moussaka

Comfort food från medelhavet

När det är 3 grader ute i snart mitten av maj och man behöver använda mössa, vantar och halsduk. Man vill boka en resa till varmare land men det går inte …. Då får medelhavet komma hit istället i form av en maffig comfort food Moussaka.

moussaka

Moussaka med eller utan potatis?

Vad tycker du? Jag säger utan. Alla gånger! Här är mitt favoritrecept. Du kan även göra Moussakan i mindre portionsugnsformar om du vill. Jag satsade på en megaform och frös in det vi inte åt upp, lika bra att laga mycket när man ändå lägger lite mer tid på matlagningen.

moussaka

Har du upptäckt Matsmart?

Flera av ingredienserna kan du handla på Matsmart just nu. Hos Matsmart kan du handla varor som annars skulle riskera att kastas vilket är att slösa rejält med vår planets resurser. Du handlar varorna på webben med superrabatt, alltså riktigt billigt upp till 70% rabatt ibland, och får dem levererade direkt till din dörr och på köpet blir du en klimathjälte, bra va!  Och ett väldigt enkelt sätt att bidra till att minska matsvinnet och se till att allt som produceras kommer till nytta, tillsammans kan vi göra klimatet en tjänst.

Mitt recept på Moussaka

Gör så här:

Skiva auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på skärbräda och sakta. Saltar gör man för att dra ur den lite bittra vätskan som finns i aubergine. 

Skala och finhacka lök, morot och vitlök. Fräs tillsammans med köttfärsen. Tillsätt kryddor, buljong, tomatpuré, krossade tomater och vin. Koka upp och koka några minuter. Smaka av och tillsätt mer kryddor och ketchup om du vill. 

Skölj av aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Stek dem i olja på båda sidor tills de fått lite färg och är mjuka. Det går åt ganska mycket olja… 

Varva aubergine och köttfärssås i en stor ugnssäker form.  För mig blev det ett lager aubergine, ett lager köttfärssås och ett lager aubergine.

moussaka

Gör ostsåsen. Smält smöret vispa ner mjölet och häll i mjölken. Koka upp under omrörning. Tillsätt osten och sen äggen. Lite muskotnöt om du gillar det.

Häll över gratängen. In i ugnen 200-225 grader i 20-30 min. Låt moussakan svalna och sätta sig lite. Servera med sallad.  Jag glömde sallad så min sallad är photoshopad…. ha ha. Tyckte att det såg lite trist ut utan…

Write A Comment

Close