Powerwalk är lättillgänglig träning

Powerwalk, eller raska promenader, kan du göra överallt. I stan, på stranden, i skogen, på lunchen, på kvällen eller morgonen… ja du fattar. Det är skonsam träning som passar de allra flesta, ung som äldre och otränad eller vältränad. Powerwalk är också snällare mot dina knän än löpning.

Börja lugnt

Om du helt otränad, har någon skada som problem med knäna, eller är överviktig är det bästa att börja med promenader som sedan uppgraderas till riktiga powerwalks för att därefter, om du vill, prova löpning. Genom att förbereda kroppen gradvis undviker du överbelastning och skador. Det vill vi inte ha, så skynda långsamt.

Sätt dina egna realistiska mål

Var snäll mot dig själv och sätt upp långsiktiga och realistiska mål för din träning så du klarar av att uppnå dem, och känna dig nöjd. Är du helt otränad så börja med kortare promenader och öka på efter hand. Gå sen längre sträckor, eller försök att gå samma sträcka på en snabbare tid, tryck på lite extra i uppförsbackarna. Snart kommer du att märka resultat i form av att du blir lättare och känner dig piggare och starkare.

powerwalk förbränner
Vad gör vi när vi ser en backe?? Vi tar i lite extra!

Powerwalk är bästa fettförbrännaren

Raska promenader och powerwalk är grymt bra träning och även en bra fettförbrännare om du vill gå ner i vikt utan att tappa muskelmassa. Det är inte för inte som fitnesstjejer, alltså tjejer som tävlar i Bodyfitness, ofta kombinerar styrketräning med just powerwalk.

Så här funkar det

Det funkar så här, när du powerwalkar ligger du på ca 60-70% av din maxpuls under en lite längre tid, vilket är supereffektivt för just fettförbränning, pendla gärna med armarna när du går eller använd stavar och tryck ifrån ordentligt i steget så blir det ännu mer effektiv träning. (För att se till att det är fett och inte muskler du blir av med om du vill gå ner i vikt ska du dessutom se till att styrketräna och äta bra och proteinrikt. Kosten är den viktigaste faktorn för viktnedgång)

Därför fungerar Powerwalk

Förenklat förklarat…. Om vi jobbar med 60-70% av vår maxpuls, som vid Powerwalk, förbränner kroppen fett. Vid mer ansträngning och högre puls, som vid löpning, börjar kroppen istället förbränna kolhydrater. När konditionen förbättras blir kroppen bättre på att bränna fett. När du känner att du orkar börja springa kan det därför vara bra att variera mellan powerwalks och jogging/löpning/cykling.

Det jämnar ut sig….

Vad som förbränns spelar egentligen inte så stor roll för efter träningen kommer kroppen att jobba för att jämna ut den här fördelningen igen. Har du bränt mycket fett under träningen kommer den använda mer kolhydrater efteråt, och har du använt mer kolhydrater under passet kommer kroppen bränna mer fett efter. Sen är det är såklart även bra för hjärt- kärlsystemet att träna mer intensiv cardio/kondition där pulsen ligger högt. Så vi behöver den delen, precis som vi behöver styrke- och rörlighetsträning.

 Kom igång med Powerwalk – 5 tips!

  1. Byt om – Om du byter om till träningskläder så ställer du in dig på att du ska träna och inte ”bara” gå en promenad. Du blir mer motiverad att ta i och jobba på ordentligt. Och ….du blir svettig när du powerwalkar.
  2. Logga din rundor och” tävla” mot dig själv. Använd en App som t.ex Runkeeper eller  Walkmeter,  pulsklocka eller din telefon för att se hur du förbättrar ditt resultat.
  3. Bra musik i hörlurarna peppar – om du gillar det. Kolla in mina PowerwalklistorDet finns snart 50 stycken att välja mellan.
  4. Powerwalka tillsammans med en träningskompis – om du gillar det. Det kan vara trevligt med sällskap och det är lättare att peppa varandra till att komma ut när man är två.
  5. Uppgradera din Powerwalk till stavgång När du blivit varm i kläderna kan du ta nästa steg och uppgradera din Powerwalk till Stavgång. Du lägger till ett par stavar och får en bra träning även för överkroppen samt ökad energiåtgång.

Write A Comment

Close