Ingen har väl missat att det just nu är supertrendigt med hopprep och att det dyker upp massor av hopprepsutmaningar i flödet på sociala medier, i alla fall gör det det hos mig. Har du testat? Jag tycker det är svårare än vad man kan tro…

Hopprep, speed rope, x-rope, cross rope, jump rope

Det finns flera namn och lika många varianter av hopprep. Det viktigaste är att hopprepet är anpassat till din längd och att du hoppar med träningsskor på dig. Både av den anledningen att det gör skitont att få repet på fötterna och för att inte belasta knän, leder och bäckenbotten för mycket. Försök också att hoppa nära marken med små rörelser, alltså inga höga hopp. Då kan du hoppa snabbare och göra fler hopp. Tänk också på att det är bara handlederna som ska röra sig när du snurrar, inte hela armen. Sen är det bara att öva som gäller…

Hur långt ska ett hopprep vara?

Ställ dig på mitten av ditt hopprep med fötterna ihop och dra i bägge handtagen. Handtagens ändar ska nå upp till cirka under armhålan, då har du rätt längd på hopprepet.

Hur ska man hoppa?

Tycker du att det verkar kul så är det bara att testa, du behöver ett hopprep och ett par träningsskor sedan är det bara att köra. Det är helt upp till dig hur du vill hoppa.

Uppvärmning

Du kan antingen hoppa för att värma upp inför ett träningspass, som vi gör på boxningen t.ex. Hoppa ett par minuter, vila lite, och hoppa igen.

Kondition

Det är bara att hoppa på! Variera med att ändra tempot och längden du hoppar. Kör t.ex. 15 minuter om dagen.

Double unders mm.

Variera ditt hoppande med t.ex. double unders dvs dubbelhopp, som ingår i crossfit träning och tävling. Testa boxer skips dvs att hoppa som en boxare med ett ben i taget. Testa också att hoppa på ett ben, armarna i kors, hoppa baklänges. Ja allt det där man kunde när man var liten och hoppade hopprep på skolgården.

Challenges

Spana in Instagram och Tik Tok för olika hopprepsutmaningar om du tycker att det är kul.

Om du läcker när du hoppar…..

Vi är många som avstår just hopprep pga läckage. Själv hoppar jag som uppvärmning och som en del i min boxningsträning. Vill bli bättre på att göra snygga Boxer skips och fixa ett par double unders iaf. För mig funkar det utmärkt att använda Efemia inkontinensstöd som stöttar upp urinröret det där lilla extra som behövs när jag hoppar.

Träna bäckenbotten så här

Om du läcker och vill träna upp bäckenbotten för att kunna hoppa hopprep så kan du testa det här. Fokusera på din bäckenbotten och lyft den uppåt och inåt (alltså knip), börja med att hoppa 2-3 hopp. Stanna och släpp efter i bäckenbotten. OBS! precis lika viktigt som att kunna spänna den är att kunna slappna av. Upprepa efter en stund. Öka på antal hopp efter hand, ta det i lugn takt och glöm inte bort att andas, du ska inte hålla andan när du hoppar.

Inspiration

Det finns massor av konton på sociala medier att inspireras av. Tipsa gärna om dina favoriter.

  • Svenska Lady Silver är en av dem. 84-åriga Anita Looström blev känd som en träningsprofil just pga sitt hoppreps hoppande. Du hittar henne på @byladysilver
  • Spana också in @jumprope_mom där du hittar massor av tutorials, tips och Trix från nybörjare och uppåt (på engelska).
  • Hos unga @lauren.jumps så hittar du reels med avancerade hopp, kanske mest kul att titta på…eller?
  • @jumprope_kate har över 50 olika challenges på sitt konto. Men också en hel del tips för nybörjare och uppåt.
  • På Youtube hittar du massor av inspiration och tutorials för allt från nybörjaren till den mer avancerade. Sök t.ex på jump rope.

Du får 15% rabatt på Efemia kontinensstöd med kod: traning40

Vill du också testa Efemia så får du 15 % rabatt på Efemia kontinensstöd när du handlar på Efemia.se . Ange koden: traning40 när du kommer till kassan så dras rabatten av. Det ger 193 kronors rabatt på ett startset. Du kan också läsa mer om stödet på Efemias sida.

Efemia kontinensstöd Startset

Startsetet innehåller 3 st stöd i 3 olika storlekar så att du i lugn och ro kan prova ut vilken som passar bäst för dig. Du börjar med den minsta. Du kan använda stödet dagligen eller vid särskilda tillfällen som t.ex. träning. Förpackningen innehåller:

  • 1 Efemia kontinensstöd 30 mm
  • 1 Efemia kontinensstöd 35 mm
  • 1 Efemia kontinensstöd 40 mm
  • 1 tygpåse i ekologisk bomull

Write A Comment

Close