syrensirap

Sommar, sol och syrén

Det finns väl få saker som känns så somriga som syréner 💜 färgen, doften….. Vet du att syréner även är ätbara. Jag testade att göra syrénsirap för första gången och wow… så gott! och superenkel att göra. Det här måste du testa.

syrensirap

Vad ska man använda syrénsirap till?

Du kan använda syrénsirapen till massor av olika saker. Jag testade den i en cocktail och över min grekiska frukostyoughurt tillsammans med jordgubbar. Supergott! Du kan även ringla lite över glass, pannkakor eller kanske spetsa en GT.

syrensirap

Så här gör du syrénsirap

  • 3 dl syrenblommor
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 10 blåbär (frysta riktiga blåbär – ej amerikanska)

Plocka av de små blommorna och lägg i en bunke, det ska inte vara något grönt med eftersom det då kan bli beskt. Kolla så det inte kommer med några småkryp. Koka upp vaten och socker i någon minut så sockret smälter. Låt svalna till rumstemperatur. Häll sockerlagen över syrénblommorna och tillsätt blåbären (för extra färg) och rör om. Täck med plast och låt stå över natten. Sila upp genom en finmaskig sil och pressa ur all vätska med en sked.

syrensirap

Håller ca 1 vecka i kylskåp. Om du vill kan du frysa syrénsirapen eller tillsätta konserveringsmedel, men jag tycker det bästa är att använda den tills den är slut.

syrensirap

Gincocktail med syrénsirap – 2 st

Alltså den här drinken blev supergod. Gillar du inte gin går det bra att byta ut mot rom eller vodka. Receptet nedan är till två stycken drinkar.

  • 6 cl citronsaft
  • 1 äggvita
  • 12 cl gin
  • 6-8 cl syren syrup (smaka av hur söt du vill ha drinken)

Häll alla ingredienser i en shaker. Lägg i ett par isbitar och skaka ordentligt. Häll upp i fina glas med sil som fångar upp resterande is. Garnera eventuellt med syrenblommor.  Äggvitan är till för att bilda skummet ovanpå drinken och ger inte någon smak eller så.

Drinktips!

Ett bra tips när man gör drinkar är att förbereda i god tid genom att blanda alla i ingredienser i shakern och ställa den i frysen ett tag. Du kan även sätta in glasen i frysen en stund.  Då får du en riktigt kall och god drink.

Raw Rabarbersirap

Här hittar du ytterligare ett recept på sirap till drink mm. Det är gjort på nästan samma sätt men med rabarber och utan att kokas vilket ger rabarbern en helt annan smak. Också fantastiskt god och somrig.

Write A Comment

Close