?

E vitamin är ett fettlösligt ämne och en stark antioxidant. Kroppens lager av E vitamin är ett par gram och finns främst i fettceller, cellmembran och cirkulerande lipoproteiner. I våra muskler finns det mest lättillgängliga lagret, medan fettvävnaden utgör ett långtidslager.

E vitamin

Vilka livsmedel innehåller E vitamin?

E-vitamin finns framför allt i frön och vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter, nötter, mandel och ägg.

E vitamin

Behöver jag ta tillskott av E vitamin?

Om du är glutenintolerant , har problem med lever, mage eller tarmarna eller äter en kost med mycket fleromättat fett kan du behöva extra tillskott av E vitamin. Det är ovanligt med konstaterad E vitaminbrist men det kan vara värt att testa att boosta lite extra för en bra hälsoeffekt. E vitamin är som sagt en kraftfull antioxidant och förebygger de processer som har med vårt åldrande att göra.

E vitamin

Vitamin & mineralprogram

Jag varierar mina kosttillskott efter årstid och behov och plockar ihop en egen ”blandning”. Är du osäker på vilka vitaminer och mineraler du behöver rekommenderar jag NSP vitamin & mineralprogram som är små påsar med din dagliga dos och bl.a. innehåller en tablett E-vitamin 400 IE.

nsp vitamin & minealprogram

Vilket kosttillskott ska jag välja?

Jag gillar Great Earth och deras produkter. De har två olika sorters E vitamin i styrkorna 200 IE och  400 IE. Vilket motsvarar 133 mg respektive 266 mg (1,5 IE = 1 mg E vitamin). Du tar en tablett om dagen tillsammans med mat (dvs fett) för bästa effekt.

E vitamin

Hur mycket E vitamin behöver jag?

Det rekommenderade dagliga intaget är 8 mg/dag för kvinnor och 10 mg/dag för män. Överdosering via maten förekommer i princip inte, kroppen har en effektiv kontroll av hur vitaminet omsätts och lagras in i kroppen. Vid kosttillskott är den övre gränsen för RDI (Rekommenderat Dagligt Intag) för när ett för stort intag kan vara skadligt satt till 300 mg/dag vid ett långvarigt intag.

E vitamin

Varför ska jag äta kosttillskott?

Maten idag är mindre näringsrik. En stor del av den mat som finns tillgänglig i dagens livsmedelsbutiker kommer från större industrilantbruk. Växtförädling, urlakning av matjorden, tidig skörd och långa transportsträckor har bidragit till att samma livsmedel idag ofta är långt ifrån så näringsrikt som det har varit historiskt sett. Resultatet av det är att det är svårare att nå upp till de rekommenderade vitamin- och mineralintagen. Eftersom grundproblemet ligger i att råvarorna blivit sämre, även de som vanligen betraktas som nyttiga, gäller detta i stor utsträckning även personer som försöker leva hälsosamt. Läs mer på https://www.greatearth.se/kosttillskott

Källor: Livsmedelsverket, Näringslära för högskolan, Kurera

Write A Comment

Close